Michał Wołodyjowski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michał Wołodyjowski
Henryk Sienkiewicz'nin Üçlemesi karakteri
İlk görünümAteş ve Kılıç
Son görünümBozkırda Yangın
YaratanHenryk Sienkiewicz
CanlandıranTadeusz Łomnicki
Bilgileri
CinsiyetErkek
Evlilik(ler)Barbara Jeziorkowska
DinHristiyanlık
Ulus Leh
Doğum1626
Ölüm1672

Jerzy Michał Wołodyjowski (Lehçe telaffuz: [ˈjɛʐɨ ˈmixaw vɔwɔdɨˈjɔfskʲi]), Henryk Sienkiewicz'in Üçlemesi'nde yer alan kurgusal bir Leh kahraman. Ateş ve Kılıç, Tufan ve Bozkırda Yangın romanlarında yer almıştır. Michał Wołodyjowski karakteri Korczak klanının Leh soylusu olan Albay Jerzy Wołodyjowski'den esinlenmiştir.

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Michał Wołodyjowski, Üçleme'de genç yaştan itibaren birçok savaşta yer alır ve onu büyük üne sahip korkulan bir savaşçı olarak tanımlar. Romanlar, yaşayan en iyi kılıç ustalarından biri, gerçek bir szabla ustası (bir tür Polonyalı kılıcı) ve usta bir taktikçi olarak ününden özel olarak bahseder. Genel olarak Polonya-Litvanya Birliği'nin yaşadığı Tufan sırasında dört süper güçle aynı anda savaş vermesinde büyük rol oynar. Düşman, karşısındaki ordunun Michał Wołodyjowski tarafından yönetildiğini öğrendikten sonra savaş alanından çekildiğinde, sayıca yedi bin Türk askerinden daha fazla olan Leh ordusu savaşta galip gelir. Romanlar, 17. yüzyılın ikinci yarısında geçer ve küçük fiziksel yapısı nedeniyle "Küçük Şövalye" lakaplı Wołodyjowski etrafında yoğunlaşır, arkadaşları Jan Skrzetuski ve Onufry Zagłoba ile birlikte ülkelerini yabancı işgalcilerden kurtarmak için savaşırlar.

Wołodyjowski, Kamyanets-Podilski Kuşatması'nda, arkadaşı Ketling ile birlikte, kalenin Türklere teslim olmasına tanık olmaktansa, bir barut deposunu patlatarak kendini feda eder ve ölür.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Michał Wołodyjowski karakteri 1974 yılı Leh yapımı Tufan ve 1999 yılı Ogniem i Mieczem filminde yer aldı. Ayrıca 2011'de TaleWorlds tarafından geliştirilen Mount & Blade: Ateş ve Kılıç adlı video oyununda da yer aldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Colonel Michal Wolodyjowski". TaleWorlds. 2011. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020.