Edessa Şelaleleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edessa Şelaleleri
Edessis Şelaleleri
Edessa Şelaleleri'nden bir görüntü
Harita
Genel Bilgiler
KonumVodina, Yunanistan
Koordinatlar40°48′12″K 22°3′19″D / 40.80333°K 22.05528°D / 40.80333; 22.05528
Uzunluk1,1 km (0,68 mi)
Yüzölçümü1 km2 (0,39 sq mi)
Wikimedia Commons
Yunanistan üzerinde Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri

Edessa Şelaleleri ya da Edessis Şelaleleri[1][2] Yunanistan'ın Vodina şehrinde yer alan şelalelerdir. Şelaleler, 14. yüzyılda bölgede gerçekleşen şiddetli bir depremden sonra ortaya çıkan doğal bir fenomendir. O zamandan beri, daha küçük ölçekli depremler nedeniyle morfolojilerinde birçok değişiklik meydana gelmiştir.

Bu şelalelerin ana kaynağı, ana nehir Edessaios'a akan Agra-Nissiou'nun sulak alanlarıdır. Edessaios'un kolları şelaleleri oluşturmaktadır. Dahası, Şelalelerin Jeolojik Parkı[3] 100.000 metrekarelik bir alana ve kayanın üzerinde 1,1 km boyunca uzanan bir kaya yoluna yayılmıştır.

Şelaleler, Vodina'ya gelen ziyaretçilerin ana cazibe merkezidir. Bölgede dördü kolayca görülebilen on iki şelale bulunmaktadır.

Şelale Parkı'nın yolları, şehrin ovasından Antik Edessa'ya giden taş döşeli yolu da içerir. Bu geçit, 20. yüzyılın başına kadar Antik Edessa, Edessa Akropolisi (Varosi bölgesi) ve Selanik'i birbirine bağlayan eski Egnatia yolunun bir parçasıydı.[4]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Waterfalls of Edessa in Greece
Yunanistan'daki Edessa Şelaleleri

Edessa Şelaleleri, bir jeolojik olaydan ya da hava olayından sonra 14. yüzyılda oluşmuştur. Başlangıçta, suyun büyük kısmı şehrin batısındaki bir havzada tutuluyordu. Daha sonra sular şehrin içinden geçmeye başladı ve yüksek kayalardan etkileyici bir şekilde dökülmeye başladı, bu da birçok küçük nehir ve şelalelerin oluşmasına neden oldu.

Endüstriyel kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılın sonunda, şelalelerin ücretsiz elektrik üretmek için kullanılabilmesi nedeniyle, şehrin kayalıkları üzerine birkaç fabrika inşa edildi. Toplamda beş büyük tekstil fabrikası ve birkaç laboratuvar ve tabakhane kuruldu. Her fabrika, üretimi gerçekleştirmek ve otonom bir elektrik sistemi oluşturmak için ayrı bir şelaleyi kullandı.[5][6]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Edessa Waterfalls Municipal Restaurant
Turistler şelalelerin içinde kahve içebilirler

II. Dünya Savaşı'nın ve Edessa Belediyesi'nin yeniden kurulmasının ardından şelale alanı devletin eline geçti. Belediye, bölgeyi yeniden geliştirmek ve öne çıkarmak için birçok çalışanı işe aldı ve büyük bahçeler ve yollar inşa etti. Çalışmalar 1953 yılında tamamlandı. İki büyük şelale arasındaki adacıkta "POINTS" adlı bir belediye restoranı kuruldu. 1960'larda, ziyaretçinin bölgeyi güvenli bir şekilde gezebilmesi için yollar ve işaretlemeler yapıldı.[1]

2003 yılından sonra şelaleler geceleri gökkuşağı renklerinde aydınlatılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Edessa - Waterfalls history". www.edessacity.gr. 8 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  2. ^ "Εικόνες από τους καταρράκτες της Έδεσσας". CNN.gr (Yunanca). 15 Nisan 2016. 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  3. ^ "Πάρκο Καταρρακτών Έδεσσας". Hellenic Hospitality (Yunanca). 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  4. ^ "Archaeological Site of Edessa - GTP". www.gtp.gr (İngilizce). 7 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  5. ^ "Η βιομηχανική ιστορία της Έδεσσας "ζωντανεύει" στην περιοχή των Μύλων (ΦΩΤΟ)". Typosthes.gr (Yunanca). 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  6. ^ "Ιστορία πόλης - Pella-Net Οδηγός επιχειρήσεων Τουριστικός Οδηγός νομού Πέλλας Γιαννιτσά Έδεσσα Αριδαία Σκύδρα Πέλλα pella hotel news χαρτης αγιος αθανασιος blogs". www.pella-net.gr. 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]