Küçük kiraz kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küçük kiraz kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Emberizidae
(Kiraz kuşugiller)
Cins: Emberiza
Tür: E. pusilla
Emberiza pusilla
Pallas, 1776
Emberiza pusilla

Küçük kiraz kuşu[1][2] (Emberiza pusilla), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca küçük çinte,[3] cüce yelve[4] ve cüce kiraz kuşu[2] olarak da adlandırılır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür, 12-13,5 cm uzunluğunda ve sırt tarafları koyuca kahverengi çizgili ve beyaz alt kısımları hafifçe çizgilidir. Kestane yüzü ve beyaz elmacık kemikleri ile küçük bataklık kiraz kuşu türü dişilerine benzerler, fakat siyah taç çizgileri ve beyaz göz çevresi halkalarıyla farklılık gösterirler. Türde cinsler benzer renktedirler.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük kiraz kuşu, açık tohumlu nemli ormanlıklarda ya da huş veya söğütlerde de yuvalanırlar. Kuşlar, ağaç içine yaptıkları yuvalarına 4-6 yumurta yumurtlarlar. Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar, yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır.

Ötüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sesleri ayırt edici zik şeklinde ve şakımaları dalgalı siroo-sir-sir-siroo şeklinde duyulur.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür, Avrupa'nın kuzeydoğusundan, kuzey Asya'ya kadar uzanan bölgelerde bulunur. Kışları göç sırasında Hindistan'ın subtropik kuzey kesimlerinde, güney Çin ve Asya'nın güneydoğu kuzey alanlarında bulunur. Avrupa'nın batısına kadar nadir olarak bulunur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bülent Gözcelioğlu (2002). "Türkiye Tür Listeleri Sınıf:Aves (Kuşlar)". TÜBİTAK. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  2. ^ a b Çakmak, Merete (2005). Anadolu Kuş Adları Sözlüğü:İngilizce-Türkçe-Latince. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 74. ISBN 975-6051-03-5. 
  3. ^ Guy M. Kirwan (2008). The Birds of Turkey. Londra: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-0475-0. 
  4. ^ Karol, Sevinç (1963). Zooloji Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Virtual Birds'de Küçük kiraz kuşu kuşunun kuş sesi bulunur.