Hasköy, Beyoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasköy
Hasköy′de bir cadde
Beyoğlu
Beyoğlu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeBeyoğlu
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Plaka kodu34

Hasköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı, Haliç kıyısında bir semt.

Osmanlı döneminde Yahudi, Ermeni, Rumlar ve bazı Mekke Şerifliği soyundan gelen üyeler oturduğu bir semtti.

Aynalıkavak Kasrı ve Rahmi M. Koç Müzesi bu semttedir.

Beyoğlu beş ana semte ayrılır. Bunlar Beyoğlu, Karaköy (Galata), Hasköy, Kasımpaşa, ve Taksim’dir. Haliç kıyısında Kağıthane ile Kasımpaşa arasında yer alan semt Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden sonra çadırını buraya kurduğu için ‘padişaha özgü köy’ anlamına geldiği için semtin adına “Hasköy” denmiştir. Padişahın hocası Akşemsettin de burada bir süre oturmuştur. Osmanlı döneminde Hasköy bahçeleriyle ün kazandı. Bahçelerinde portakal, limon, turunç, nar, kübbad, adkavuğuna benzeyen iri yumuşak bir limon yetiştirilmiştir. Bugün Hasköy’de tersane ve çeşitli büyüklükte atölyeler bulunmaktadır.

Hasköy İskelesi, sol tarafta Rahmi M. Koç Müzesi, en sağda Eski Galata Köprüsünün bir bölümü (Şubat 2013)

Hasköy halkının çoğu Taşkızak Tersanesi’nde ve onun etrafında bulunan tornacılık, dökümcülük işleriyle uğraşan atölyelerde çalışmaktadır. Bir kısmı da marangoz atölyelerinde, geri kalan bölümü de değişik yerlerde çalışarak geçimini sağlamaktadır. Ayrıca Aynalı Kavak Kasrı da Hasköy’de bulunmaktadır. Hasköy birçok tarihi olaya şahitlik yapmıştır. Hasköy’de Fatih Sultan minberi vardır. Aynalı Kavak Karakolu’nun karşı tarafında sağlık ocağı için ayrılmış olan yerde III. Selim’in tası bulunmaktadır. Cami Altı Tersanesi’nin bir kısmı da Hasköy’de bulunmaktadır. Haliç Köprüsü Halıcıoğlu ile Ayvansaray arasını birleştirmektedir. Uzunluğu 995 metre, genişliği 31,25 metre, yüksekliği 22 metredir. Üzerinde üçü gidiş, üçü geliş olmak üzere toplam 6 şerit otoyolu; ayrıca iki yanında da üçer metrelik yaya kaldırımı vardır. Hasköy’de bulunan Hasbahçe Kağıthane gibi bir eğlence yeriymiş. Her Pazar ve Cuma günleri Hasbahçe halka açılmıştır. Burada Sultan orkestrası çalmaktaymış. Her bir yerden buraya insanlar yemekleriyle gelirler ve eğlenirlermiş. Bu eğlenceler Sultan Mecid devrine kadar sürmüştür. Hasköy’ün üst bölümlerinde ağaçsız fakat yeşil ve ikamet edilmeyen bir bölge varmış. Buranın ismi Okların Meydanı’ymış. Baharlarda bu bölgede ok yarışmaları tertip edilirmiş. Özellikle Sultan I. Selim zamanında kazananlar için ziyafet verilirmiş. Okun düştüğü yere sütun dikilirmiş. Burada sayısız çiçeklerle ve oklarla bezenmiş sütunlar varmış. Ok atıcılarının marifetleri anlatılmakta ve övülmekteymiş. Bunlar arasında sultanlar da varmış (IV. Murat Gazi 1623-1640). Hasköy’ün bir diğer adı da Pikridion’dur. Bu isme eski Bizans yazılarında rastlanmaktaymış. Hasköy 5. yüzyıldan sonra önem kazanmıştır. Bizans’ın ileri gelen kişileri burada oturmaktaymış.

Hasköy Yahudi Mezarlığı,[1] Birçok farklı dilde mezar taşları bulunan mezarlıkta, Kasımpaşa'da deniz kenarında bir sarayı olan Osmanlı sarayında bankerlik yapan Abraham Kamondo'nun mezarı bulunmaktadır. Nisan 2011'de mezarlık, Yahudi karşıtı bir eylem gibi görünen bir şekilde birkaç mezar taşını kıran vandallar tarafından kirletilmiştir.[2] Düzinelerce Yahudi mezarına yönelik bir başka tahrip eylemi Temmuz 2022'de gerçekleşti.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Otobüs Hatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türk Musevi Cemaati - Hasköy Çıksalın Mezarlığı". www. turkyahudileri.com. 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  2. ^ "Jewish cemetery desecrated in Turkey during Passover holiday". EJP. 1 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  3. ^ Dozens of Jewish graves damaged in 600-year-old Turkish cemetery 22 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., jta.org, 21 Temmuz 2022
  4. ^ Aynalıkavak Kasrı 10 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ibb.gov.tr, erişim 14 Mart 2013

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]