Edward (Edinburgh dükü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Edward (Wessex kontu) sayfasından yönlendirildi)
Edward
Edinburgh Dükü
Dük, 2022
Doğum10 Mart 1964 (60 yaşında)
Buckingham Sarayı, Londra, İngiltere
Eş(ler)i
Çocuk(lar)ı
Tam adı
Edward Antony Richard Louis
HanedanWindsor
BabasıPrens Philip, Edinburgh Dükü
AnnesiII. Elizabeth

Edinburgh Dükü Prens Edward (Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor; (d. 10 Mart 1964, Buckingham Sarayı) Birleşik Krallık Kralı III. Charles'ın kardeşi ve Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in dördüncü çocukları ve üçüncü oğludur. İngiliz tahtının 14. varisidir.

Eğitimi ve mesleği[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward önce bir mürebbiye (Guvernante) tarafından eğitildi ve ancak 1972'den sonra Berkshire, Ascot'taki Heatherdown Preparatory okuluna devam etti. 1977'de tıpki babası ve ağabeyleri gibi İskoçya'daki Gordonstoun özel okuluna geçti. Oradan 1982'de İngiliz edebiyatı,ekonomi bilimleri, politik bilimler alanlarında mezuniyet sınavını verdi. Eğitimi süresince çokça katıldığı spor aktiviteleriyle de ön plana çıktı. 1982 yılında Yeni Zelanda'da öğrenci sorumlusu olarak çalıştı. 1983 yılında Cambridge'deki Jesus College 'de başladığı tarih eğitimini 1986 yılında lisans eğitimi (Bachelor of Arts (BA)) ile tamamladı.

Üniversite mezuniyetinin ardından Edward 1986 yılında kraliyet ordusunun denizcilik alanında (Royal Marines) subay eğitimine başladı fakat temel eğitim için yeterince güçlü olmadığı görüldü. İngiliz basınının ağır eleştirilerinin yankılarına rağmen, zamanında önce Ocak 1987'de askeri hizmetine son verdi. (Bu arada kraliçe oğlunu birçok alayın fahri/onur albaylığına atadı).

Wessex kontu daha sonra Andrew Lloyd Webber'a ait bir tiyatro topluluğu olan Really Usefull Group 'ta yer aldı, akabinde 1991 yılında kendine ait Ardent adlı TV prodüksiyon şirketini kurdu.

Ardent uzun vadede zarar etti. Bu prodüksiyon şirketi ile kraliyet ailesi ile ilgili filmler çekti. 2001 yılında, basın prens William'ı gizlice takip etmeme ve çekmeme konusunda alınan bir karara uyuyorken, onun görevlendirdiği bir kameraman gizlice yeğeni Prens William'ı çekti. Medya dünyası Edward'ı sık sık prens olarak konumunu iş konusundaki hedefleri için kullanmakla suçladı. Bu ve daha sonra karısının kraliyet ailesi hakkındaki patavatsız açıklamalarıyla (Sophie-Gate) yarattığı skandal, monarkları ciddi bir sıkıntıya soktu. Bunun üzerine Wessex kont ve kontesi 2002 yılında bir beyanat vererek bundan böyle kraliçeyi görevlerinde çok daha fazla destekleyeceklerini ve şahsi işlerinin ve kariyerlerinin peşinden koşmayacaklarını bildirdiler. Bu yüzden prens Edward TV prodüksiyon şirketi Ardent'te olan angajmanını sonlandırdı.

Bu zamandan beri kont kraliyet adına çok daha fazla randevuya katılıyor. Kamu yararına çalışan birçok organizasyonun başını çekiyor. Özel ilgi alanı ise gençlik, sanat ve spordur.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Edward 19 Haziran 1999'da Sophie Helen Rhys-Jones ile evlendi. Çift Surrey'deki Bagshot Park'ta ikâmet ediyor. İki çocukları var:

  • Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor, Birleşik Krallık prensesi, ebeveyninin isteği üzerine "Leydi Louise Windsor" olarak hitap ediliyor, 8 Ekim 2003'te Surrey'ye bağlı Frimley'de doğdu. 24 Nisan 2004'te ise Windsor Sarayı'na ait küçük bir kilisede vaftiz edildi. Vaftiz anne/babası olarak Leydi Sarah Chatto (Prenses Margaret'in kızı), lord İvar Mountbatten, leydi Alexandra Etherington (Fife dükünün kızı), Francesca Schwarzenbach ve Rupert Elliot hazır bulundular. Leydi Louise Britanya taht sıralamasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Leydi Louise Strabismus (Exophorie) denilen bir göz kayması hastalığından muzdariptir. (Bu hastalıkta aynı yöne bakan iki gözden biri şakağa doğru olmak üzere dışa doğru kayma yapar).
  • James Alexander Philip Theo Mountbatten-Windsor, Birleşik Krallık prensi, Vikont Severn (d. 17 Aralık 2007, Surrey'e bağlı Frimley'de doğdu. Vikont taht sıralamasında dokuzuncu sırada bulunuyor. James 19 Nisan 2008'de Windsor Sarayı'nda bulunan küçük kilisede vaftiz edildi. Vaftiz anne/babası olarak Alistair Bruce, Duncan Bullivan, Thomas Hill, Denise Poulton ve Jeanye İrwin hazır bulundular.

Her iki çocuk da monarşinin torunu olarak hakları olan Birleşik Krallık prensi veya prensesi unvanını ve buna bağlı olan hitap şekli "Kraliyet Altesleri" 'ni kullanabilirler. Fakat daha evlilik yapılırken prens Edward'ın çocuklarının "Kraliyet Altesleri" unvanını taşımayacakları kararlaştırıldı. Onlar daha çok Wessex kontu unvanından gelen nezaket unvanını taşıyorlar. Bu sebeple kızlarına leydi Louise Windsor diye hitap ediliyor, oğulları ise vikont Severn unvanını taşıyor. Gelebilecek olan diğer çocuklar ise yalnızca the Honourable (saygıdeğer) veya leydi unvanını taşıyacaklar. Ebeveyinlerinin bu isteği olmasaydı, tıpkı diğer kuzenleri gibi, Wessex prensi James ve Wessex prensesi Louise olarak tanınacaklardı. Fakat her şeye rağmen her iki çocuğunda da kendilerine bu şekilde hitabı istemeleri ilerideki yıllarda kendi inisiyatiflerindedir.

Unvanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 10 Mart 1964 - 19 Haziran 1999: Kraliyet Altesleri Prens Edward
  • 19 Haziran 1999 - 10 Mart 2023: Kraliyet Altesleri Prens Edward, Wessex Kontu
  • 10 Mart 2019 - 10 Mart 2023: Kraliyet Altesleri Prens Edward, Wessex ve Forfar Kontu
  • 10 Mart 2023 - Günümüz: Kraliyet Altesleri Edinburgh Dükü

Doğduğu tarihte prens Edward, abileri III. Charles ve Prens Andrew'in peşinden, Birleşik Krallık taht sıralamasında üçüncü sıradaydı. Şimdi on üçüncü sıradadır. 2006 yılında ağabeyi York Dükü prens Andrew ile beraber İngilizlerin en büyük madalyası olan "Dizbağı Nişanı" üyesi oldu.

19 Haziran 1999'da Sophie Helen Rhys-Jones ile yaptığı evliliğinde Wessex kontu ve Vikont Severn unvanları verildi. Evlilik akti sırasında Edward'ın ileride Edinburgh dükü olacağı açıklandı. Aslında bu unvanı babası taşıdığından, babasının ölümünden sonra en büyük oğlu olan Galler Prensine geçmiştir (Şimdi III. Charles)'a geçmiştir.

10 Mart 2023'te 59. doğum gününde Prens Edward'ın yeni Edinburgh Dükü olduğu açıklanmıştır.[1]

Edinburgh Dükü Prens Edward'ın arması.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "King Charles grants Prince Edward Duke of Edinburgh title". BBC News (İngilizce). 10 Mart 2023. 10 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
Edward (Edinburgh dükü)
Doğumu: 10 Mart 1964
Önce gelen
August Brooksbank
İngiliz tahtının Miras doğrultusunda
13. sırada
Sonra gelen
James Mountbatten-Windsor