Botany Körfezi

Koordinatlar: 33°58′G 151°10′D / 33.967°G 151.167°D / -33.967; 151.167
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uydudan Botany Körfezi'nin bir görüntüsü

Botany Körfezi Sidney, New South Wales'da bulunan bir körfezdir. Sydney'in çalışma merkezinden sadece birkaç km uzaklıktadır. Cooks Nehri ve Georges Nehri körfeze dökülen iki büyük su kaynağıdır. James Cook'un ilk defa Avustralya kıtasına, bir Endeavour gemisiyle geldiği bu körfezden ayak bastığı kabul edilir. Körfezin üstünde Sydney Havayolları'na ait iki adet uçak kalkış-iniş pisti vardır. Daha sonra İngiliz hükûmeti bu körfezin çevresinde, mahkûmların gönderildiği bir Ceza Sömürgesi kurmayı planlamıştır. Bu plan sayesinde kıtada ilk defa Avrupa'dan gelen insanlar yaşamaya başlamıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Black-eyed Sue and Sweet Poll of Plymouth, England mourning their lovers who are soon to be transported to Botany Bay, 1792

Aborjinler dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı arkeolojik bulgular sonucu bu bölgede yaşayan Aborjinler'in bu bölgede 5,000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülüyor. Bu bölgede yaşayan Aborjin halkı Eora olarak adlandırılmıştır. Bu bölgedeki alt kabilelerin oluşturduğu birçok dil vardır. Cooks Nehri ve Georges Nehri arasında yaşayan halka Bidgigal, körfezin güney kesiminde yaşayan halka Gweagal, körfezin kuzey kısmında yaşayan halka ise Kameygal[1] denirmiş.

Bicentennial Monument at Brighton-Le-Sands

Avrupalılar dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

James Cook'un Adaya İnişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan James Cook, 19 Nisan 1770'te Avustralya kıtasının çevresinde Endeavour tarzındaki gemisiyle dolaşırken adaya iniş yaptı. James Cook'un kıtaya indiği duyulur duyulmaz İngiliz hükûmeti kıtayla ve doğuda koloni kurma fikriyle yakından ilgilenmeye başladı.[2] James Cook ve arkadaşları bu körfeze ilk önce Sting Ray Limanı adını verdi.

İlk Filo Gelince[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk filo, vali Arthur Phillip ile birlikte 18 Ocak 1788'de körfeze vardı. Ancak ilk filo buraya gelince, buradaki şartların yerleşim alanı kurmak için çok zor olduğunu gördüler ve bu yüzden biraz daha kuzeyde yer alan ve mükemmel bir doğal liman olan Jackson Limanı'na yerleşmeye karar verdiler.

Kazalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 30 Kasım 1961'de bir uçak iniş pistine 9 dakika kala düştü ve içindeki 15 yolcu hayatını kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Botanybay.nsw.gov.au". 16 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  2. ^ "Captain Cook's map of Botany Bay". 19 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
Genel
  • (Fransızca) Expédition à Botany Bay, La fondation de l'Australie coloniale, Watkin Tench, préface d'Isabelle Merle, 2006, Editions Anacharsis
  • George Forster, Neuholland und die brittische Colonie in Botany-Bay/New Holland and the British colony at Botany Bay, translated into English by Robert J. King, Originally published in Allgemeines historisches Taschenbuch, oder, Abriss der merkwuridgsten neuen Welt Begebenheiten enthaltend fur 1787, National Library of Australia, Canberra, 2008, SR 909.7 S768.
  • (Fransızca) Le texte fondateur de l'Australie, récit de voyage d'un capitaine de la First Fleet durant l'Expédition à Botany Bay. [1] 25 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.