Konut

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Konut bireyler, hanehalkı veya birkaç aile için kalıcı veya yarı kalıcı ev olarak kullanılan bir yaşam alanıdır. Genellikle bir ev, apartman, başka bir bina olabilir. Alternatif olarak mobil ev, tekne evi, yurt veya başka bir taşınabilir barınaklar da bulunur.[1] İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 12. maddesindeki anayasa hukuku ilkesi, mahremiyet hakkı ve bireyin yaşama ve sığınma yeri olarak evinin dokunulmazlığıdır.[2]

Konutlar genellikle uyumak, yemek hazırlamak, yemek yemek ve hijyen için alanlar ve olanaklar sunar. Daha büyük gruplar huzurevi, yetimhane, manastır veya benzer bir kurumda yaşayabilir.[3] Çiftlik evi ayrıca lojman arazisini ve evcil hayvanlar için tesisleri de içerir. Daha güvenli konutların bulunmadığı yerlerde, insanlar gecekondu mahallelerinde ve gecekondu kasabalarında bulunan gayri resmi ve bazen yasadışı kulübelerde yaşayabilirler. Daha genel olarak, "konut" bir kasaba, mahalle, köy, banliyö, şehir veya ülke gibi bir coğrafi alan olarak düşünülebilir.

Konut kooperatifi bir veya daha fazla konuttan oluşan, bir tür konut kullanım hakkıdır. Konut kooperatifleri, birçok özelliği olan farklı bir ev sahipliği biçimidir. Müstakil ev sahipliği, kondominyum ve diğer konut düzenlemelerinden farklıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]