Galway

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galway (Galce'deki resmî adı: Gaillimh), İrlanda'nın Connacht ilinin başlıca kenti ve Galway ilçesinin merkezidir. Şehir İrlanda'nın batı kıyısında bulunmaktadır. İrlanda dilinde şehir Cathair na Gaillimhe ("Galway şehri") diye de anılmaktadır.

Şehir adını Dún Bhun na Gaillimhe adı verilen ilk yerleşim bölgesinin batı sınırını oluşturan Gaillimh ırmağından (Corrib ırmağı) ya da ırmağın ağzındaki kaleden almıştır. Gaillimh kelimesi "taşlık yer" anlamına gelir. Şehre verilen takma ad ise Kabileler Şehri'dir (The City of the Tribes). Çünkü Normanların İrlanda'da hüküm sürdüğü dönemde şehir 14 tüccar aile 14 tüccar aile[›] (ya da Cromwell zamanında küçük düşürücü anlamda kullanıldığı üzere "kabile") tarafından kurulmuştur. Bu tüccar aileler kendilerini İngiliz soylularından saydıkları için Büyük Britanya Kralı'na sadıktılar.

Şehir nüfusu Nisan 2006 sayımına göre 71.983'tür.Nüfus[›] Bu nüfus ile İrlanda'nın üçüncü büyük şehridir.

İçerik notları[değiştir | kaynağı değiştir]

^  14 tüccar aile:  Bu tüccar ailelerin şunlardı: Athy, Blake, Bodkin, Browne, Darcy, Deane, Font, Ffrench, Joyce, Kirwin, Lynch, Martin, Morris, Skerrett. Che Guevara'nın atalarından Patrick Lynch 1715 yılında Galway'da doğmuştur.
^  Nüfus:  Nüfus sayımı sonuçları: http://www.cso.ie/census/documents/2006_prelim_table01.pdf

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İngilizce Wikipedia en:Galway maddesinden alınmıştır.