Hanami

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Himeji Kalesi önünde bir hanami pikniği.

Hanami (Japonca花見; "çiçek seyretme"), geleneksel bir Japon çiçek seyretme festivalidir.[1] Japonya'da Mart ayı sonundan Mayıs'ın başına kadar[2] ve Okinawa Adası'nda Şubat ayının başlangıcında tüm sakuralar çiçek açmaktadır.[3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kiraz ağaçlarının altında", Kunisada (1852)

Hanami ilk olarak Nara döneminde Çin'deki Tang Hanedanlığı'nın Japonya'ya etkisi sırasında ortaya çıktı ve Heian döneminde yaygınlaşmıştır.[4] Sakura ağacı kutsal sayılıyordu ve o dönemden bu yana Japonya'nın kültürel sembolü olarak kabul edilir.[5] İnsanlar bu ağaçlarda Tanrıların yaşadığına inanıyorlardı ve hanami festivalinin, yılın başlangıcını ve pirincin ekin zamanını belirtmekteydi.

Hanami kavramı ilk kez Genji'nin Hikâyesi eserinde kullanıldı. Daha sonradan tanka ve haiku şiirlerinde çiçek "sakura" anlamına geliyordu ve "hanami" ve "çiçek bayramı" kavramları sadece sakura çiçeklerini seyretmek anlamını taşıyordu.[6]

Günümüzde[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokyo'nun Ueno Parkı'nda düzenlenen hanami festivali.

Japonlar hanami geleneğine günümüzde de devam etmektedirler. Binlerce kişi çiçek açan ağaçların altında şenlikleri kutlamak için parkları doldurmaktadır ve bazen bu partiler geceleri geç saatlere kadar devam etmektedir. Japonya'nın çoğu bölgesinde kiraz çiçeklerinin açması okulların açıldığı ve iş sonrası tatil gününe denk gelmektedir ve önemli partiler sık sık hanami ile açılır. Bazen insanlar birkaç saat ve hatta birkaç gün önce parka gelip arkadaşları, ailesi ve arkadaşları ile birlikte tatil geçirmek için parklardaki en iyi yerleri tutmaktadırlar. Tokyo gibi şehirlerde de geceleri sakura altında hanami kutlamaları yaygındır. Gece hanamisi yozokura (夜桜, "gece sakurası") olarak adlandırılır. Ueno Parkı gibi yerlerde yozakurada özel olarak geçici kâğıt fenerler asılır.

Hanami kutlamaları genellikle yeme ve içme, oynama ve müzik dinlemek gibi etkinlikleri içerir. Bununla birlikte dango ve bento gibi özel yemekler de hazırlanılır ve sake içmek yaygın olarak festivalin parçası sayılır.

Daha küçük hanami festivalleri Tayvan, Kore, Filipinler ve Çin'de de gerçekleşmektedir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sosnoski, Daniel (1996). Introduction to Japanese culture. Tuttle Publishing. s. 12. ISBN 0-8048-2056-2. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  2. ^ "Cherry blossom forecast" (Japonca). Weather Map. 28 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  3. ^ "Okinawa Cherry Festivals". 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  4. ^ Varley, H. Paul. (2000). Japanese Culture. 4th. University of Hawaii Press. ISBN 978-0-8248-2152-4. ss. 73-74. 
  5. ^ Akasegawa, Gempei (2000). Sennin no sakura, zokujin no sakura: Nippon kaibo kiko (Japonca). JTB Nihon Kotsu Kosha Shuppan Jigyokyoku. ISBN 978-4-533-01983-8. Cited at Cyber Sakura Watching, Osaka Seikei University, Kyoto, Japan.  |yayımcı= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ Tetsuya, Ito. "Genji Monogatari" (Japonca). The Japanese Literature Project online. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  7. ^ "Spring flower festival events". Seoul Metropolitan Government. 25 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]