Natalya Gonçarova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Natalya Gonçarova
Ната́лья Гончаро́ва
Natalia Pushkina, portre Alexander Brullov, 1831
DoğumNatalya Nikolayevna Gonçarova
8 Eylül 1812(1812-09-08)
Karian, Rus İmparatorluğu
Ölüm16 Kasım 1863 (51 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
Defin yeriAleksandr Nevski Manastırı
Tanınma nedeniAleksandr Puşkin'in eşi
Evlilik
Aleksandr Puşkin (e. 1831–1837)

Pyotr Petrovich Lanskoy (e. 1844)
Çocuk(lar)7

Natalya Nikolayevna Gonçarova (RusçaНата́лья Никола́евна Гончаро́ва; 8 Eylül 1812-16 Kasım 1863), birinci evliliğinde Puşkina (Пушкина) ve ikinci evliliğinde Lanskaya (Ланская), Rus şair Aleksandr Puşkin'in eşiydi. 1831 yılında Puşkin ile evlenmiş olup 1837'm yılında Puşkin'in Georges d'Anthès ile yaptığı bir düello sırasında hayatını kaybetmesine kadar evli kaldı. Daha sonra 1844 yılından 1863 yılında ölümüne kadar Tümgeneral Pyotr Petroviç Lanskoy ile evli kaldı.[1]

Evlenmeden önce[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Eylül 1812 tarihinde (27 Ağustos 1812 Eski Stil), ailesinin Moskova'nın Napolyon güçleri tarafından işgali sırasında yaşadığı Tambov Valiliği'ndeki (bugünkü Znamensky Bölgesi, Tambov Oblastı) Karian köyünde doğdu. Kaluga'dan kağıt üreticileri ailesinin bir çocuğu olan babası Nikolay Afanasievich Goncharov'un 1815 yılında deli olduğu açıklandı; ev, Moskova soylularıyla bağlantıları olan buyurgan bir hanım olan karısı Natalia Ivanovna Zagriajskaya tarafından yönetiliyordu. Ataları, Ukrayna Kazaklarının Hetmanı Petro Doroshenko'yu içeriyordu.

Natalie (bilindiği gibi) Alexander Puşkin ile 16 yaşında Moskova'nın en çok konuşulan güzellerinden biriyken tanıştı.

Puşkin ile evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Natalia Nikolayevna Goncharova, 1849. Portresi Ivan Makarov
Natalia Alexandrovna Pushkina, Puşkin'in kızı, 1849. Ivan Makarov'un portresi
Natalia'nın torunu Nadejda Mountbatten, Milford Haven Markizi

Pek çok tereddütten sonra, Natalia sonunda 1830 Nisan'ında Puşkin'in evlilik teklifini kabul etti, ancak çarlık hükûmetinin liberter şaire zulmetmek istemediğine dair güvence alana kadar değil. 6 Mayıs 1830'da resmen nişanlandılar ve düğün davetiyeleri gönderdiler. Kolera salgını ve diğer koşullar nedeniyle düğün bir yıl ertelendi. Tören 18 Şubat (Eski Tarz) veya 2 Mart (Yeni Tarz) 1831'de Moskova'daki Bolshaya Nikitskaya Caddesi üzerindeki Büyük Yükseliş Kilisesi'nde gerçekleşti.

Evliliklerinin altı yılı boyunca, Natalia Pushkina dört çocuk doğurdu: Maria (d. 1832, Anna Karenina'nın bir prototipi olarak önerildi), Alexander (d. 1833), Grigory (d. 1835) ve Natalia (d. 1836) (kraliyet Nassau-Weilburg Evi ile Nassau'lu Nikolaus Wilhelm ile evlendi ve Merenberg Kontesi oldu. Aile ülkede uzun süre yaşadığından, Puşkin zamanının çoğunu başkentlerde geçirirken, Natalya ve Puşkin arasında oldukça büyük bir yazışma vardı. Puşkin'den Natalia'ya yetmiş sekiz mektup kaldı; genellikle gamsız bir üslupla ve müstehcen dokunuşlarla yazılırlar, ancak hiçbirine aşk mektubu denilemez. Şairin kendisine "Madonna" (1830) da dahil olmak üzere birkaç şiir adadığına inanılıyor. Natalya'nın Puşkin ile yazışmaları, annesi Natalya Ivanovna ile birlikte yazdığı bir mektup dışında kayboldu.[2][3]

D'Anthès ile ünlü ilişki[değiştir | kaynağı değiştir]

1835 yılında Natalia, Fransız bir göçmen olan Georges-Charles de Heeckeren d'Anthès ile tanıştı ve D'Anthès ile bir ilişkisi olduğu söylentilerini kışkırtan bir toplum entrikasına karıştı. Bunlar 27 Ocak 1837 tarihinde Puşkin ve D'Anthès arasında Puşkin'in ölümcül şekilde yaralandığı bir düelloyla sonuçlandı. Yorumcular, Natalia'nın bu durumdaki davranışının uygunluğu konusunda hemfikir değiller. Anna Akhmatova ve Marina Tsvetaeva da dahil olmak üzere bazıları, Puşkin'in büyüklüğünü anlamadığını ve sanatına uygun bir ilgi göstermediğini düşünerek gizli veya açık bir şekilde Puşkin'in ölümünü suçladı. Bir dereceye kadar ondan ayrı sosyalleşmek zorunda kalsa da, dünyevi zevkleri onun arkadaşlığına tercih ettiği görülüyor; örneğin, hamilelikleri sırasında bile, mahkemede kız kardeşlerine sık sık refakat etmek zorunda kaldı, çünkü bunu yapacak başka kimse yoktu ve ancak toplum içine girerek koca bulabilirlerdi. Pahalı elbiseler ve mücevherler için sürekli para talebi, şairi zevkten çok para için yazmaya zorladı. Bununla birlikte, aile üyelerinin (Natalia Nikolayevna'dan her zaman büyük bir sıcaklık ve saygıyla söz eden) de dahil olmak üzere, arşiv materyalleri ve çağdaş anıları üzerine yapılan modern araştırmalar, daha sempatik bir görüşe yol açıyor. Puşkin'in kendisine yazdığı mektupları saklaması (ki bu onun yazılı mirasının önemi hakkında bir fikri olduğunu gösterir) ve daha sonra bunların yayınlanmasına izin vermesi onun kredisidir.

İkinci evlilik ve ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Puşkin'in ölümünden sonra Natalia'nın Nicholas I ile olan ilişkisi hakkında çok şey yapıldı; hatta onun metresi olduğu bile söylendi. 1843'te kardeşiyle aynı alayda görev yapan Petr Petrovich Lanskoy (1799-1877) ile tanıştı. Çar tarafından kutsandıktan sonra, düğünleri 16 Temmuz 1844'te Strelna'da yapıldı. Lanskoy çardan yanaydı ve evlenmeden önce olağanüstü bir kariyere sahipti. Evliliğin ardından, Natalia üç kızı doğurdu: Alexandra (d. 1845), Elizaveta (d. 1846) ve Sophia (d. 1848). Natalia 26 Kasım 1863'te öldü ve külleri Alexander Nevsky Lavra'nın mezarlığına atıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lansky ve Goncharova'nın çocukları onların kaderidir. Aşk hikayesi: Natalia Pushkina ve Pyotr Lanskoy". bazovo.ru. 6 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Rusya'nın romantik şairi: Puşkin". www.ensonhaber.com. 6 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Başlamış, Cenk. "Puşkin'in Rus edebiyatındaki yeri". medyagunlugu.com. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vadim Stark. Zhizn s poetom. Natalia Nikolayevna Pushkina, in two volumes. Moscow: Vita Nova, 2006. 5-93898-087-9, 5-93898-099-2, 5-93898-100-X.