Old Money (Simpsonlar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Old Money"
Grampa ve Homer kumarhanedeyken
Bölüm no.17
Ürün kodu7F17
Yayın tarihi28 Mart 1991
SenaristJay Kogen
Wallace Wolodarsky
YönetmenDavid Silverman
Kara tahta şakası"I will not grease the monkey bars."
Kanepe şakasıAile Grampa'yı kanepede uyurken bulur
DVD yorumlarıMatt Groening
Al Jean
Jay Kogen
Wallace Wolodarsky
David Silverman
Konuk oyuncu(lar)
Sezonlar

"Old Money", Simpsonlar'ın ikinci sezonunun on yedinci bölümüdür. Bölüm, 28 Mart 1991'de Amerika Birleşik Devletleri'nde Fox kanalında yayınlandı. Bölümün konusu kısaca, Grampa Simpson, Springfield Huzurevi'nin bir başka sakini olan ''Bea Simmons''a aşık olur. Beraber vakit geçirmeye başlarlar ama Bea kalp krizi geçirir ve ölür. Grampa çok üzülür ama Bea ölmeden önce Grampa'ya 106.000 dolar miras bırakmıştır. Grampa bu parayı ilk başta ihtiyaç sahiplerine vermek ister. Ama daha fazla para lazım olunca kumar oynar. Homer bunu hemen fark edip kumarhaneye gelip kumar oynamasını engelleyip tüm parayı kurtarır. En sonunda Grampa, parayı huzurevini tamamen yenilemek için kullanır.

Bölüm Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Profesör Frink, ilk defa bu bölümde görünüyor. 1950'lerin televizyon komedisi The Honeymooners'ın yıldızı Audrey Meadows, Grampa'nın kız arkadaşı Beatrice "Bea" Simmons olarak bölümün konuk oyuncusuydu. Tom Jones, If I Had a Million, Star Wars ve Batman film serileri gibi bazı filmlere göndermeler içeriyor.

Yayınlandığından beri bölüm, televizyon eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bölüm, 12,3 puanlık Nielsen reytingi aldı ve o hafta Fox'ta en yüksek reyting alan şov oldu.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Grampa, huzurevinde ''Bea Simmons'' denen kadına aşık olur. Beraber zaman geçirmeye başlarlar. Bir gün, Bea'nın doğum günüdür. Ancak o gün Homer bir aslan safarisi için bilet almıştır ve Grampa'yı gelmesi için ikna etmiştir. Huzurevine geri döndüklerinde Grampa, Bea'nın kalp krizi geçirip öldüğünü görür. Ancak Grampa, onun kırık bir kalpten dolayı öldüğüne inanır. Grampa, Bea'nın cenazesine gider ve Homer'a sinirlenip, "Benim bir oğlum yok artık!" diyerek onu evlatlıktan reddeder.

Ondan sonra, Grampa'ya Bea'den 106.000 dolar miras kalmıştır. Grampa ilk başta bu parayı kendisine harcamayı düşünür ve bir hız trenine biner. Hız treninde Bea'nin hayaletini görür. Bea'nın hayaletinin "diğer insanları beni ettiğin gibi mutlu etmeyi denesene" demesi üzerine Grampa parayı ihtiyaç sahiplerine vermeyi karar verir. İlk olarak Simpson ailesinin evine gidip Homer ile barışır. Ondan sonra haberlere çıkıp parayı bir ihtiyaç sahibine vereceğini söyler. Bir sürü insan parayı almak için sıraya girer ve Grampa'ya yalan söyleyip almaya çalışır. Bu sırada Grampa yürüyüşe çıkmaya karar verir. Yürüyüşte şehrin kötü taraflarını, fakirleri ve evsizleri görünce parayı bunlara harcamaya karar verir. Ama bunları yapmak için daha fazla para lazım olduğu için kumarhaneye gider. Homer, bunu fark edip hemen kumarhaneye gider. Grampa'yı kumar oynamaktan vazgeçirir ve parayı kurtarır.

Tüm bunlardan sonra Grampa tüm bunları boş verip parayı huzurevini yenilemek için kullanır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunculardan Hank Azaria, Profesör Frink'i seslendirmiştir.

Bölüm, Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Bölümde Simpsonlar'ın gittiği safari, Jay Kogen'in çocukken ziyaret ettiği Florida, Palm Beach County, Loxahatchee'de bulunan Lion Country Safari'ye dayanıyor.[1] Grampa'nın tam adı "Abraham Simpson"dur ve Grampa'nın tam adının geçtiği ilk bölümdür. Simpsonlar'ın yaratıcısı Matt Groening, ana karakterlere aslında kendi aile üyelerinin adını vermiştir (Bart hariç. Çünkü "Bart" kelimesi İngilizce bir kelime olan "Brat" kelimesinin anagramıdır),[2] ancak büyükbabası Abram Groening, Grampa'ya kendi isminin verilmesini istemedi. Yazarlara bir isim seçmelerini söyledi ve onlarda "Abraham" ismini seçtiler.[3]

Şu an yinelenen karakterlerden olan Profesör Frink, ilk defa bu bölümde görülmüştür. Frink karakteri başlangıçta çılgın bilim adamı olarak yazılmıştı,[4] ancak Hank Azaria, Frink için doğaçlama bir seslendirme yaptığında Jerry Lewis'in Çatlak Profesör karakterine benzer bir izlenim yarattı ve senaristler Frink'i Lewis'in bir parodisi olarak yazmaya başladılar.[5] Ayrıca Frink, adını daha sonra Simpsonlar'da senarist olacak olan John Frink'den almıştır.[4]

Bölümde Audrey Meadows, Bea rolünde konuk oyuncu olarak yer aldı. Dizinin senaristlerinden Al Jean, Meadows'un bu rol için çok uygun olduğunu ve ekibin kayıtlar yapılırken çok eğlenceli vakit geçirdiğini söyledi.[4] Bu bölüm, kapanış jeneriğinde her seslendirmenin seslendirdiği karakteri söylediği tek bölümdür.[4]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grampa ve Bea'nin haplarını değişik bir şekilde yedikleri sahne, 1963 yapımı Tom Jones filmine bir göndermedir.[6] Grampa'nın parasını alabilmek için sırada bekleyen insanlardan ikisi Darth Vader ve Joker'dir.[7] Aile arabadayken sıkılır ve gidebilecekleri yerleri söyler. Homer, Kaliforniya'daki "Mystery Spot"a atıfta bulunan Springfield Spot'ı önerir. Fakat Lisa, Springfield Spot'un bir çamur birikintisinden ibaret olduğunu söyler. En sonunda ise "İndirimle Aslan Safarisi"ne gitmeye karar verirler.[6] Grampa'nın Bea'nın parasıyla ziyaret ettiği Diz-Nee-Land eğlence parkındaki tabelada "Diz-Nee-Land'ın— Disneyland, Walt Disney World veya Walt Disney Company ile herhangi bir bağı yoktur." yazmaktadır.[6] Bir lokantada oturan Grampa'nın görüntüsü, 1942 Amerikan resmi Gece Kuşları'nı andırıyor.[8] Grampa, tüm parasını Rulet'e yatırmaya başlamadan önce, Rudyard Kipling'in "Adam Olmak" adlı şiirinden alıntı yapıyor. Grampa parayı Springfield Huzurevini tamamen yenilemek için kullandığı sıradaki sahneler, 1932'deki If I Had a Million filminin sonuna bir göndermedir.[4]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Old Money", 25–31 Mart 1991 haftasını 12,4 puanlık Nielsen Reytingi ile otuz altıncı sırada tamamladı. O hafta Fox'ta en çok izlenen şov oldu.[9] Bölüm, 4 Mayıs 1994'te Simpsons Collection adlı video koleksiyonunda "Dancin' Homer" adlı bölüm ile birlikte yayınlandı.[10]

Bölüm, yayınlandığından beri televizyon eleştirmenlerinden "karışık" eleştiriler aldı. I Can't Believe It's a Bigger ve Better Updated Unofficial Simpsons Guide adlı kitapların yazarları Warren Martyn ve Adrian Wood; harika, üzücü ama en sonunda canlandırıcı bir bölüm olduğunu belirtti.[6] Ama DVD Movie Guide'dan Colin Jacobson'un yorumu o kadar olumlu değildi. Bölüm hakkında şunları söyledi, "Bu bölüm ile ikinci sezonun en berbat bölümünü kolayca buluyoruz. Aslında, bu hantal şovu yılın tek kötü şovu olarak adlandırabilirim".[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kogen, Jay (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Old Money" (DVD). 20th Century Fox. 
  2. ^ BBC (2000). The Simpsons: America's First Family (6 minute edit for the season 1 DVD) (DVD). Birleşik Krallık: 20th Century Fox. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  3. ^ Groening, Matt (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Old Money" (DVD). 20th Century Fox. 
  4. ^ a b c d e Jean, Al (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Old Money" (DVD). 20th Century Fox. 
  5. ^ Rhodes, Joe (21 Ekim 2000). "Flash! 24 Simpsons Stars Reveal Themselves". TV Guide. 
  6. ^ a b c d Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). "Old Money". BBC. 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2009. 
  7. ^ Chernoff, Scott (24 Temmuz 2007). "I Bent My Wookiee! Celebrating the Star Wars/Simpsons Connection". Star Wars.com. 6 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2008. 
  8. ^ Groening, Matt. Richmond, Ray; Coffman, Antonia (Ed.). The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family (1.1yıl=1997 bas.). New York: HarperPerennial. s. 52. ISBN 978-0-06-095252-5. LCCN 98141857. OCLC 37796735. OL 433519M. .
  9. ^ "What we watch, what we don't...". Austin American-Statesman. 7 Nisan 1991. s. 15. 
  10. ^ "The Simpsons Collection - Dancin' Homer / Old Money". 8 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2009. 
  11. ^ Jacobson, Colin. "The Simpsons: The Complete Second Season". DVD Movie Guide. 13 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]