Hobbit (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hobbit ya da Gittik ve Döndük
The Hobbit or There and Back Again
Kapak görseli (İthaki Yayınları)
YazarJ. R. R. Tolkien
ÇevirmenlerEmel İzmirli (6:45/Mitos, 1996)
Esra Uzun (6:45, 1997)
Gamze Sarı (İthaki, 2007)
Gamze Sarı (İthaki, 2017)
Kemal Baran Özbek (İthaki, 2023)
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
TürlerMitopya, Epik fantezi
Yayım21 Eylül 1937 (özgün)
1996 (Altıkırkbeş Y. / Mitos Y.)
1997 (Altıkırkbeş Y.)
2007 (İthaki Y.)
2017 (İthaki Y.)
2023 (İthaki Y.) (Türkçe)
YayımcıGeorge Allen & Unwin
Sayfa426
ISBN978-975-273-373-2
Orta Dünya serisi
Hobbit ya da Gittik ve Döndük Yüzük Kardeşliği

Hobbit (The Hobbit, 1937), İngiliz filolog ve yazar J. R. R. Tolkien'ın mitopya ve epik fantazya türlerinde yazdığı bir çocuk romanıdır.[1] İlk baskısı 21 Eylül 1937 yılında yapıldı ve dönem eleştirmenlerinden büyük övgü aldı. İngiltere'nin önemli edebiyat ödülü Carnegie Madalyası'na aday gösterildi ve New York Herald Tribune'dan en iyi kurmaca çocuk eseri ödülünü kazandı.[2] Günümüzde popülerliğini hâlâ sürdürmekte ve çocuk edebiyatının klasikleri arasında gösterilmektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman, Tolkien'ın âdeta bir külliyat[3] oluşturduğu Orta Dünya evreninde, evcimen bir hobbit olan Bilbo Baggins'in Smaug adındaki ejderhanın Erebor'da sahiplendiği hazineden bir pay alma çabasıyla çıktığı yolculuğa ve sonrasında gelişen olaylara odaklanır. Gandalf ve on üç cücenin beklenmedik ziyareti sonrasında başlayan Bilbo'nun yolculuğu onu tasasız yaşadığı kırsaldan çıkararak, uğursuz denebilecek bölgelere götürür. Olay örgüsü bölümler halinde anlatılır ve çoğu bölüm Tolkien'in coğrafyasındaki yaratıkları tanımlama çabasıyla ilerler. Tolkien'ın daha sonra yazacağı Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Orta Dünya'nın kaderini değiştirecek ve yıllardır kayıp olan Tek Yüzük'ün yeniden bulunuşunu da içerir. Daha sonra yine üçleme içerisinde yer alacak elf kılıcı Sting, cüce zırhı Mithril gibi Orta Dünya'ya özgü nesneler de bu roman içerisinde anlatılır. Bilbo, kendi doğasının adı kötüye çıkmış, kaprisli, romantik ve aynı zamanda serüvenci yanlarını kabul ederek, zekâ ve sağduyusuyla bir çeşit olgunluk ve bilgeliğe ulaşır. Olay örgüsü önceki bölümlerde adı geçen karakter ve yaratıkların çoğunun Beş Ordular Savaşı'na dahil olmasıyla doruğa ulaşır.[1]

Beş Ordular Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş Ordular Muharebesi, J. R. R. Tolkien'in Hobbit eserinde geçen; Elf'ler, Cüce'ler ve İnsanların, Goblin'ler ve Ork'lara karşı Erebor'un hazinesini ele geçirmek için yaptıkları savaştır.

Yalnız dağa hükmeden Smaug, Thorin ve kafilesinin dağa girmesi ve Bilbo Baggins'in kendisiyle konuşmasından sonra sinirlenip Gölkent (Esgaroth)'e saldırmış, bu sırada okçu ozan Bard, Smaug'u hassas noktasından bir kara ok ile vurmuş ve helak etmiştir. Smaug'un ölüm haberi her tarafa yayılmış ve bunun sonucunda feci bir savaş olmuştur. Smaug'un ölümü duyulunca en başta Gölkent'teki insanlar, elfler ve Demir Dağlar'dan gelen cüceler, anlaşmazlık haline düşmüşler ve tam o sırada warglar ve goblinlerin geldiği görülünce insanlar, elfler ve cüceler,warglar ve goblinlere karşı savaşmıştır.Thorin Meşekalkan ve kafilesi de dağdan çıkıp savaşa katılmışlardır. Bu sırada Thorin'i gören düşmanlar ona yüklenmiş ve yeğenleri Fili ile Kili Thorin'i korumaya çalışırken ölmüşlerdir. Bir derideğiştiren olan Beorn'da bu savaşta yer almıştır ve goblin lideri Bolg'u katletmiştir. Savaşta en önemli rollerden birini de Kartallar oynamıştır. Savaşın sonucunda goblinler yenilip bozguna uğramışlardır. Thorin ise savaşta aldığı ağır yaralar yüzünden daha sonra ölmüştür. Savaştan galip çıkan insanlar, elfler ve cüceler aralarında anlaşıp hazineyi paylaşmışlardır. Yalnız Dağ'ın kralı Thorin'in kuzeni Dain Demirayak olmuştur ve elfler ile cüceler arasında barış sağlanmıştır ve uzun yıllar bu civarda huzurlu günler hüküm sürmüştür. Thorin Meşekalkan, kılıcı Orcrist ve Arkentaşı ile birlikte Erebor'un altına gömülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b J. R. R. Tolkien (1937) The Hobbit, George Allen & Unwin (London, UK)
  2. ^ "The Hobbit". Book Analysis (İngilizce). 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 
  3. ^ "Books by J.R.R. Tolkien". The Tolkien Society (İngilizce). 27 Ekim 2016. 23 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022.