Kentsel tasarım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kentsel tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentsel tasarım ya da kentsel planlama, kentlerin fiziksel tasarımı ve bunun sosyal, ekonomik, siyasal, psikolojik boyutları ile ele alan üniversitelerin kentsel tasarım/planlama bölümlerinde eğitimi verilen çok sayıda akademik disiplinden beslenerek oluşan akademik disiplin ve meslek alanıdır. Türkiye'de bu alanda üniversitelerin mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama bölümlerinde eğitim verilmektedir.

İlk modern teorisyen 1898 yılında Bahçe Şehir Hareketi'ni başlatan Ebenezer Howard'dır.[1] Howard, 1898 yılında Looking Backward isimli ütopik roman ve Henry George'un Progress and Poverty çalışmalarından etkilendiği Geleceğin Bahçe Şehirleri (Garden Cities of To-morrow) adlı çalışmasını yayınladı.

İlk akademik kentsel planlama bölümü 1899 yılında Liverpool Üniversitesi'nde Town and Country Planning Association olarak kuruldu ve 1909 yılında ilk ders açıldı.

20. yüzyılda otomobil kullanımının yaygınlaşarak kentlerin planlanması üzerinde etkili olması ile birlikte kentsel tasarım disiplini, otomobil merkezli tasarım anlayışına tepki olarak yükselmeye başladı. Jane Jacobs, Kevin Lynch, Gordon Cullen ve Christopher Alexander kentsel tasarım alanında otorite sayılan çalışmalar ile ön plana çıkan bilim adamlarıdır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

[2][3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/157126/mod_resource/content/1/KENTSEL%20TASARIM%201.pdf [yalın URL]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022.