Kompakt (gazete)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kompakt, gazete endüstrisinde kullanılan broadsheet kalitesindeki baskının, tabloid formata basılmasıyla ortaya çıkan gazete formatıdır. Daha çok Birleşik Krallık'ta tercih edilen bu format; Fransa, Bosna-Hersek, Belçika, Danimarka, Almanya, İrlanda, Norveç, İspanya, İsveç ve Romanya'da da kullanılmaktadır. ABD, Kanada, Avustralya, Hindistan ve Malezya'da da kompakt formatta çıkarılan gazeteler mevcuttur.

Kompakt terimi ilk kez 1970'lerde Daily Mail gazetesinin tabloid olarak yayımlanmasıyla ortaya çıktı. Ancak literatürde kompakt teriminden ziyade tabloid terimi kendisine yer edindi.

Esasen kompakt teriminin literatürde kendine yer bulması ise The Independent gazetesinin okurlarından gelen talep üzerine oldu. Okuyucuların metro, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında daha rahat okuyabilmek için tabloid bir gazete istemeleri üzerine, gazetenin tabloid ölçülerinden de küçük olan kompakt versiyonu çıkarılmaya başlandı. Tiraj artışı üzerine diğer gazeteler de kompakt formatlarda baskı yapmaya başladı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]