Digenea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Digenea
Helicometra sp.
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Platyhelminthes
Üst sınıf: Neodermata
Üst takım: Digenea
Carus , 1863

Digenea Trematodaların (karaciğer kelebeklerinin) alt sınıfıdır. Bu alt sınıftaki parazitler erişkin memeli ve kanatlıların endoparazitlerindendir. Bu hayvanların karaciğer, sindirim kanalı ve dolaşım sisteminde yaşarlar. Larva dönemlerinden bazıları doğada serbest halde bazıları ise arakonakta bulunur.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Erişkinler: Dış görünüşleri genelde yaprak şeklinde olmakla beraber tesbih tanesi (örn: paramphistomum spp.) veya ince uzun silindirik (örn: shistosoma) olanları da vardır.

Vücut üzerinde tegüment adı verilen bir yapı bulunur. Bu yapının bazı görevleri vardır :

  1. Bağırsakta yerleşen parazitleri konak enzimlerinden korur
  2. Metabolizma sonucu oluşan azotlu bileşikleri dışarı atar
  3. Bazı aminoasitleri absorbe eder

Vücutlarında ayrıca karın çekmeni, ağız çekmeni ve genital çekmen bulunabilir. Bu çekmenlerin görevi konağa tutunmayla ilgilidir.[1]

Anatomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vücut boşlukları olmadığından organlar parankima içerisinde yerleşmiştir. Sindirim sistemleri basittir. Ağız ile başlar, prefarenks, farenks, özofagus ve 2 kol halinde gelen bağırsaklar halinde devam eder. Bağırsak kolları çoğunlukla kör olarak sonlanır, bu kör sonlanmalara sekum denir. Anüs bulunmaz. Bu nedenle sindirilmemiş besinler ağızdan dışarı atılır. Sindirim bağırsaklarda olur.[1]

Sinir sistemleri uzunlamasına seyreden iki sinir ipliği ile bunların özofagus civarında birleşmesinden oluşan iki sinir yumağından ibarettir.

Schistosomatidae familyası hariç hermafroditlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Prof. Dr. Müfit Toparlak, Prof. Dr. Erkut Tüzer. Veteriner Helmintoloji. ISBN 9754049130.