Muros Körfezi Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muros Körfezi Muharebesi
Tarih25 Temmuz 1543
Bölge
Sonuç İspanyol zaferi[1]
Taraflar
 Fransa İspanya İspanya
Komutanlar ve liderler
Jean de Clamorgan Álvaro de Bazán
Güçler
25 savaş gemisi 16 savaş gemisi
Kayıplar
3,000'den daha fazla ölü[2]
3,000 esir[3]
23 gemi ele geçirildi[2]
1 gemi battı (Amiral Gemisi)[2]
300 ölü ve 500 yaralı[2]


Muros Körfezi Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Muros) 25 Temmuz 1543'te 1542-1546 İtalyan Savaşı sırasında, Saâne Lordu Jean de Clamorgan komutasındaki Fransız filosu ile Viso'nun 1. Markisi Büyük Álvaro de Bazán komutasındaki İspanyol filosu arasında gerçekleşti.[4] Bu savaş, Atlantik Okyanusu'ndaki ilk büyük deniz savaşı olarak kabul edilmektedir.[5]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1541'de Fransa kralı I. Francis; ittifak içinde olduğu Osmanlı İmparatorluğu, Danimarka ve İsveç ile Nice Mütarekesi'ni ihlal etti ve İspanya'ya savaş ilan etti. Savaşa hazır olmak için I. Francis, hem İspanya hem de İngiltere'nin donanmalarıyla savaşmak için hazırlıklar yaptı. Hazırlıkların bir parçası olarak I. Francis, savaş hazırlıklarını denetlemek için şahsen Le Havre limanına gitti.

Buna ek olarak Fransız Koramiral De Bury, Bayonne ve Bordeaux limanlarını askere alarak İspanya'ya saldırmak için ikinci bir Fransız filosunun toplanmasını emretti. İspanya İmparatoru ve aynı zamanda Kutsal Roma İmparatoru V. Karl, bu sularda eylemden korkan Álvaro de Bazán'a Biscay Körfezi'ne gitmesini ve Fransız saldırısını önlemek için bir filo kurmasını emretti. Biscay Körfezi'nde Álvaro de Bazán, Guipuzcoa ve Biskay'dan bir gemi filosu oluşturdu ve filosunu hem Fransız hem de Kantabria kıyılarına ulaşabilecek şekilde Laredo limanının dışında konuşlandırdı.

Bu süre zarfında Álvaro de Bazán, piyade birimlerini Flandre'ye nakletmesi emredildi, bu nedenle on beş gemisini, birliklerini Brugge şehrine taşımak için kullandı ve burada piyade birimlerini Haziran sonunda teslim etti. Álvaro de Bazán hala Flandre'deyken, Fransızlar deniz hazırlıklarını tamamladı ve İspanyol kıyılarına saldırmak için Bayonne limanından özel zırhlı otuz gemi gönderdi. Fransız filosu Koramiral De Bury tarafından oluşturulmuş olmasına rağmen, Fransa'nın en büyük denizcisi Jean de Clamorgan komutasında İspanyollara saldırmak üzere gönderildi.

Galiçya sahilinde Fransız filosu, İspanyol Valisi Sancho de Leyva'nın Álvaro de Bazán'a bir uyarı göndermesine neden olan bir hata olarak iki İspanyol ticaret gemisini ele geçirdi. O sırada Álvaro de Bazán, teçhizatı tamamlamaya çalışmakla meşguldü. Vali Leyva'nın uyarısını aldıktan sonra, gemilerindeki çalışmaları hızlandırdı.

10 Temmuz'da Fransız filosu Laredo sularından geçti, Lage ve Corcubión da dahil olmak üzere çok sayıda köyü yağmaladı ve Muros şehrini fidye karşılığında ele geçirdi.

Durumun aciliyeti göz önüne alındığında Álvaro de Bazán, Fransızları hazırlıksız yakalama girişimiyle Muros'a olabildiğince hızlı bir şekilde yelken açtı.

Fransa Krallığı arması

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Álvaro de Bazán filosu saldırdığında Fransız gemileri 25 Temmuz 1543'te Muros'ta demirlemişlerdi. Álvaro de Bazán'ın yalnızca 16 gemisi olmasına rağmen, büyük gemilerdi ve İspanyollara Fransızların 25 gemisine karşılık bir avantaj sağladı. Álvaro de Bazán, adamlarına savaş gününün Aziz James Şenliği, Patrón de España olduğunu ve İspanyolların o günde bir savaşı kaybetmesinin imkansız olacağını hatırlatarak savaşa girdi.

Álvaro de Bazán savaşta gözlerini Fransız Amiral'in amiral gemisine ve yakınlardaki Fransız korsan Hallebarde'ye dikti. Düşmanın avantaja sahip olduğunu gören Álvaro de Bazán, Amiral Clamorgan'ın amiral gemisini batırdı. Álvaro de Bazán, Fransız Amiral'in amiral gemisini batırdıktan sonra dikkatini adamlarının binip yakaladığı korsan Hallebarde'ye çevirdi.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatışmalar şiddetliydi ve neredeyse iki saat sürdü. Sonunda Fransızlar kesin bir şekilde mağlup oldular. Fransız işgal filosunu oluşturan 25 gemiden sadece biri kaçabildi. İspanyollar 800 kayıp vermesine rağmen, Fransız kayıpları 3.000'i aştı.

İspanya İmparatoru V. Karl ve oğlu Prens Felipe, Álvaro de Bazán'ın kazandığı büyük zaferden memnun kaldılar. Filonun yenilgisiyle, Fransızlar artık kuzey İspanya'nın sahil kasabaları için bir tehdit oluşturmadılar ve İspanyollar, Kantabria Denizi'nin kontrolünü ele geçirdi.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Armada Española p. 273.
  2. ^ a b c d Armada Española p. 272.
  3. ^ González, p. 25.
  4. ^ Navarrete, p. 7.
  5. ^ Slavin, p. 206.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Armada Española, La Batalla de Muros (1542–1555)". Instituto de Historia y Cultura Naval (İspanyolca). 
  • Blockmans, Wim (2002). Emperor Charles V (1500–1558). New York: Oxford University Press. ISBN 0-340-73110-9. 
  • Enciclopedia General del Mar. VV. AA. (İspanyolca). Garriga. 1957. 
  • Fernández Duro, Cesáreo (1973). "La Armada Española, desde la unión de los Reinos de Castilla y Aragón". Museo Naval (İspanyolca). Madrid. 
  • González, Rodríguez; Ramón, Agustín (2006). Victorias por Mar de los Españoles (İspanyolca). Grafite Ediciones. ISBN 978-84-96281-38-7. 
  • Knecht, Robert J. (1994). Renaissance Warrior and Patron: The Reign of Francis I. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-57885-X. 
  • Navarrete, Martín Fernández. "D. Álvaro de Bazán, primer Marqués de Santa Cruz". Biografías de Marinos y Descubridores (İspanyolca). 
  • Slavin, Arthur J.; Thorp, Malcolm R. (1994). Politics Religion & Diplomacy in Early Modern Europe Essays in Honor of De Lamar Jensen. Sixteenth Century Journal Publishers.