James Franco

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Franco
Franco, Mart 2013'te Hollywood Bulvarı'ndaki yıldızının verilmesinin ardından konuşma yapıyor.
DoğumJames Edward Franco
19 Nisan 1978 (45 yaşında)
Palo Alto, Kaliforniya, ABD
MeslekOyuncu, senarist, film yapımcısı, yönetmen yazar, ressam
Etkin yıllar1997-günümüz
Resmî siteFan Sitesi
Resmi Sitesi

James Edward Franco (d. 19 Nisan 1978, Kaliforniya), Amerikalı oyuncu, senarist, film yapımcısı, yönetmen, yazar, ressam.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluk ve gençlik yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

James Franco, Kaliforniya'ya bağlı Palo Alto kasabasında seküler bir Yahudi ailede dünyaya geldi. Palo Alto da Tom ve David isimli iki erkek kardeşiyle büyüdü. Bölge okulu olan Palo Alto Lisesi'nden mezun olduktan sonra (1996), Kaliforniya Üniversitesi'nde oyunculuk çalıştı. 1999 yılında da sinema ve televizyon dünyasına ilk adımını, Freaks and Geeks dizisiyle attı. Türkiye'de gösterime girip girmeyeceği bilinmeyen son iki filmi Milk ve Pineapple Express'tir. Milk filmi, eşcinsel haklarının ilk siyasi savunucusu Harvey Milk'in hayatını konu eder. (Başrolde Sean Penn Milk'i canlandırdı ve 2009 En İyi Erkek Oyuncu Oscarını aldı). Franco ise gay rolü ile yılın yükselen oyuncusu ödülüne layık görüldü. Kız arkadaşı Ahna O'Reilly ile birlikteliği sona ermiştir. Ailesi California Palo Alto kendisi ise New York'ta yaşamaktadır. Boyu 1.80 kilosu 70 tir.

2000'li yıllar ve yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon dizisinden sonra, Franco, bir romantik komedide, Whatever It Takes'de rol aldı. Bunun ardından ise Mark Rydell'ın yönetmenliğinde çekilen "James Dean" adlı TV filminde James Dean'i oynamış ve ödül almıştır. Bunun sonrasında ise, en büyük başarısı, Spider Man ile oldu. Peter Parker karakterinin arkasında kalsa da, oynadığı Harry Osborn rolü ile adından söz ettirdi. Oynadığı Tristan & Isolde ve The Company filmleriyle de başarısını katladı. En son, 2007 yılında da Spider Man 3'teki rolünün ölmesinden sonra filmden ayrılması kesinleşti. 2008 yılında Pineapple Express (Soul) filminde Seth Rogen'la beraber çok başarılı performans sergilemiştir. 2010 yılında 127 Saat filminde gösterdiği performansla 2011 Oscar ödüllerinde en iyi erkek oyuncu adayı olmuştur ve 127 Saat'teki rolüyle 8 tane festivalde en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır. Ve aynı zamanda Franco, Palo Alto, A California Childhood, Dangerous Book Four Boys, Strongest of the Litter, Actors Anonymous isimlerinde kitaplarını yayınlamıştır.

2011 yılında Anne Hathaway ile Oscar Ödülleri'ni sunmuştur. Yeni filminde Hugh Hefner'in gençliğini canlandıracaktır. Filmlerinden diğerleri ise This Is the End, Oz the Great and Powerful, Child of God, The Iceman, Lovelace ve Spring Breakers'dır.

Bilinmeyenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2010'da LA'da Museum of Contemporary Art'da dizi setindeki fotoğraflarından oluşan sergi açtı.
  • Saturday Night adlı bir belgesel çekip, yönetti.
  • Esquire'da kısa hikâyeleri yayınlandı.
  • Küçükken Lockheed Martin'de okumak için burs kazanmış.
  • 2006'da Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara'da İngiliz Edebiyatı okudu, 4 yıllık okulu 2 senede yüksek derece ile bitirdi. Hemen ardından New York'a taşındı ve Columbia Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık, New York Üniversitesi'nde senaryo yazarlığı okudu.
  • Yale Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı doktorası yapıyor.
  • En son sergisi The Dangerous Book for Boys'tur.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]