Caserta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Caserta
Comüne di Caserta
Caserta Krallık Sarayı
Caserta bayrağı
Bayrak
İtalya üzerinde Caserta
Caserta
Caserta
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
İlCaserta ili (CE)
İdare
 • Belediye BaşkanıCarlo Marino
Yüzölçümü
 • Toplam54,07 km²
Rakım68 m
Nüfus
 (1 Ocak 2016)
 • Toplam76,326
 • Yoğunluk1,400/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
81100
Alan kodu0823

Caserta, güney İtalya'nın Campania bölgesinde aynı ismi taşıyan Caserta ili merkezi olan bir komündür ve bir şehirdir. Caserta İtalya'da önemli bir tarım, ticaret ve sanayi şehri ve komünüdür. Şehrin Belediye Başkanı Carlo Marino'dur.

Caserta şehri "Krallık Sarayı", "Saray Bahçesi" ve "Vanvitelli Su Kemeri" ile 1997'den itibaren UNESCO Dünya Mirası listesi İtalya listesinde bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Caserta şehri ismi Latince Casa İrta (İrta Evi)'den türetilmiştir. Şimdi Casertavecchio' adıyla anılan eski şehir merkezi Orta Çağ'da (yaklaşık 863 de) Lombard asıllı "Capua Prensi" olan "Pando" tarafından bir düz ova içinde yüksekçe bir mevkiye bir savunma kulesi yaptırması ile kurulmaya başlamıştır. Orta Çağlarda 18. yüzyıla kadar yüksekçe mevki ve bu kule etrafında bir yerleşke ortaya çıkmıştır. Pando'nun yaptırdığı orijinal kule genişletilip Caserta Kontlarının merkezi ve sonra da Napoli Krallığı kral sarayı olarak kullanılmıştır. Günümüzde "Palazzo della Prefettura" adı ile Caserta İli Hükûmet Konağı görevi yapmaktadır. Eski Caserta 11. ve 12. yüzyılda yapılan San Michele Katedrali ile bir piskoposluk merkezi de olmuştur.

16. yüzyılda bu yerleşkenin halkının çoğunluğu yüksekçe bir tepede olan eski Kaserta'dan ayrılıp bu mevkiden 10 km uzakta ve düzlükte şimdi Kaserta şehrinin bulunduğu mevkiye göç etmişlerdir. Caserta'nın bulunduğu arazilerin sahibi "Acquaviva" ailesiydi. Bu krallık başkenti olan Napoli asıl aile hayat stiline uyabilmek için büyük borçlara girmişlerdi ve en son mensupları öldüğünde bu borçların geri ödenmesi gerekti. Böylece aile Caserta ve civarındaki arazilerini Burbon Hanedanından olan Napoli Krallığına sattılar. 1750'den itibaren Napoli kralı III. Carlos Caserta'da yeni bir saray planlamaya başladı. Buna üç neden verilebilir:

  • Napoli Krallığı'nın Napoli şerhinde idare ve ikametgâh merkezi olan "Palazzo Reale" pek savunaklı değildi ve özellikle denizden Fransız donanması hücumlarının tehdidi altında bulunmaktaydı.
  • Kral özellikle yaz aylarında yaşayabileceği ve Napoli'den uzak olmayan bir ikametgâh aramaktaydı. Planlanan Caserta Sarayı mevki Napoli Körfezi'ni gören daha yüksekçe bir arazide bulunmaktaydı.
  • Kral diğer Avrupa hükümdarlarının saraylarının güzellikleri, ihtişamları ve heybetlilikleriyle karşılaştırılabilecek bir saray kurmak istemekteydi ve saray mimarı olan "Luigi Vanvitelli" bu konsepti geliştirebilecek bir mimardı.

Bu yeni Kaserte Krallık Sarayı 1780'de bitirildi ve istenilen nitelikleri karşıladı. Sarayın etrafında bulunan ("Bosco Vecchio (Eski Orman)" adıyla anılan) eski Acquaviva bahçesi sarayın etrafında muhteşem ve Avrupa'da en büyük şehir bahçesi olarak tasarlanıp hazırlandı. Çok güzel manzaraları, çeşmeleri, fıskiyeleri, çağlayanları, gölleri, büyük alanlı çimlik meraları ve çok sık ağaçlı ormanı ile bu krallık bahçesi hala misafir çekmektedir. Caserta'da Krallık Sarayı, Bahçesi ve "Vanvitelli Su Kemeri" bu nedenle 1997'den itibaren UNESCO Dünya Mirası listesi İtalya listesinde bulunmaktadır.

1818'de Capua yerine Caserta "Terre de Labour İli"'nin merkez kenti yapıldı. 1842'de Eski Caserta'da bulunan başpiskoposluk bu şehirden transfer edildi. Bundan sonra 19. yüzyılda Caserte şehri büyük gelişme gösterdi.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Caserta Komünü'nün Caserta İli içinde konumu

Caserta şehri Campania Alt-Apenin dağ silsilesinin eteklerinde bulunan Campania ovasının bir kenarında konumlanmıştır.

Karayoluyla Caserta ile Napoli arası 35 km; Roma 161 km; Floransa 432 km; Cenova 562 km; Milano 629 km ve Torino 838 km'dir.

Caserta komününün komşu komünleri şunlardır: Capua, Casagiove, Castel Morrone, Limatola (BN), Maddaloni, Recale, San Felice a Cancello, San Marco Evangelista, San Nicola la Strada, San Prisco, Sant'Agata de' Goti (BN), Valle di Maddaloni, Casapulla, Curti, Santa Maria Capua Vetere, Marcıanise

Nüfus gelişmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye sınırları içinde yüzölçümü 236,02 km²'dir Cesarta'nın nüfusu (30.6.2010 itibarıyla) 78.703 kişidir. Fakat Caserta metropoliten bölgesinin nüfusunun yaklaşık 300.000 olduğu tahmin edilmektedir.

Caserta komününün 19. ve 20. yüzyıllarda nüfusunun gelişmesi şu gösterimde incelenebilir:

Kişi

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Caserta Krallık Sarayı: 18. yüzyılda İtalyan mimari "Luigi Vanvitelli" tarafından tasarlanıp yapılmıştır. Bourbon Hanedanı'ndan Napoli ve Sicilya Kralı olanlar tarafından Fransa'nın Versailles Sarayı'ndan ilham alınarak yaptırılmıştır. Sarayın içinde çeşitli stillerde döşenmiş 1200'den fazla sayıda oda bulunmaktadır. Sarayın etrafında Avrupa'da en buyuk şehir parkı olan Krallık Saray Bahçesi bulunur. Bu bahçe çok süslü olarak yapılmış 2 km uzunlukta bir merkezi yol etrafında kurulmuştur. İçinde çoğu heykellerle süslü birçok fıskiyeler, havuzlara, su yolları, köprüler, goller, çağlayanlar bulunmaktadır. Bu bahçede bulunan İngiliz bahçesi'de ünlüdür.
  • Palazzo Vecchio (Eski Saray): İlk yapımı 14. yy. 18. yy.da mimar Luigi Vanvitelli tarafından renovasyon yapılmış ve Caserta Krallık Sarayı yapımı bitimine kadar Krallık ikametgâhı olarak kullanılmıştır.
  • Eski Caserta ve San Michelle Katedrali (18.yy.).
  • Vanvitelli su kemeri (18.yy.).

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Caserta şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]