Kurşun geçirmez yelek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Temel parçalarına ayrılmış bir kurşun geçirmez yelek

Çelik yelek, kurşun geçirmez yelek ya da balistik yelek, ateşli silahlardan çıkan kurşunların etkisini azaltmak ve patlama sonucunda oluşabilecek şarapnellerden korunmak amacıyla Jan Szczepanik ve Kazimierz Żegleń adlı iki Polonyalı tarafından 1901 yılında icat edildi.

Yumuşak yelekler, örülmüş ya da katmanlar halinde hazırlanmış liflerden oluşur ve giyen kişiyi küçük kalibreli tabanca ve çifte mermileri ile el bombası gibi patlayıcıların şarapnel parçalarından korur.

Metal ya da seramik levhalar da yeleklerde tüfek fişeklerine karşı ekstra koruma sağlamak amacıyla kullanılabilir. Metal parçalar ya da sıkı örülmüş katmanlar da bıçak gibi yakın mesafeden zarar verebilecek silahlara karşı koruma sağlayabilir. Yumuşak yelekler çoğunlukla polis kuvvetleri, özel kişiler, özel güvenlikler ve badigardlar tarafından kullanılırken, sert katmanlı yelekler yakın dövüş askerleri, özel birimler ve rehine kurtarma timleri tarafından giyilir.

Çağdaş vücut zırhları çelik yeleğin yanında miğfer gibi diğer koruyucu giysileri de içerir. Polis ve ordu tarafından kullanılan çelik yelekler omuz ve yan taraflar için de koruma içerebilir. Bomba imha ekiplerinin giydikleri koruma ise ağır bir zırh ve kaskın yanında yüz ve omurga koruyucu da içerir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Kurşun geçirmez yelek ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.