Hint lotusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hint lotusu
çiçeği
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Proteales
Familya: Nelumbonaceae
Cins: Nelumbo
Tür: N. nucifera
Nelumbo nucifera
Gaertn.

Hint lotusu (Nelumbo nucifera), Nelumbonaceae familyasına bağlı bir su bitkisi türü. Hint lotusu, günümüz Vietnam'ından Afganistan'a kadar uzanan geniş bir alanda hem süs hem de besin amacıyla yetiştirilmektedir. Hindistan ve Vietnam'ın ulusal çiçeğidir. Antik Mısır'da, bu bitki türü bilinmiyordu, daha sonraları Pers akınları zamanında bu ülkeye sokulmuştu. Eski Mısırlılar mavi nilüfer, ya da diğer adlarıyla "mavi lotus" ve "kutsal lotus" çiçeği olan Nymphaea caerulea'ya kutsal çiçek olarak inanıyorlardı.

Lotus köksapları Çin ve Japon mutfakları başta olmak üzere Asya mutfağında kullanılır. Kesilmiş ya da bütün olarak, donmuş, konserve ya da taze olarak satılan bu sebze kızartılarak, çorbası yapılarak, tatlı şerbetle ya da sirkeyle turşulanarak tüketilir.[1][2] Lotus köksapları çıtırdak yapıya sahiptir ve hafif tatlı-ekşidir.[1]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b YU, Xin (2002). "Progress in the Research on Post-harvest Physiology and Storage Techniques of Nelumbo nucifera gaertn [J]". Guangzhou Food Science and Technology. 3: 019. 
  2. ^ Tian, N., et al. "Isolation and preparation of flavonoids from the leaves of Nelumbo nucifera Gaertn by preparative reversed-phase high performance liquid chromatography." Se pu= Chinese journal of chromatography 25.1 (2007): 88-92.