Ferahlık Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ferahlık Adaları
Ferahlık Adaları bayrağı
Bayrak
Ferahlık Adaları haritadaki konumu
Resmî dil(ler)İngilizce
Örgütsel yapıMonarşi
• Lider
Jonathan Lambert
Tarihçe
• Kuruluş
4 Şubat 1811
Yüzölçümü iddiası
• Toplam
207 km2
Nüfus
• Tahminî
4 (1811)
Sözde para birimiİspanyol Doları

Ferahlık Adaları, 1811 yılında Tristan da Cunha'da kendini hükûmdar olarak ilan eden Jonathan Lambert tarafından kuruldu. 19. yüzyıl başlarında Amerikan balina avcıları tarafından açık denizler sık sık ziyaret edilmekteydi. 27 Aralık 1810 tarihinde Boston Baltık gemisinden Amerikalı Jonathan Lambert, Lambert'ın istihdamında çalışan Thomas Currie (veya Tomasso Corri) ve Williams isminde üçüncü bir kişi karaya çıktılar. Bunlar, Tristan de Cunha adasında kalıcı olarak ikâmet eden ilk üç kişidir. Sonraları, Andrew Millet isminde dördüncü birisi daha onlara katıldı.

Jonathan Lambert

Jonathan Lambert, kendini ada grubunun egemen ve tek sahibi olarak ilan etti.[1] Tristan da Cunha adasını; "Ferahlık Adası", Erişilemez Ada "Pintard Adası" ve Nightingale Adası "Lovel Adası" olarak yeniden adlandırdı. Adaya yerleştikten yaklaşık beş ay sonra Jonathan Lambert, Williams ve Andrew Millet, 17 Mayıs 1812'de balık tutarken boğuldular. Ancak Thomas Currie'ye ileri ki zamanlarda iki kişi daha katıldı ve ada sakini bu üç kişi sebze, buğday, yulaf ve damızlık domuz yetiştirdiler.[2]

1812 Savaşı sırasında adalar, İngiliz ticaret gemilerini avlamak için gönderilen Amerikan kruvazörleri tarafından bir üs olarak kullanıldı.

Güney Afrika'da yer alan Cape Kolonisi valisi olan Lord Charles Henry Somerset tarafından öne sürülen hususlar gereği, İngiliz hükûmetinin bu adaları Cape Kolonisi'ne bağlanarak, hâkimiyeti altına katmasına yol açtı. Resmî bağlılık ilanı 14 Ağustos 1816'da adaların, görevinden alınan Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'ın Saint Helena'daki hapisaneden kurtarılmasına karşı bir üs olarak kullanılmasını engellemek için yapıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Boston Gazette, July 18, 1811
  2. ^ "Tristan d'Acunha, etc.: Jonathan Lambert, late Sovereign thereof". Blackwood's Edinburgh Magazine. 4 (21): 280-285. Dec 1818. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021.