Hawker Hurricane

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hawker Hurricane
TürüAvcı
Ulusal köken Birleşik Krallık
ÜreticiHawker Aircraft
Gloster Aircraft Company
Canadian Car and Foundry
Austin Motor Company
TasarımcıSydney Camm
İlk uçuş6 Kasım 1935
Hizmete giriş1937
Ana kullanıcıKraliyet Hava Kuvvetleri
Kraliyet Kanada Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1937-1944
Üretim sayısı14,533

Hawker Hurricane (Havkır Hörikeyn), İngiliz yapımı II. Dünya Savaşı avcı, avcı-bombardıman ve anti-bombardıman uçağı.

1930'lardan itibaren savaşın sonuna kadar İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etmiştir. Savaşın ilerleyen vakitlerinde avcı olarak yetersiz olduğu anlaşılmış daha çok koruma uçağı olmayan bombardıman uçaklarına ve yer hedeflerine saldırmak için kullanılmıştır.

Tasarım özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mk I

Hurricane'ler I. Dünya Savaşından kalma ahşap-metal karışımı tasarıma sahiptiler. Arka gövde, kuyruk ve pervane ahşap iken pilot kabini ve motor alüminyumdan yapılmıştır. Hurricane Mk I'ler Rolls-Royce Merlin MK II ve III motoruna sahiptiler. Almanların elindeki Bf 109'lar kadar hızlı ve sağlam olmadıkları için bu açıklarını 8 adet makinalı tüfekleri sayesinde kapatmışlardır. Sonraları yerlerini daha çevik, hızlı ve dönemin modern uçakları gibi yekpare metal tasarıma sahip Spitfire (Spitfayr) bırakmışlardır.

II. Dünya Savaşındaki rolleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hurricane'ler Britanya Savaşında Almanlara en çok kayıp verdiren uçaklardır. Ama bu onların iyi bir avcı olmalarından değil genelde koruması olmayan Alman bombardıman uçaklarına saldırmalarındandır. Alman avcı uçaklarıyla ise Supermarine Spitfire'lar mücadele etmiştir.

Wikimedia Commons'ta Hawker Hurricane ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.