Hinrich Lohse

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hinrich Lohse, 1941

Hinrich Lohse (2 Eylül 1896 – 25 Şubat 1964) Nazi Alman siyasetçisi ve hüküm giymiş bir savaş suçlusuydu. II. Dünya Savaşı sırasında Baltık devletlerindeki egemenliği ile tanınır.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hinrich Lohse, Schleswig-Holstein eyaletinin Mühlenbarbek kasabasında köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1903'ten 1912'ye kadar memleketindeki Volksschule'ye ve daha sonra yüksek ticaret okuluna gitti. 1913'te Hamburg'daki Blohm & Voss tersanesinde işçi olarak çalıştı. Birinci Dünya Savaşı sırasında 23 Eylül 1915'ten 30 Ekim 1916'da savaş yaralarıyla terhis olana kadar Alman İmparatorluk Ordusu'nda görev yaptı.

Nazi Partisi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1919'dan itibaren Lohse, önce Schleswig-Holstein Çiftçiler Derneği'nde bir ortak oldu ve daha sonra 1920'den itibaren Schleswig-Holsteinische Bauern- und Landarbeiterdemokratie'nin Genel Sekreteri oldu. 1923'te Nazi Partisi'ne katıldı ve 27 Mart 1925'te Schleswig-Holstein'ın NSDAP Gauleiter'i oldu.

Lohse, Kasım 1932'de seçim bölgesi 13, Schleswig-Holstein'dan Reichstag'a seçildi. Nazilerin iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre sonra, 25 Mart 1933'te Schleswig-Holstein Eyaleti Oberpräsident (Yüksek Başkan) olarak atandı. Eyaletteki en yüksek parti ve devlet dairelerini onun kontrolü altında birleştirdi. 1934'te Nordic Association'ın (Nordische Gesellschaft) başkanlığını devraldı. 1 Ocak 1937'de SA-Obergruppenführer'e terfi etti. 16 Kasım 1942'de, tüm Gauleiter'lar gibi, Gau'unun Reich Savunma Komiseri olarak atandı.

Baltık ülkelerinde[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Temmuz 1941'de Almanların Sovyetler Birliği'nden Baltık devletlerini işgalinden sonra Lohse, "Ostland için Reichskommissar" olarak atandı.[1] Ostland'ın Reichskommissar'ı ve Alfred Rosenberg'in yardımcısı olarak, Generalplan Ost'un temelleri üzerine inşa edilen Nazi Almanlaşma politikalarının uygulanmasından sorumluydu: neredeyse tüm Yahudilerin, Romanların ve Komünistlerin öldürülmesi ve yerel halkın baskısı bunun gerekli doğal sonucuydu. Özellikle, Letonya Yahudilerinin köleleştirilmesi ve gettolaştırılması için birçok sorumluluğu Hans-Adolf Prützmann ile paylaştı.

1944 sonbaharında Reichskommissariat Ostland'dan kaçıp Schleswig-Holstein'a ulaştığında, savaşın sonuna kadar burada Gauleiter ve Reich Savunma Komiseri olarak mutlak yönetimi uyguladı.

Savaş sonrası yargılanması ve yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Mayıs 1945'te Lohse, Schleswig-Holstein'ın Oberpräsident'i olarak görevden alındı (5 Mayıs Almanların Lüneburg Heath'te teslim olmasıyla) ve kısa bir süre sonra İngiliz Ordusu tarafından hapsedildi. (Nazi Almanyası 7 Mayıs'ta teslim oldu) Lohse, 1948'de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak 1951'de hastalığı nedeniyle serbest bırakıldı. Alman savcıları tarafından aleyhine iki soruşturma başlatıldı; Lohse'nin uğruna mücadele ettiği Yüksek Başkanlık emekli maaşı, Schleswig-Holstein Landtag'in baskısı altında geri çekildi. Lohse, son yıllarını öldüğü Mühlenbarbek'te geçirdi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miller and Schulz, 2017, p.249.
  2. ^ Wistrich, Robert (1995). Who's Who in Nazi Germany. Routledge.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]