Kiyomizu-dera

Koordinatlar: 34°59′42″K 135°47′06″D / 34.99500°K 135.78500°D / 34.99500; 135.78500
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kiyomizu-dera Kyoto'nun doğusunda bulunan bağımsız bir budist tapınağıdır. Antik Tokyo'nun tarihi anıtlarından biri olan tapınak, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

Kiyomizu-dera, Japonya'nın Kyoto şehrinde bulunan ve 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen bir tapınak kompleksidir. Tapınak, 798 yılında inşa edilmiştir ve Japonya'nın en eski ve en önemli Budist tapınaklarından biridir.

Kiyomizu-dera, geniş bir alanı kapsayan kompleks içerisinde birçok tapınak ve diğer yapıları barındırır. En önemli yapısı, tapınağın merkezi noktasında bulunan Kiyomizu-dera Ana Tapınağıdır. Ana tapınak, ahşap bir yapıdır ve çevresindeki orman manzarası ile ünlüdür. Ayrıca tapınağın bahçesinde de birçok küçük tapınak ve pagoda bulunur.

Tapınağın en ünlü özelliği, ana tapınağın arkasındaki bir kayanın üzerine inşa edilmiş olan Kiyomizu-dera'nın ana balkonudur. Bu balkon, 13 metre yükseklikte ve 18 metre uzunluğundadır. Balkondan şehrin güneydoğu kısmının manzarası izlenebilir ve özellikle yapımında kullanılan geleneksel Japon teknikleriyle ünlüdür.

Kiyomizu-dera tapınağı, Japonya'nın en popüler turistik yerlerinden biridir ve her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir. Tapınak, ayrıca Japonya'daki geleneksel festivallerin birçok gösterisine de ev sahipliği yapar.

Tapınağın girişi Heian ilk döneminde bulunmuştur. 1633 yılında yeni binaları eklenen tapınağın tarihçesi 798 yılına uzanır. Tapınak ismini kompleksin içindeki şelaleden almaktadır. Kiyumizu, temiz saf su anlamına gelmektedir. Ana girişte geniş bir bahçe ile şehre etkileyici bir hava veren uzun sutunlar bulunmaktadır. Tapınağı popüler kılan bir başka özellik ise buraya has olan bir inanıştır. 13 metre yükseklikten atlayarak hayatta kalan kişinin dileğinin mutlaka gerçekleşeceği rivayet edilmektedir. Edo döneminde 234 atlayış kaydedilmiş ve bunların % 85.4'ü hayatta kalmıştır. Günümüzde bu gelenek yasaklanmıştır.

Ana holün hemen altında Otowa şelalesi bulunmakta ve sular 3 kanaldan bir göle akmaktadır. İnanışa göre bu kanallar sırasıyla bilgi, sağlık ve uzun ömrü simgelemektedir. Kutsal olduğu kabul edilen su tapınak ziyaretçileri tarafından terapik özelliği olduğu inancıyla içilmektedir.

Görseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]