Kızık boyu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızık boyuna ait sembol

Kızık boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Bu boyların Bozoklar kolundan (sağ kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Kızık “yasakta pek ciddi ve kuvvetli” anlamındadır.[1] Oğuz boylarıyla birlikte Anadolu’ya gelmiş ve bir Türk yurdu olmasında önemli rol oynamıştır. 16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterlerinde Kızıklara ait yirmi sekiz köy tespit edilmiştir.[2] Anadolu’da Kızıkların en yoğun olarak yaşadıkları yerler Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bursa, Tokat, Bolu ve Ankara dolaylarıdır.[3] Ayrıca Balıkesir ili Manyas ilçesine bağlı Kızık ve Kızıksa köyleri ve Bolu ili Seben ilçesine bağlı Kızık köyü ve yaylası da bulunmaktadır.[4] Bursa'da Uludağ'ın kuzey eteklerinde beş tane Kızık köyü bulunur. Cumalıkızık, Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Günümüze ulaşamayan diğer yerleşimler ise şunlardır: Bayındırkızık, Dallıkızık, Kızık, Bodurkızık, Ortakızık, Camilikızık, Kiremitçikızık, Kızıkşıhlar ve Kızıkçeşme.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Oğuz boyları listesi. Türkçe Wikipedia.
  2. ^ TDV İslâm Ansiklopedisi, 25. cilt, 542-543 numaralı sayfa. Kaynağına 29 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Ocak 2018 tarihinde erişildi.
  3. ^ Oğuz Türklerinin Kızık Boyu ve Bursa'daki Kızıklar. 27 Temmuz 2017 tarihli kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2018
  4. ^ "MANYAS MAHALLELERİ VE KÖYLERİ BALIKESİR". www.nufusune.com. 25 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020.