Jack Ward

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Ward
yaklaşık 1553 – 1622
Takma adıBirdy, Sharky, Reis
TürBerberi korsan
Doğum yeriFaversham, Kent, İngiltere
Ölüm yeriTunus, Osmanlı İmparatorluğu
Bağlılığıİngiltere (1604'e kadar), Tunus (1605 itibarıyla)
Hizmet yılları1605-1610 (kariyerinin zirvesi)
RütbesiAmiral, Reis
Harekât üssüLa Goulette, Tunus
Komuta ettiğiGift, Little John, Reniera e Soderina
£500,000 - £2,000,000

John Ward (d. 1553[1] - 1622), aynı zamanda Jack Ward veya sonradan Yusuf Reis olarak bilinir. 17. yüzyılın başlarında bir İngiliz korsandı ve daha sonra 17. yüzyılın başlarında Tunus dışında faaliyet gösteren bir Berberi korsandı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ward'ın erken yaşamıyla ilgili çok az şey biliniyor. Korsanlık yaptığı zamanlar kendisiyle birlikte yelken açan birinin yazdığı kitapçıktan gelmektedir. Ward, 1553'te, muhtemelen güneydoğu İngiltere'deki Kent'deki Faversham kentinde doğmuş görünmektedir.[2]

Kıyı bölgelerinde doğduğu gibi, gençliğini ve erken yetişkin yıllarını balıkçılık alanında çalışarak geçirdi. 1588'de İngiltere'nin İspanyol Armadası tarafından başarısız işgalinden sonra, Ward, İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth'in izni ile İspanyol gemilerini yağmalayan işçi olarak özel bir iş buldu. İngiltere'nin yeni Kralı olan I. James, 1603’de tahta geçerek İspanya ile savaşı sona erdirdiğinde, birçok kişi bu işten geçinmekten vazgeçmek istemedi ve yağmalamaya devam etti. Bunu yapanlar, korsan kabul edildiler çünkü artık devlet tarafından verilen geçerli bir izin mektubuna sahip değillerdi.

1604 civarında, Ward’ın, Kral'ın (Kraliyet Donanması'nın henüz resmi bir kurum haline gelmediği) yetkisi altındaki bir gemide, Kanal Filosuna yerleştirildiği ve Lyon’un Whelp adlı bir gemisinde hizmete girdiği iddia edilmiştir.[3]

Korsanlığa dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ward ve arkadaşları, Portsmouth Limanı'ndan 25 tonluk küçük bir barkayı terk ettiler ve çaldılar.[4] Ward'ın adamları, korsanların kendi liderlerini seçmelerinin en eski öncüllerinden biri olan kaptanı seçtiler.[5] Wight Adası'na yelken açtılar ve Roma Katolik mültecilerin hazinesini taşıdığı söylenen bir gemi olan Violet adlı bir gemiyi ele geçirdiler. Bununla birlikte, gemi hazinenin boş olduğu ortaya çıktı ancak Ward, bu gemiyi daha büyük bir Fransız gemisini ele geçirmek için kullandı.

Ward ve adamları, Hediye olarak yeniden adlandırdığı otuz iki silahtan oluşan bir Uçan Hollandalı Gemisini alabilmek için Akdeniz'e yelken açtı.[6] Önce Cezayir'e doğru yola çıktılar, ancak şehre girdikten sonra birkaç adamı tutuklandı. Cezayir, daha aylar önce başka bir İngiliz denizci Richard Giffard tarafından saldırıya uğradı.[7] Fas'ın Atlantik'teki liman kenti Salé'ye yelken açtılar. 1605'te Richard Bishop ve Anthony Johnson da dahil olmak üzere çeşitli İngiliz ve Hollandalı denizciler Ward'ın ekibine katıldı.

1606 yazında, Ward, Katolik köle taşıyan iddia edildiği üzere Cebelitarık Boğazı'nda bir ahşap yelkenli tekne yakaladı. 1606 Ağustos'unda, Tunus'u bir operasyon üssü olarak kullanmak için Kara Osman Bey ile birlikte bir düzenleme yapıldı. Kara Osman Bey, Tunus'taki Yeniçeri kolordu komutanıydı. Garnizon, Tunus Paşalarını 1598’de Tunus’un yöneticileri olarak destekledi. Kara Osman Bey'i kentin askeri diktatörü yaptı. Düzenlemelerine göre, Kara Osman Bey yakalanan tüm malların yüzde onuna kadar olan tüm malları ilk kez reddetti.

İslam'a dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1607'de Tunus'a dönüşünü takiben Ward, Reniera e Soderina'yı güçlü bir Man-o-War'a dönüştürdü. Mürettebat, 60 pirinç silahının hepsini yerleştirmek için gövdesine en az 20 yeni silah girişi kesti. 1608'in başlarında yelken açmaya başladı. Ardından, Mart ayında bir gemi Yunanistan kıyılarındaki bir geminin enkazını gördü ve Reniera e Soderina ve John Ward'ın öldüğü söylentileri çıkmaya başladı.

Ward, İngiltere Kralı I. James I'in reddeddiği bir kraliyet affı istedi ve isteksizce Tunus'a döndü. Tunuslu bir Osmanlı subayı olan Kara Osman Bey sözünü tuttu ve ona koruma sağladı. Tüm ekibiyle birlikte İslam'ı kabul etti. Korsanlığında her zaman balta kullandığı için adını Chakour veya Chagour takma adıyla Yusuf Reis olarak değiştirdi ve İngiliz karısına para göndermeye devam ederken bir İtalyan kadınla evlendi.

Sonraki yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1608'de onu Tunus'ta gören bir İngiliz denizci, iddiaya göre Ward'ı "saçları çok kısa ve önünde oldukça beyaz, kel; siğilli yüzü ve sakallıydı. Çok az konuşuyor ve neredeyse her zaman küfür ediyordu. Sabahtan akşama kadar sarhoştu.

Ward nihayetinde bütün bir korsan filosuna komuta ederek Akdeniz gemilerine saldırmaya devam etti. 1612'den sonra korsanlık kariyerine son verdi, daha genç korsanlara topçuluk ve navigasyon öğretmeyi seçti. Korsanlığıyla büyük ölçüde kazanç elde etti ve Tunus'a 1622'de, 70 yaşında ölümüne kadar zengin biri olarak rahat yaşayarak emekli oldu ve muhtemelen vebadan hayatını kaybetti.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'larda, çeşitli Türk gazeteleri ve web siteleri, aylık Derin Tarih'te John Ward'ın Karayip Korsanları film serisindeki Jack Sparrow karakteri için ilham kaynağı olabileceği hipotezini popüler hale getirdi.[8][9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lamborn Wilson, Peter. Pirate Utopias: Moorish Corsairs and European Renegadoes. Autonomedia. s. 55. ISBN 1-57027-158-5. 
  2. ^ Firth, C.H. (1908). Naval songs and ballads, selected and edited by C.H. Firth. London: Printed for the Navy Records Society. 
  3. ^ Tinniswood (2010). Pirates of Barbary by Adrian Tinniswood. Vintage Books. 
  4. ^ "Pirate History and Reference Famous Pirates and Privateers". Privateer Dragons' Island. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  5. ^ Earle, Peter (2005). The Pirate Wars. New York: St. Martin's Press. s. 28. ISBN 0-312-33579-2. 
  6. ^ Tinniswood, 33
  7. ^ Tinniswood, 25
  8. ^ Talha İnanç (19 Mart 2017). "Jack Sparrow might be inspired by a Muslim captain". Daily Sabah. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019. 
  9. ^ "Jack Sparrow da Türk çıktı!" [Jack Sparrow turns out to be Turkish as well!]. Yeni Şafak. 1 Mart 2013. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Mart 2013 – Derin Tarih". 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019.