Kaysersberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaysersberg

Kaysersberg (Almanca: Bu ses hakkındaKaisersberg ), Kuzeydoğu Fransa'daki Alsace'deki Haut-Rhin bölümünde eski bir komündür. 1 Ocak 2016'da, yeni komün Kaysersberg-Vignoble ile birleştirildi.[1] Kasabaya hakim olan yüksek kale, hem stratejik önemini hem de savaşçı geçmişini hatırlatmaktadır.

Kaysersberg, Alsace-Lorraine'in geri kalanıyla birlikte, Franco-Prusya Savaşı ile I. Dünya Savaşı arasındaki dönemde Almanya'nın bir parçasıydı. Kaysersberg, Alsace'in en iyi şarapçılık alanlarından biridir. İlk asmalar 16. yüzyılda Macaristan'dan buraya getirildi ve şarap üretimi günümüzde kent ekonomisinin hala önemli bir yönüdür.

Kasabadan ilk olarak 1227'de, Alman imparatoru II. Frederic'in kaleyi inşa etmek (veya yeniden inşa etmek) için verdiği emir ile bahsedilmiştir. 1648'de şehir Fransa'nın bir parçası oldu, ancak çoğu sakin Almanca konuşmaya devam etti. 1871'den 1918'e ve yine 1940'tan 1944'e kadar Kaysersberg Almanya'ya aitti.

2017'de Kaysersberg, Village préféré des Français (Fransızlar tarafından tercih edilen Köy) seçildi. Sakinlerine Kaysersbergeois denir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaysersberg, Colmar'ın kuzeybatısında, Vosges dağlarının doğu yamacında uzanmaktadır.

Dikkat çeken insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaisersberg, teolog, müzisyen, filozof ve doktor olan Albert Schweitzer'in (1875-1965) doğduğu yerdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arrêté 14 July 2015 (Fransızca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]