Gürbulak Sınır Kapısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısıdır.[1] Gürbulak'ta yer alır. Erzurum ve Dilucu buraya bağlı diğer kapılardır.

Türkiye'yi İran ve Orta Asya'ya bağlayan ve Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile yaptırılmıştır. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde bakımsız kalan ve Türkiye'nin "Yeniden Canlanan İpek Yolu" üzerinde gelişen ticaretine yanıt veremez hale gelen sınır kapısı, devlet ve özel sektör işbirliklerinin en güzel örneklerinden biri olan "yap-işlet-devret" sistemiyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)ile Gümrük Müsteşarlığı arasında imzalanan bir sözleşme ile yenilenmiştir.

UND ve üyeleri tarafından 1 yıl gibi kısa bir sürede yeniden inşa ettirilen, sıkıntılı şartlardan kurtarılarak modern ve ileri teknolojilerin kullanıldığı bir sınır kapısı haline getirilen Gürbulak Sınır Kapısı, 30 Mayıs 2003 tarihinde hizmete açılmıştır.

Türkiye'nin en düşük gelir seviyesine sahip ilinde inşa edilen bu modern sınır kapısı, 160 dönüm alana kurulu tesisleri, 75.000m²'lik yol ve park alanı, 16.000m² kapalı alanı ile 11 milyon dolarlık bir yatırıma sahne olmuş; yöre sakinleri için ekonomik hareketlilik ve refah artışının önünü açmıştır.

Modern İpek Yolu ticaretinin kolaylaştırılmasına yönelik en önemli projelerden biri olan Gürbulak Sınır Kapısı'nın Modernizasyonu Projesi, UND' nin uluslararası eşya taşımacılığı ve lojistik sektörü adına üstlendiği gurur projelerinin en büyükleri arasındadır.

Her yıl ortalama 80.000'in üzerinde ihracat ve 30.000'den fazla ithalat taşımasının yanı sıra 50.000'in üzerinde transit taşımanın, ayrıca yılda 800.000 civarında yolcu giriş-çıkışının gerçekleştiği Gürbulak Sınır Kapısı, önümüzdeki 25 yıl boyunca Doğu ile Batı arasında 1 trilyon doları aşması öngörülen uluslararası ticaretin en önemli geçiş noktalarından biri olarak UND Gürbulak Gümrük ve Yatırım Hizmetleri A.Ş. tarafından işletilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]