Ben Efsaneyim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ben Efsaneyim
I Am Legend
Filmin afişi
YönetmenFrancis Lawrence
YapımcıAkiva Goldsman
David Heyman
Erwin Stoff
Hikâye (eser)Richard Matheson
UyarlamaAkiva Goldsman
Mark Protosevich
OyuncularWill Smith
Alice Braga
Charlie Tahan
MüzikJames Newton Howard
Görüntü yönetmeniAndrew Lesnie
KurguWayne Wahrman
DağıtıcıWarner Bros.
Village Roadshow
CinsiSinema filmi
TürüKıyamet sonrası
RenkRenkli
Yapım yılı14 Aralık 2007
Süre100 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe150 milyon $
Hasılat585,349,010 $ (dünya çapında)
Devam filmiBen Efsaneyim 2

Ben Efsaneyim (İngilizce özgün adıyla I Am Legend), Francis Lawrence'ın yönettiği ve başrolünde Will Smith'in yer aldığı 2007 ABD yapımı kıyamet sonrası bilimkurgu filmidir. Smith, yeryüzünde insan yapımı virüsten etkilenmeden, hayatta kalan tek insan olduğunu düşünen askeri bir viroloğu canlandırır.

Neville virüse karşı bağışıktır ve düşman mutantlara karşı kendini savunurken bir tedavi geliştirmeye çalışır. Film, 1964'te The Last Man on Earth ve 1971'de Tek Adam'dan sonra Matheson'un romanının üçüncü uzun metrajlı film uyarlamasıdır.

Warner Bros. 1994 yılında I Am Legend filmini geliştirmeye başladı ve projeye çeşitli aktörler ve yönetmenler eklendi, ancak senaryo ile ilgili bütçe endişeleri nedeniyle yapım ertelendi. Yapım 2006 yılında New York'ta başladı ve çekimler, Brooklyn Köprüsü'ndeki 5 milyon dolarlık bir sahne[1] dahil olmak üzere, çoğunlukla şehirdeki lokasyonlarda yapıldı.

I Am Legend, 14 Aralık 2007'de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da gösterime girdi ve Aralık ayında ABD'de yayınlanan Noel dışı bir film için şimdiye kadarki en büyük gişeye (enflasyona göre ayarlanmadı) açıldı ve yedinci oldu. 2007 yılının en yüksek hasılatı yapan film, yurt içinde 256 milyon dolar ve uluslararası olarak 329 milyon dolar, toplamda 585 milyon dolar kazandı. Film çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı ve Smith'in performansı övüldü; eleştiri, romandan sapmalarına, özellikle de sona odaklandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

"Dünyadaki tek insan yalnız değil."

Robert Neville başarılı bir bilim adamıdır ve insanlığı yok edeceğine inanılan, önüne geçilemez tehlikeli virüs ona bulaşmamıştır. Virüs çok kısa bir zamanda birçok insanın ölümüne sebep olmuş, dünya nüfusunun çoğunu gece avlanan mutantlara çevirmiştir.Neville, salgının başladığı New York şehrinde hayatta kalan tek insan olmayı başarmıştır. Üç yıl boyunca dolaşmakta, yaydığı radyo mesajları ile hayatta kalan insanlara ulaşmaya çalışmaktadır.

Hayatta kaldığı süre boyunca herhangi bir canlıya rastlayamayan Neville aslında yalnız değildir ve her hareketi izlenmektedir. Salgından sağ kurtulan eski insan-yeni mutantlar Neville'in ölümcül bir hataya düşmesini beklemektedirler ve bekledikleri sonunda olur, kurdukları tuzağa düşen Neville kendisini çok zor bir şekilde kurtarmayı başarır; ama bu başarısını onu korumak için hayatını feda eden köpeği Sementa'ya borçludur. Bu durum Neville'ı çok üzer, artık umudunu tamamen yitirmiştir, gece yarısı intikam almak ümdiyile mutantlara saldırır ve birkaçını öldürür ama mutantlar çok kalabalıktır, tam ölümle burun buruna geldiği anda büyük bir ışık patlaması görülür ve 3 yıl boyunca aradığı ama bulamadığı, kendisi gibi hayatta kalan bir kadın ve bir çocuk onu kurtarır. Neville'in hayatını kurtaran Anna, hayatta kalan insanların olduğu bir bölgeden bahseder. Neville ve Anna yaklaşan büyük tehlikeden habersizdir. Anna güneş doğmadan eve dönmüştür ve mutantların onu takip ettiğini fark etmemiştir, ertesi gün hava kararır kararmaz, mutantlar saldırıya geçerler ve Neville laboratuvarın daha güvenli olduğunu düşünerek oraya geçerler ama insanüstü güçlere sahip mutantlar laboratuvara sızarlar, artık mutantlar ile Neville ve diğerleri arasında sadece kırılmaz cam bulunmaktadır. Robert Neville laboratuvarda mutant üzerinde yaptığı deneyin olumlu bir sonuç verdiğini görür. Artık bir umut, bir tedavi vardır. Camın kırılmasına çok az bir vakit kalmıştır, Neville mutanttan aldığı kan örneğini Anna'ya teslim eder ve onları patlamadan etkilenmeyecekleri küçük sığınak benzeri bir yere koyar. Kendisi için ümit kalmamıştır çünkü mutanlar ile boğuştuğu sırada ısırılmıştır. Mutantlar ve Robert Neville arasındaki cam kırılmak üzereyken, Neville çekmeceden aldığı el bombasının pimini çeker mutantlara doğru koşar ve patlama gerçekleşir. Hayatta kalan Anna ve oğlu tedavi ile birlikte güvenli bölgeye doğru yola çıkar. Bölgeye ulaşınca Anna, kan örneğini görevlilere teslim eder.

Yönetmenin kesim sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Laboratuvar saldırısı sırasında, alfa erkek Darkseeker camı kırarak laboratuvara girmeye çalışırken bir kelebek şekli oluşturur. Neville, Darkseeker'in dişi boynundaki kelebek şeklindeki dövmeye atıfta bulunduğunu ve alfa erkeğin eşini kurtarmaya çalıştığını fark eder. Neville silahını indirir ve kadını geri verir. Neville ve alfa erkek birbirlerine bakarken Neville, alfa erkeğin gözlerinde yaşların yuvarlandığını gördükten sonra ikincisinden özür diler. Alfa erkek Neville'i öldürmeyi düşünür, ancak klanının geri kalanıyla birlikte ayrılır. Onlar gittikten sonra, şok olmuş bir Neville, test deneklerinin birçok fotoğrafına bakar ve yıllar boyunca üstlendiği deneylerden pişmanlık duyduğunu gösterir.

Ertesi sabah Neville, araştırmasını terk eder ve hayatta kalanların kolonisini bulma umuduyla, değişmiş bir adam olarak Anna ve Ethan ile birlikte Vermont'a gider. Bir köprüden aşağı inerlerken Anna umut dolu bir monolog sunar: "Yalnız değilsiniz".[2][3][4][5][6]

Filmin uyarlandığı roman[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ünlü Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'un 1954 yılında yazdığı romanı I Am Legend (Ben Efsaneyim)'den uyarlanmıştır. Roman Türkiye'de ilk kez 1972 yılında Milliyet Yayınları Kara Dizi serisinden Hepimiz Vampiriz adı ile çıkmıştı. Sonradan başka yayınevleri orijinal adı ile de kitabın farklı baskılarını yaptılar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Steuer, Joseph (24 Nisan 2007). "A 'Legend' in the Making". The Hollywood Reporter. Eldridge Industries. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. 
  2. ^ Reyes, Mike. "I Am Legend's Alternate Ending Wrapped Things Up Way Better Than What We Got". Cinema Blend. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  3. ^ Derisz, Ricky. "I Am Legend Ending Explained". Looper. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  4. ^ Kennedy, Michael. "I Am Legend's Alternate Ending Explained: What Happens & Why It Was Cut". Screen Rant. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  5. ^ Wurm, Gerald. "I am Legend (Comparison: Theatrical Cut - Alternative Theatrical Cut) - Movie-Censorship.com". www.movie-censorship.com. 6 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ https://www.youtube.com/watch?v=OJBf94enIaU 13 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at 3:14

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]