Naymanlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Naiman hanlığının Moğol İmparatorluğu'ndaki yeri

Nayman (Çince: 乃蠻/乃蛮, Kazakça: Найман), Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan'da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri bilinmemekle birlikte Türk dilleri konuştukları için Türk halklarından olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Kazakistan'ın kuzeydoğusu ile Moğolistan'ın batısında yaşamaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Cengiz Han zamanında Nayman Devleti bölgenin en güçlü ordusuna sahipti ve Moğolların batısında bulunuyorlardı. 12. yüzyılın sonlarında Moğollardan daha fazla Naimanlı vardı. 1199'da Temuçin (Cengiz Han) müttefiki Ong Khan ile birlikte Naimanlar'a karşı bir seferberlik başlattı.[1] Naymanlar ile Kereyitler arasındaki husumetten yararlanarak ikisini savaşa itti ve güçsüzleşen her iki hanlığı kolayca ele geçirdi.

Günümüzde Naymanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakların Orta Cüzünün 7 büyük oymağından biridir.[kaynak belirtilmeli] Naymanlar günümüzde Kazakistan'ın Doğu Kazakistan, Semey, Jezkazgan, Kızılordu ve Çimkent vilayetlerinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Altay, Tarbagatay bölgelerinde ve Moğolistan'ın Bayan Ulgey bölgesinde yaşamaktadırlar. 1952'de Öraltay'dan göçerek Türkiye'ye gelen Kazak grupların içerisinde de Naymanlar vardı. Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de Türkiye üzerinden göçen Naymanlar bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan Naymanların nüfusunun 3.800.000 kişi olduğu bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nayman Boyunun Soyu Meselesi, Prof. Dr. Abdülkadir İnan, TTK-Türk Tarih Kurumu Yayınları Belleten (1960), Sayı:96
  • The Empire of the Steppes: A History of Central Asia, by René Grousset, p190 (İngilizce)
  • History of Mongolia, Volume II, 2003 (İngilizce)
  • Edward Gibbon: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire (English). Methuen Publishing, 1920 (İngilizce)

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Denis C. Twitchett; Herbert Franke; John King Fairbank, eds. (26 January 1995). The Cambridge History of China: Volume 6, Alien Regimes and Border States, 907–1368: Alien Regimes and Border States, 710 -1368 v. 6. Cambridge University Press. pp. 338–339. ISBN 978-0521243315. (İngilizce)