Kütle-yük oranı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yük-kütle oranı
Yaygın sembol(ler): m/Q
temel SI birimlerinden türetimi: kgA-1s-1
SI nicelik boyutu:
SI birimi: kg/C
Teltron tüpü içindeki bir dairede, manyetik alanın varlığı nedeniyle hareket eden elektron demeti. Elektron yolu boyunca, ampul içindeki gaz molekülleriyle çarpışan elektronlar nedeniyle mor ışık yayar. Elektronun yük-kütle oranı, mor dairenin yarıçapı, manyetik alanın gücü ve elektron tabancası üzerindeki voltajın karşılaştırılmasıyla bu aparatta ölçülebilir. Kütle ve yük ayrı ayrı ölçülemez.

Kütle-yük oranı (m/Q), yüklü parçacıkların elektrodinamiğinde elektron optiği ve iyon optiği gibi alanlarda en yaygın şekilde kullanılan fiziksel niceliktir. Elektron mikroskobu, katot ışını tüpleri, hızlandırıcı fiziği, nükleer fizik, Auger elektron spektroskopisi, kozmoloji ve kütle spektrometrisi gibi bilimsel alanlarda görülür.[1] Klasik elektrodinamiğe göre yük-kütle oranının önemi, aynı yük-kütle oranına sahip iki parçacığın, aynı elektrik ve manyetik alanlara maruz kaldıklarında bir vakumda aynı yolda hareket etmeleridir. SI birimi kg/C. Nadir durumlarda kütle spektrometrisi birimi olarak Thomson kullanılmıştır.

Bazı alanlar, bunun yerine yük-kütle oranının çarpımsal tersi olan yük-kütle oranını (Q/m) kullanır. Bir elektron için 2014 CODATA'nın önerdiği değer Qm = 1,758820024(11)×1011 C/kg'dir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2. basım (the "Gold Book") (1997). Düzeltilmiş çevrimiçi sürümü:  (2006-) "mass-to-charge ratio, m/z in mass spectrometry".
  2. ^ electron charge to mass quotient 15 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NIST Database

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]