Giuseppe Arcimboldo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giuseppe Arcimboldo
Genel bilgiler
Doğum1527
Milano, İtalya
Ölüm11 Temmuz 1593 (66 yaşında)
Milano, İtalya
Uyrukİtalyan
AlanıResim
Vertumnus, Kutsal Roma Germen imparatoru II.Rudolf'un Arcimboldo tarafından yapılan resmi.

Giuseppe Arcimboldo (1527, Milano - 11 Temmuz 1593, Milano), İtalyan ressam, mimar, sahne tasarımcısı, mühendis ve sanat danışmanı.

Resimlerinde meyve, sebze, hayvan, kitap gibi birçok nesneyi, insan portrelerini andıracak şekilde düzenlemiştir. Çift imgeli bu resimler, 20. yüzyılda başta Salvador Dali olmak üzere birçok gerçeküstücü ressam tarafından örnek alınmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Milano doğumlu sanatçı sanat hayatına babası ile birlikte Milano katedrali vitraylarının tasarım işlerinde çalışarak başlar. Babasının ölümünden sonra da bu işe devam eder. Katedraldeki çoğu vitray onun tasarımıdır.[1] Yaptığı işlerle kısa sürede adını duyuran Guiseppe, Como katedrali için goblen tasarlama işini üstlenerek 1558 yılında Milano'dan ayrılır.

Como'da katedrali için birçok goblen tasarımı gerçekleştirir. 1562 yılında kutsal Roma İmparatoru I. Ferdinand Habsburg'un daveti üzerine İtalya'dan ayrılarak Viyana'ya gider ve saray ressamı olarak çalışmaya başlar. Bu dönemde ünlü serisi mevsimlerin birincisini gerçekleştirir.

1564 yılında I. Ferdinand'ın ölümü ile II. Maximilian tahta geçer. Bu durum Arcimboldo Guiseppe'nin pozisyonunda bir değişikliğe neden olmaz, sanatçı saray ressamlığına devam eder. Bu dönemde imparator ve ailesine ait grup portrelerini çizer.

Guiseppe'nin saraydaki görevi yalnızca portre ressamlığı değildir; sanatçı mimar, sahne tasarımcısı, mühendis ve sanat uzmanı olarak da hizmet vermektedir. Ayrıca onun danışmanlığında sarayın antika koleksiyonu bir hayli genişletilir. Sanatçı grup portrelerinin dışında bu gün bile bizlere oldukça tuhaf ve komik görünen birçok portre çizmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

ARCIMBOLDO, Giuseppe 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aytül Sanalp (24 Şubat 2020). "Giuseppe Arcimboldo: Doğayı Portreleştiren Ressam". 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020.