Far Cry

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Far Cry
GeliştiriciCrytek Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıUbisoft
YapımcıCrytek
SeriFar Cry Serisi
MotorCryEngine
PlatformlarMicrosoft Windows

Playstation 3

Xbox 360
Çıkış23 Mart 2004 (PC) (Avrupa)
TürBirinci Şahıs Nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Far Cry, Crytek tarafından geliştirilmiş ve Ubisoft tarafından yayınlanmış bir video oyunu. 23 Mart 2004'te Microsoft Windows için satışa sunulmuştur. Far Cry dört ay içinde 730,000 adet satılmış ve halen dünya çapında 2.5 milyonun üzerinde kopyası satılmaktadır. Orijinal oyunu çeşitli konsollar için üretilmiş ve Far Cry adında bir film çekilmiştir.

Oyunda Mikronezya’da bir tekne kiralama şirketi sahibi olan Jack Carver’ı yönetiyorsunuz. Hırslı bir gazeteci olan Valerie Cortez’e Cabatu adalarına eşlik etmek gibi basit bir işi yaparken, o cennet gibi yerler birden cehenneme dönüşüyor. Oyun genetik mühendisliğinde silahlanmanın tehlikelerine dair konusal ögeler içermektedir ve Krieger adında deli bir bilim insanınca oluşturulmuş biçimsiz yaratıkların ve yerli adalıların soykırımı görülmektedir.

Far Cry'daki arazi bölgeden bölgeye fazlasıyla değişiyor. Pasifik'te kurgulanmış bölgede geçiyor. Kıyıları da kapsayan manzaralar, yoğun yağmur ormanları, çok yüksek kanyonlar, madenler, bataklıklar, ve hatta yanardağ ormanları bulunmaktadır. Sade kıyılarından görünen alanları ve özenilerek yapılmış ordu kampı kompleksleri, bir yeraltı tapınağı, ve ileri teknoloji araştırma laboratuvarları da vardır. Bu yapılar Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nden ve sığınaklarından kalmıştır.

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikronezya’da bir tekne kiralama şirketi sahibi olan Jack Carver’ı canlandırdığımız oyunda, Cabatu Adaları'nda kaybolan bayan gazeteci Valerie Cortez’i peşine düşüyoruz. İleriki bölümlerde bu gazeteci Jack Carver'a yardım ediyor. Oyun bir mağarada başlıyor. Jack Carver mağaradan çıkış yolu ararken bir telsiz telefon görüyor, telefondaki adam bize buradan nasıl çıkacağımızı ve ücretli askerlerin içinden nasıl geçebileceğimizi anlatıyor. Oyun başlangıçta cennet gibi bir adada başlarken ortalarında mağaralarda, canavarların bulunduğu ormanlarda geçiyor.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry oyun içi görüntü

Jack Carver, kendi esrarengiz yaşamında sıyrılıp, geçmişini unutmaya karar veriyor bu yüzden Güney Pasifik'teki tekne kiralama şirketinden ayrılıyor. Val Cortez adında bir bayan gazeteciyi Mikronezya'daki bilinmeyen bir adaya götürmesi için tutuluyor. Bayanın jet-ski'si adaya indiğinde, Jack'ın teknesi bir roketle havaya uçuruluyor. Jack zor bir durumda kaçmaya çalışıyor fakat evinden binlerce kilometre uzaklıktadır. Üstelik de tek arkadaşı ormanın derinliklerinde kaybolmuştur, şimdi ise uygarlığa geri gitmenin yolunu aramalıdır. Askerlerin kumandanı, Col. Richard Crowe, Jackal'ın ortaya çıkmamış cesedinin bulunması için gerekli emri veriyor.

Harlan Doyle adında gizemli bir adamın komutuyla adalar bölgesinde baştanbaşa dolanıyor, Jack, Val'ı araştırırken paralı askerlerle çarpışıyor, Japon uçak taşıyıcı gemisi buluyor, ücretli askerlerin haberleşme uydularına darbe indiriyor ve ücretli asker cephane deposunu yok ediyor.

Trigen'lere (Kalıtsal bilgileri değiştirilmiş başparmaklılar) rastlaması ve Doyle'den alınan bilgiler doğrultusunda, Jack çok geçmeden bir buranın kalıtsal değişikliklerle ilgili deney adası olduğunu keşfediyor. Oyunun devam ettikçe Trigenler, ücretli askerlerin adayı idare etmesini büyük bir şekilde zorlaştırıyor, güvenlik perimetrelerinin parçalanması, nöbetçi ve işçilerin katliamı yüzünden bunun yanında da, trigen sadece insan olmayan primatlarla sınırlı olmamasına rağmen askerler oluşturmak için mutantlar insanlara dönüştürülmüştür.

Jack en sonunda Val'a yetişiyor, Val başka bir bölgede bir helikopter vasıtasıyla tutuluyor. Jack, helikopteri durdurmaya kalkışıp Val'ı kaçırmaya çalışıyor. Sahile yüzdükten sonra, kıza ulaşınca kızın adının aslında Valerie Constantine olduğu ve gizli CIA ajanı olduğunu açıklıyor ve Krieger'in eylemlerini araştırdığı söylüyor. Val daha sonra Jack'la birlikte adayı daha iyi araştırmak amacıyla adayı bölüşmeyi öne sürüyor.

Far Cry'daki bir nehir

Yeni aramalar sonrasında, Jack Val'ın kaybolduğunu anlıyor ve onu kurtarması gerekiyor. Trigenlerin kaçmasıyla da arama gittikçe zorlaşıyor, bazı Trigenler de güçlü silahlara sahip. Karışıklıklara bir yenisini eklemek için, Trigenler adada ücretli askerlere karşı yeni bir ayaklanma başlatıyor, Krieger adadaki durumu kontrol etmek için seçkin özel kuvvetleri çağırıyor. Jack, Val'a ulaşmak için iki tarafla da savaşmasının ardından, taraflar yine ayrılıyor ve Jack ücretli askerlerin kumandanı olan Richard Crowe'u öldürdükten kısa bir süre sonra onlar, yeniden birleşiyorlar. Alınan bir bilgiye göre Crowe, Krieger'le birlikte adada taktik nükleer silahları varmış. Val ek olarak da Doyle CIA tarafından laboratuvar teknisyeni kılığında Krieger'i araştırmak için gönderildiğini söylüyor.

Savunma Bakanlığı'nın güya durumu incelemesinin ardından, Jack ve Val Krieger'in son çare olarak izini gizlemek için kullandığı taktik nükleer silahları onun projelerini gözden geçirmek için çalıyor. Jack'e nükleer silahı kullanmak çok uğraştırıcı bir iş gibi gelir fakat Val onu ikna eder: "Bu adadaki tek atom bombası, fabrikayı ve üssü havaya uçururken işimize yarar. Jack, Val ile beraber içeri girer ve bombayı kurmak üzere giderler. Özel güçleri geçtikleri zaman bombayı koyacakları yer çıkar ve bombayı koyarlar. Oradan kaçarlar ama ikisi de bayılır. Kriger onları ele geçirir ve Jack'i bilinmeyen bir yere atar. Yanında 10 kurşunlu bir M409 adlı silahı atar. Jack Trigen'leri ve özel güçleri geçerek laboratuvara ulaşır. Burası Doyle'nin olduğu yerdir. (Doyle Jack'e ve Val'a öldürücü bir zehir verir ve Doyle onu kandırır.) Jack Doyle'yi ve Kriger'ı arar. Kriger'ı bulur yok eder. Doyle'nin yanına gelir ve Doyle ona şöyle der: "Anlamıyorsun! Bizi izliyorlar! Her adımımızı takip ediyorlar! Bunu değiştiremezsin, geleceği değiştiremezsin!" Jack de, "Belki de değiştiremem ama sen ise bu geleceğin bir parçası olmayacaksın!" der ve onu vurur. Sonra da Val'u alıp kaçar.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun tür olarak oyuncuya büyük bir serbestlik sunuyor. Görevinizi doğrudan düşmanlarınızın arasına atlayıp ya da onları sessizce ortadan kaldırarak yapmak oyuncuya kalmış.

Oyunda kullanılan fizik motoru sayesinde aralarında bir zodiac bot’un, bir Hummer jipin ve bir planörün bulunduğu çeşitli araçları son derece gerçekçi bir şekilde kullanabilir, düşman karakterlerin üzerinden kayalar, variller, büyük konteynerler düşebilmektedir.

Oyunun hikâye bölümü bir mağarada başlıyor. Jack Carver, canavarlardan hızla kaçarken kendini bir mağaranın içerisinde buluyor. Mağaradan çıkmak için ilerlerken oyun hakkında birçok bilgi sunuluyor. Bir odaya girdiğinde bir cep telefonu şeklinde bir cihazla bir adamla konuşuyor ve adam Jack'a yardım edeceğini ve oradan nasıl çıkacağını anlatıyor. Oyunun ilerleyen kısımlarında bu adam sayesinde sesli olarak kesin bilgiler alınabiliyor.

- Oyunda birçok yaratık bulunmaktadır. Özellikle Ağaç Ev adlı bölümden sonra Jack, yaratıklarla iç içe olacak. Oyun kısmen korku oyunu tarzındadır.

- Oyun Crysis'teki gibi zaman döngüsü içerisindedir. Oyun ilk olarak sabah başlıyor ve ileriki bölümlerde öğlen, akşam ve gece olarak devam ediliyor.

- Oyunda birçok silah bulunmaktadır. Tabancadan uzak menzilli füzeye kadar birçok silah ve birçok arazi aracı, hava aracı, su aracı bulunmaktadır.

- Oyun cennet gibi adada geçiyor. Ada içindeki uçan kuşlar, rüzgarlarla sallanan bitkiler, uzak görüş alanı (1 km), gerçekçi su efektleri bulunuyor. - Oyunda çoğu zaman Jack Carver tek başına bulunuyor. Sadece brifingler sayesinde yoluna devam edebiliyor. Adalardan fazlaca öteye gidildiğinde ise, helikopter gelir ve ne olursa olsun ana karakteri öldürerek oyunu bitirir (oyundaki adalar sınırsız değil).

- Oyunda birçok kesin nişancı tüfeği, füzeatar gibi silahlarla da düşman birimleri kolayca temizlenebiliyor.

- Oyunda gizlilik oyuncuya bağlı, isterse gizli gizli düşmanları öldürebilir isterse açıktan açığa savaşabilir.

- Görevlere gidiş yolları oyuncuya kalmış, ister denizden bir tekneyle isterse karadan bir arazi aracıyla gidebilir.

Çok oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok oyuncu modunda oynarken üç ayrı sınıf içinden bir karakter seçebiliyoruz. Bu seçim taşıyabileceğimiz silahlar ve yardımcı ekipmanları belirliyor.

  • Grunt: Normal asker birimi.
  • Sniper: Sniper rifle dışında ateşli silah olarak sadece tabanca ile başlanılmaktadır.
  • Support: Özellikle Assault modunda takımın kurtarıcısı. Support sınıfı oyuncular, baseleri tamir ve inşa etmek, takım arkadaşlarını iyileştirmek gibi becerileri yanında düşman yapılarını imha edebilmek gibi özelliklere sahip.

Hem tek kişilik senaryoda hem de multiplayer'da birçok silah mevcut ayrı ve bu silahların hepsi gerçek silahlar, hayal ürünü bir şey bulunmamaktadır.

  • Machate: Ormandaki otları ya da rakipleri doğrama imkanı veren, oyunda sahip olunabilen tek yakın dövüş silahı.
  • Falcon 357: Yarı otomatik tabanca. Şarjörü 8 kurşun alıyor. Düşmanın kafasına yapacağınız tek mermilik bir atışla rakibinizi öldürmeniz mümkün.
  • MP5 SMG: Oyun içerisinde susturucusu olan silahlardan. Normal atış modunda seri ateş ederken alternatifinde tek tek ateş edilebilmesi mümkün.
  • P90 SMG: Şarjörü en kısa sürede değiştirilebilen ve en seri ateş eden silahlardan biri. Ancak çelik yelek sahibi oyunculara karşı pek etkili değil.
  • M4 Assault Weapon: Shooter'ların vazgeçilmezlerinden M4. Oyunda en sık tercih edilen silahlardan biri. Yüksek hasar, seri atış ve kontrol etmesi çok daha kolay.
  • AG36: Grenade Launcher sahibi makineli tüfek.
  • OICW Assault Weapon: Oyunda bulunan bir makineli tüfek. Ancak çarpma anında patlayan kurşunlara sahiptir.
  • Jackhammer Shotgun: Yarı otomatik Shotgun. Özellikle dar alanlarda ve kısa mesafelerde çok etkili. Etki alanı mesafe uzadıkça etkisi düşmektedir.
  • Sniper Rifle: Şarjörde kurşun olduğu sürece dürbün kapanmadığından seri şekilde kullanmak mümkün.
  • Machinegun: Ağır makineli tüfek. Oldukça seri ateş edebiliyor ve en yüksek hasarı veriyor. Ayrıca koşma hızı taşınılan silahlara bağlı olduğundan, oyuncuyu oldukça yavaşlatıyor.
  • Vulcan Minigun: Oyunda isabet oranı yüksek silahlardan biri.

Bu silahların yanında belli başlı ekipmanlar taşınılabilmektedir. El bombası, ses bombası ve sis bombası sık sık oyunun verdiği ekipmanlardır. El bombaları silah sisteminden ayrı tutuluyor. Aralarında geçiş yapmak için bir tuş daha atma sistemi bulunur. Default ayarlarda el bombası "g" tuşu ile atılıyor. Diğer tuşları da yakına alınırsa çatışma anında olukça seri olarak kullanmak mümkün. Sadece şarjör değiştirirken el bombası atılamamaktadır. Bombalardan sonra en çok kullanılabilecek ekipman ise dürbün. Ayrıca el feneri, patlayıcılar ve sağlık paketleri oyuncunun kontrolündedir. Taşınılan ve araçların üzerindeki silahlar dışında üslerde sabit silahlar da bulunmaktadır. Sadece iki çeşit sabit silah mevcut.

Far Cry II[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry, Ubisoft'un geliştirmiş ve yayınlanmış olduğu 24 Ekim 2008'de satışa sunulmuş olan Far Cry 2 adlı video oyunuyla devam etmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]