Mavi Boncuk (film, 1975)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi Boncuk
YönetmenErtem Eğilmez
YapımcıNahit Ataman
SenaristSadık Şendil
OyuncularEmel Sayın
Tarık Akan
Zeki Alasya
Metin Akpınar
Halit Akçatepe
Münir Özkul
Kemal Sunal
Adile Naşit
Perran Kutman
MüzikEmel Sayın
Rıza Silahlıpoda
Görüntü yönetmeniHüseyin Özşahin
Kurguİsmail Kalkan
Mevlüt Koçak
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi

Dram

Suç
RenkRenkli
Yapım yılı1974
Çıkış tarih(ler)i1 Ocak 1975
Süre79 dk
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Mavi Boncuk, 1 Ocak 1975 tarihinde vizyona giren, Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği ve aynı zamanda Zeki Alasya ve Sadık Şendil ile birlikte senaryosunu yazdığı ve Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Kemal Sunal, Adile Naşit ve Perran Kutman'ın oynadığı Türk Komedi filmidir[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

6 arkadaş (Baba Yaşar, Kamil Usta, Süleyman, Necmi, Cafer ve Mıstık) Emel Sayın'ın çalıştığı bir gazinoya eğlenmeye giderler. Ceplerindeki paranın gazete ilanındaki fiks menüyü karşılayacağını düşünürler. Ancak hesap ilandaki paraya uymayınca, önce yüksek gelen hesaba itiraz ederler ve daha sonra kötü muamele görürler. Gazinonun sahibinden intikam almak için gazinonun assolisti Emel Sayın'ı kaçırmaya karar verirler.

Planlarını başarıyla uygulayan arkadaşlar, Emel Sayın'ı Baba Yaşar'ın evinin çatı katında gizlerler. Zamanla Emel Sayın ve kaçıranları arasında yakınlaşma doğar. Gazino patronu istedikleri fidyeyi ödemesine rağmen Emel Sayın bir türlü bu evden ayrılmak istemez. Ekip bu defa da Emel Sayın'ı yine zorla halıya sararak geri teslim etmek zorunda kalır. Emel Sayın bu olayın kinini güderken filmin sonunda dayanamaz ve 6'lının Boğaz'a bakan bir tepede açtıkları restorana gelmesi ile film son bulur.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Başrollerde o dönemin ve Türk sineması'nın gelmiş geçmiş en büyük oyuncularının oynadığı nadir filmlerden bir tanesi olma özelliğini taşır. Oyuncu kadrosunda filmde de kendisini oynayan şarkıcı Emel Sayın, Dönemin en yakışıklı oyuncularından olan genelde çapkın erkek rollerinde oynayan Tarık Akan filmde "Emel Sayın"'a âşık olan erkek olarak Yakışıklı Necmi rolünde oynamıştır.

Döneminde hep beraber anılan komedi ikilisi Zeki Alasya (Şeker Kamil) ve Metin Akpınar (Süleyman) ise filmde yer almışlardır. Ayrıca Zeki Alasya filmin senarisliğini de yapmıştır. Dönemin bir başka ses getiren oyuncularından Halit Akçatepe ise Mıstık rolüyle filmde yer almıştır. Genelde "Neşeli Günler" vb. filmlerde karı-koca rolünü oynayan Münir Özkul (Baba Yaşar), Adile Naşit (Adile) ile birlikte bu filmde de ev sahibi rolünde yer almışlardır. Perran Kutman (Hizmetçi) rolüyle filmde yer almışken, Kemal Sunal ise Kaymakam Cafer rolüyle saf bir insanı canlandırmıştır.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziklerini ayrıca filmde de başrol oynayan Emel Sayın ve besteci Alekper Tagıyev ile birlikte yapmıştır. Filmin müziği "Emel Sayın"'ında en bilindik şarkılarından olan ve filmle aynı adı taşıyan "Mavi Boncuk" olmuştur.

Yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertem Eğilmez ve Nahit Ataman'in sahibi olduğu Arzu Film tarafından yapımı üstlenilmiştir. 1974 yılında İstanbul'da çekimlerine başlanan filmin aynı yıl içinde çekimleri tamamlanmıştır ve 1 Ocak 1975 tarihinde vizyona girmiştir.

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavi Boncuk, 1975 yılının Ocak ayının ilk gününde vizyona girmiştir. Film vizyona girdiği tarih itibarıyla gişede büyük başarı elde etmiştir ve Bu başarıda Türk sineması'nın en bilindik filmlerinden de biri olma özelliğini de beraberinde getirmiştir.

Ev medyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavi Boncuk, 1980'li yılların başında Türkiye çapında VHS formatında yayınlandı ve evlerde kaset olarak yerini almaya başladı. 90'lı yıllarda ve 2000'li yılların başında hemen hemen her ay televizyon kanallarında gösterildi. 2000'li yılların ortasında DVD olarak sürdü.

Restorasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 yılında ise film Blu-ray formatında 1080p olarak düzenlenmiştir. HD formatında düzenlenen film 2013 yılının yazında ilk olarak Star TV'de gösterildi. Filmin Blu Ray olarak ileriki zamanlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Järvinen, Anna (5 Ağu 2022). "Onda Bunda Şunda Mavi Boncuk (1974) -". 12 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  2. ^ "Mavi Boncuk'taki Emel Sayın'ın kaçırılma sahnesi Beyaz'da". Ensonhaber. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  3. ^ ŞAKA, Yenal BİLGİCİ/ Fotoğraflar: Murat. "Gönlümüz kırk yıldır o mavi boncukta". Hürriyet. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]