Maden (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maden
YönetmenYavuz Özkan
YapımcıYavuz Özkan[1][2]
SenaristYavuz Özkan
OyuncularCüneyt Arkın
Tarık Akan
Hale Soygazi
Meral Orhonsay
Halil Ergün
Baki Tamer
Nurhan Nur
Ahmet Turgutlu
İhsan Yüce
MüzikZülfü Livaneli
Görüntü yönetmeniİzzet Akay
StüdyoYeşilçam Film
DağıtıcıMaden Film
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1978
Çıkış tarih(ler)i26 Kasım 1978
Süre158 dk (orijinal) / 195 dk (genişletilmiş)
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Maden, 1978 Türkiye yapımı politik dram türünde bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Yavuz Özkan senaryosunu da kaleme almıştır.

Film "işçiler birleşin" sloganıyla biter.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film bir maden ocağında bir devrimciyi ve işçilerle olan hikâyesini anlatmakta. İlyas (Cüneyt Arkın) maden ocağındaki sahip oldukları kötü koşullarla daha fazla çalışmak istemediklerini bütün işçilere anlatmaya çalışan bir devrimcidir. Bu çabaları sonuç verir ve Nurettin (Tarık Akan) ve arkadaşlarını sarı sendikanın etkisinden kurtarır. O sıralarda göçük altında kalan işçilerin bunda etkisi büyüktür. İşçilerin huzursuzluğunu yatıştırmak için maden sahibi şehre lunapark getitirir. Bu olumsuz durumu aşmak ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için İlyas ve Nurettin bir imza kampanyası düzenlerler. Bu faaliyetleri yürütürken İlyas'a patronun adamları suikast düzenler. Bundan sonra işçilerin kendi aralarındaki dayanışması artar ve ilk önce iş yavaşlatma daha sonra İlyas'ın göçük altında kalmasıyla greve giderler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem eleştirisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmdeki devrimci karakteri İlyas arkadaşlarını bilinçlendirmek için sık sık nutuk atar:[4]

Arkadaşlar oyuna gelmeyelim. Bu adamlar kargaşa çıkararak işi ‘oldu bitti’ye getirmek istiyorlar. Arkadaşlar burada cinayet işleniyor. Ocaklarda yeterli tedbir alınsa ölenlerimizin yüzde doksanı kurtulurdu. Başımızdaki sahte sendikacılar toplu sözleşmelerde alınan göstermelik kazanımlarla bizleri oyaladılar. Üstüne üstlük toplu sözleşmeye ‘işçiler yerlere tükürmeyecek ve açığa işemeyecek’ gibi bizi küçülten maddeler konulmasına izin verdiler. Yani ‘İşçiler hayvandır, önüne gelen yere işer, olmadık yere tükürür’ demeye getirdiler.

İlyas başka bir sahnede de şunları söyler:[4]

Bu dünya bizim ulan hıyar. Şöyle bak bir etrafına bak bir. Gördüğün ne varsa bizim eserimiz. Ama sonuç ne? Biz kuralım sonra kendi ellerimizle kurduklarımızın altında ezim ezim ezilelim. Daha sandık başına gidip bir işçi gibi oy kullanmayı bile öğrenemedik be. Sözüm ona aklımız var ama neye yetiyor? ‘Kader’ demeye, ‘kısmet’ demeye, ‘alın yazısı’ demeye.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 1978 yılındaki 15. Altın Portakal Film Festivalinde önemli ödüllerden dördünü kazanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Maden (1978)". Maksatsinema.com sitesi. 30 Nisan 2021. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2023. 
  2. ^ "Maden". Sinematurk.com. 17 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2023. 
  3. ^ "Maden Filmi". haberler.com. 11 Temmuz 2011. 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  4. ^ a b Akgül, Elif (15 Mayıs 2014). "Maden Filmi 36 Yıldır Vizyonda". Bianet. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Kara Çarşaflı Gelin
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
1978
Sonra gelen:
Demiryol
Yusuf ile Kenan