God of War (2018 video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
God of War (2018)

God of War, Santa Monica Studio tarafından geliştirilen 2018 yapımı aksiyon-macera oyunudur. Kronolojik olarak God of War serisinin yedinci video oyunudur. Oyun, geri kalan altı oyundan her bakımdan farklı olarak adlandırılabilir. İskandinav mitolojisinde geçen oyun, Kratos ve oğlu Atreus'un ölen annesinin vasiyeti olan diyarların en yüksek yerinden küllerini dökme amacıyla çıktıkları maceraları anlatır.[1] Oyunun ana karakteri Kratos'u Christopher Judge, oğlu Atreus'u Sunny Suljic seslendirmiştir. Yönetmeni Cory Barlog'tur. 6 Aralık 2018'de The Game Awards 2018 etkinliği kapsamında jürilerin oyu ile Yılın Oyunu seçilmiştir.[2] Aynı zamanda En İyi Oyun dalında İngiliz Akademi Oyunları Ödülü sahibidir.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Spartalı savaşçı ve Eski Yunan savaş Tanrısı Kratos'un Yunan Tanrılarından intikamını almasından bu yana yıllar geçti ve şimdi küçük oğlu Atreus ile Eski Norveç'te Midgard aleminde yaşıyor. Oyun, Kratos'un ikinci karısı ve Atreus'un annesi olan Jötunn savaşçısı Faye'nin ölümünden sonra başlar ve son isteği Küllerinin Dokuz Krallığın en yüksek zirvesine yayılmasıydı. Kratos ve Atreus onun için bir cenaze ateşi hazırlar, ölümünün yasını tutar ve yakında Kratos'un isteğine göre bir ava çıkarlar. Kratos'un hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Atreus yetersizliğini ve odaklanma eksikliğini kanıtlıyor ve Kratos'un Atreus'u yolculuğuna çıkarmayı yeniden gözden geçirmesini sağlıyor. Kratos yakında tanrısal güçlere sahip ve fiziksel olarak hiçbir şey hissedemeyen gizemli bir yabancı tarafından saldırıya uğrar. Görünüşte onu öldürdükten sonra, Kratos isteksizce Atreus'u yanına alır ve yolculuklarına başlar.

Kratos ve Atreus kısa sürede yolculuklarında birçok engelle karşılaşır ve onları savuşturur. Ayrıca, yolculukları boyunca silahlarını yükselten cüce Huldra kardeşler Brok ve Sindri ile ve Atreus'un yanlışlıkla vurduğu domuzu kurtardıktan sonra kendi yolunda yardım sağlayan gizemli ama arkadaş canlısı bir orman Cadısı ile tanışırlar. Dokuz Gölüne ulaşan Kratos ve Atreus, kalan son dev olan dost Dünya yılanı Jörmungandr ile karşılaşırlar. Sadece Alfheim'ın ışığıyla söndürülebilen aşılmaz siyah sisle karşılaştıktan sonra, Alfheim'a seyahat etmek ve ışığı güvence altına almak için Bifröst'ü kullanması için Cadıdan yardım alırlar. Sisi yenip Midgard'ın zirvesine ulaşan Kratos ve Atreus, onlara saldıran yabancının hayatta olduğunu ve iki uşağı olduğunu, thor'un oğulları Magni ve Modi'nin yanında, hapsedilmiş bir adamı Sorguladığını ve mimir olduğunu öğrendiler.

Ayrıldıktan sonra Kratos ve Atreus, yabancıyı paranoyak babası ve Asgard kralı olan Odin'in oğlu ve oğlu Baldur olarak ortaya çıkaran Mimir ile yüzleşir. Mimir ayrıca dokuz Alemin En yüksek zirvesinin aslında Jötunheim'da olduğunu, ancak oraya erişimin Odin ve Thor tarafından engellendiğini ortaya koyuyor. Ancak Mimir başka bir Pasajı biliyor. Kratos'a kafasını kesmesini ve Vanir tanrıçası Freya olduğu ortaya çıkan cadı tarafından canlandırılmasını emreder. Kratos hemen ona güvenmiyor, ancak hem Freya hem de Mimir, Atreus'a Kratos'un kendisinden bir sır sakladığı bir tanrı olarak gerçek doğasını anlatması için onu uyarıyor.

Jötunheim'in portalını açacak bileşenleri ararken Kratos, Atreus ve Mikir'in başı Modi ve Magni tarafından saldırıya uğrar. Kratos Magni'yi öldürdükten sonra Modi kaçar, ancak daha sonra geri döner ve onları pusuya düşürür. Kratos onu savuşturur, ancak Atreus, kendisini ölümlü olduğuna inanan bir Tanrının zihinsel bir çelişkisi nedeniyle hastalanır. Freya, Kratos'a Helheim'daki belirli bir trolün kalbini almasını söyler; ancak Leviathan baltası orada işe yaramaz. Kratos, eski silahlarını, kaosun Bıçaklarını ortaya çıkarmak için eve döner ve Athena'nın ruhu tarafından perili kalır. Kalbi aldıktan sonra, Zeus'un hayaletli bir vizyonu var. Atreus iyileşti ve Kratos ona bir Tanrı olduğunu söyledi. Atreus daha sonra yolculuklarında giderek kibirli hale gelir ve Kratos'un yapmamasını emretmesine rağmen zayıflamış bir Modi'yi öldürür. Midgard'ın zirvesinde, Baldur tarafından pusuya düşürüldüler. Atreus aptalca baldur'la kavga eder ve daha sonra Jötunheim'a giden geçidi yok etmeye ve Grubu Helheim'a atmaya devam eder.

Atreus Kratos'la barışır ve Helheim'dan kaçarken Baldur'un Freya'nın oğlu olduğunu keşfederler. Onu korumak için çaresiz olan Freya, Baldur'a onu tüm fiziksel ve büyülü tehditlere karşı bağışıklık kazandıran bir büyü yapmıştı, ama aynı zamanda Baldur'un annesine kızmasına neden olan herhangi bir yaşam sevinci hissetmemesini sağladı. Midgard'a dönen Mímir, Jötunheim'a ulaşmanın başka bir yolu olduğunu fark eder ama kayıp gözüne ihtiyacı vardır. Thor'un heykelini yediğinde yanlışlıkla yutan Jörmungandr'ın içinden aldıktan sonra tekrar Baldur tarafından saldırıya uğrarlar, ancak freya oğlunu korumak için müdahale eder. Kavga sırasında Baldur, Atreus'un ökse otu okuyla delinerek Freya'nın büyüsünü bozar.

Muazzam bir savaştan sonra baldur yenildi ve geri çekilme fırsatı verilmesine rağmen Freya'yı boğmaya çalışarak Kratos'u onu öldürmeye zorladı. Kederli bir Freya intikam yemini eder ve gerçek doğasını sakladığı için kratos'la alay eder. Kratos sonunda Atreus'a geçmişini ve babası Zeus da dahil olmak üzere diğer Yunan tanrılarını nasıl öldürdüğünü anlatır. Atreus ağlıyor ve Kratos ona deneyimlerinden öğrenmeleri gerektiğini ve seleflerinin hatalarını tekrar etmemeleri gerektiğini söylüyor. Freya, baldur'un cesediyle sessizce ayrılıyor ve Mímir, sonunda yoluna devam edeceğini ve Kratos'un doğru şeyi yaptığını öğreneceğini umuyor.

Sonunda Jötunheim'a geldikten sonra, maceralarını betimleyen bir duvar resmi olan bir tapınak bulurlar, devlerin olacak her şeyi öngördüğünü ve ne olacağını belirsiz bir şekilde önceden tahmin ettiklerini gösterirler. Buna ek olarak, Faye'in Midgard'da geride kalmaya karar veren ve Atreus'u yarı dev, Tanrı ve ölümlü yapan bir dev olduğunu keşfederler. Baldur'la olan kavgaları gösterildi ve faye'in peşinde olduğunu, öldüğünün farkında olmadığını gösterdi. Atreus'un annesi tarafından Loki olarak adlandırıldığı da ortaya çıkıyor. Kratos ve Atreus daha sonra sözlerini yerine getirdiler ve küllerini devlerin cesetlerinden oluşan bir vadiye bakan zirveye yaydılar. Daha sonra Kratos Atreus'a verdiği ismin şefkatli bir Spartalı yoldaşın ismi olduğunu söyler. Midgard'a dönen Mímir, onları üç yıl süren Fimbulwinter'ın başladığı konusunda uyarıyor, bu da ragnarök'ün yakında takip edeceği anlamına geliyor-ki bu yüz yıl daha gerçekleşmeyecekti.

Oyunun gizli bitiminde, Kratos ve Atreus eve döner ve uyurlar. Atreus, Thor'un onlarla yüzleşmek için Fimbulwinter'ın sonuna geleceğine dair bir vizyona sahiptir.[3]

God of War koleksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu eksiksiz koleksiyon listeleri kupa almak veya ana alanlarda olmayan koleksiyonları bulmak için kullanışlıdır.

Odin'in Kuzgunları - 51 Odin'in Kuzgunları baltanızla yok etmeniz gereken yeşil kuşlardır.

Eserler - çoğu bölgede, para toplamak ve satmak için bir dizi eser (nehir Geçidindeki Sihir yüzleri veya Alfheim'daki savaş ganimetleri koleksiyonu gibi) vardır.

Lore Locations- dünyayı daha iyi anlamak için lore off of stones'u okuyun.

Hazine haritaları-tahmin ettiğiniz hazineyi bulmak için bu bulmacaları çözün. Haritanın konumlarının yanı sıra çözümleri ve ödülleri de ekledik.

Dil şifreleri - Niflheim dil şifreleri ve Muspelheim dil şifreleri, dünyadaki ek dilleri okumanıza izin verir.

Valkyries- bu zorlu isteğe bağlı patronlar onları yenmek için büyük ödüller veriyor.

Silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

God of War'da oyun içerisinde kullanabilen 2 adet silah vardır. Bunlardan biri Leviathan baltası, diğeri ise önceki oyunlarda da yer alan Blades of Chaos'tur. Bunların yanında, oyunda çıplak el de mücadele içerisinde kullanılabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hussain, Tamoor (15 Haziran 2016). "God of War PS4 Director on the Challenge of Making People Take Kratos Seriously". GameSpot. CBS Interactive. 13 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  2. ^ Awards, The Game. "God of War Wins Game of the Year | News | The Game Awards". God of War Wins Game of the Year. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  3. ^ "God of War (2018)". God of War Wiki (İngilizce). 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021.