Kuzey İskoçya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey İskoçya'yı koyu yeşille gösteren İskoçya haritası.

Kuzey İskoçya (İskoçça (Cermen dili): the Hielans; İskoçça (Kelt dili): A’ Ghàidhealtachd, 'Keltlerin yeri'; İngilizce: Highlands) İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir.[1] Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.

Çok seyrek nüfuslu olan bölgede birçok sıradağ bulunmaktadır. Bu dağların içinde Britanya Adaları'ndaki en yüksek dağ olan Ben Nevis de bulunmaktadır. Kuzey İskoçya'nın nüfusu, 19. yüzyılın ortalarına kadar çok daha yoğundu, ancak 1841'den sonraki 160 yıl boyunca bölgeden daha gelişmiş yerlere (Çoğunlukla Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve İskoçya ile İngiltere'nin sanayi bölgeleri) nüfus göçü yaşanmıştır.[2] Bölge, günümüzde Avrupa'nın en seyrek nüfuslu yerlerinden biridir. 2012 yılında kilometrekareye 9.1 insan düşüyordu.[3] Kuzey İskoçya'daki nüfus yoğunluğu, tüm İskoçya'nın 1/7'si kadardır.[3] Kuzey İskoçya, nüfus yoğunluğu bakımından Bolivya, Çad ve Rusya ile kıyaslanabilecek seviyededir.[4][5]

Bölgenin yönetim merkezi Inverness'tir.

Kuzey İskoçya, Britanya Adaları'nda tayga biyomuna sahip olan tek bölgedir. Bölge, sarıçam nüfusu bakımından zengindir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Highlands | region, Scotland, United Kingdom". Encyclopædia Britannica. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  2. ^ Richards, Eric (2000). The Highland Clearances People, Landlords and Rural Turmoil (2013 bas.). Edinburgh: Birlinn Limited. ISBN 978-1-78027-165-1. 
  3. ^ a b "Highland profile – key facts and figures". The Highland Council. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014. 
  4. ^ Nüfus yoğunluklarına göre ülkeler listesi
  5. ^ "Global Health Facts : Demography & Population : Population Density (Population Per Square Kilometer)". The Henry J Kaiser Family Foundation. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014.