Fallschirmjäger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fallschirmjäger
Sovyetler Birliği'nde Stahlhelm giyen ve MG 42 makineli tüfek taşıyan Alman paraşütçü, 1942
ÜlkeNazi Almanyası
BağlılıkLuftwaffe
TipiHafif Piyade
Hava İndirme Birliği
Savaşları2. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Kurt Student

Richard Heidrich

Hermann-Bernhard Ramcke
Fallschirmjäger askerleri Girit'e iniş yaparken, Mayıs 1941

Fallschirmjäger, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya ait elit hava indirme (paraşütçü) birlikleridir. Fallschirmjäger Luftwaffe'ye bağlıydı. Tarihin ilk hava indirme operasyonları ve işgallerini gerçekleştirmiş, Almanya'nın en iyi askerlerini barındıran birliklerden biridir. Girit Savaşı sırasında verdikleri yüksek kayıp yüzünden Adolf Hitler tarafından bir daha büyük çaplı bir operasyonda kullanılmamışlardır. 1941'deki Girit'in işgalinden sonra Hitler, verilen büyük kayıplar nedeniyle General Kurt Student'e, paraşüt birlikleri vasıtasıyla yapılan işgalin zamanının dolduğunu ve bir daha büyük hava indirme operasyonlarının düzenlenemeyeceğini bildirmiştir. Bu sebeple Fallschirmjäger tümenleri 1941 sonlarından itibaren normal piyade tümenleri gibi iş görmeye başlamışlardır. Norveç, Hollanda, Belçika ve Yunanistan'da gösterdikleri büyük başarılarda, müttefiklere ilham kaynağı olmuş ve 1940'larda Müttefikler de kendi hava indirme birliklerini oluşturmaya başlamışlardır.

Fallschirmjäger tümenleri 1941'den sonra büyük çapta hava indirme görevleri gerçekleştiremedilerse bile, cephede büyük başarılar göstermişlerdir. Bunun en önemli örneği, 1944'te İtalya'da yapılan Monte Cassino Savaşı'dır. Güney cephesi dışında Doğu ve Batı cephelerinde de savaş sona erene kadar yer almışlardır.

Normal Fallschirmjäger birlikleri dışında, 2 adet SS-Fallschirmjäger taburuna da sahiptiler. Bunlar: SS-Fallschirmbataillone nr. 500 ve SS-Fallschirmbataillone nr. 501'dir.

Gerçekleştirdikleri katliamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle Girit'in işgali sırasında başta Kondomari Katliamı olmak üzere çok sayıda katliam düzenlemiş, savaş suçu işlemişlerdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]