Asetik anhidrit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asetik Anhidrit
Adlandırmalar
Ethanoic anhydride
Etanoik anhidrit
Etanoil etanoat, asetik asit anhidrit, asetil asetat, asetil oksit, asetik oksit
Tanımlayıcılar
Kısaltmalar Ac2O
ECHA InfoCard 100.003.241 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Özellikler
Kimyasal formül C4H6O3
Molekül kütlesi 102,09 g mol−1
Görünüm renksiz sıvı
Yoğunluk 1.082
Erime noktası -73,1°C
Kaynama noktası 139,8°C
Buhar basıncı 4 mmHg (20°C'de)
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler korozif
NFPA 704
(yangın karosu)
NFPA 704 four-colored diamondSağlık 3: Kısa maruziyet ciddi geçici veya kalıcı hasara neden olabilir. Örnek: Klor gazıYanıcılık 2: Tutuşmanın gerçekleşebilmesi için orta derecede ısıtılması veya nispeten yüksek ortam sıcaklığına maruz bırakılması gerekmektedir. Alevlenme noktası 38 ila 93 °C arasındadır (100 ila 200 °F). Örnek: Dizel yakıtıKararsızlık 1: Genellikle kararlıdır, ancak yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda kararsız hale gelebilir. Örnek: KalsiyumÖzel tehlikeler (beyaz): kod yok
3
2
1
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Asetik anhidrit veya etanoik anhidrit formüllü bir kimyasal bileşiktir. Organik sentezde çokça kullanılan bir bileşiktir. Güçlü bir asetik asit kokusuna sahiptir, asetik asitin havadaki nemle tepkimesi ile oluşur. Asetat iyonu verdiğinden asetik anhidrit asetilasyon tepkimelerinde kullanılabileceği gibi morfinin asetilasyonunda kullanılır, eroin (diasetilmorfin) üretiminde kullanılır.

Asetik anhidrit ilk olarak 1852'de Fransız kimyager Charles Frédéric Gerhardt (1816-1856) tarafından potasyum asetat ve benzoil klorürün ısıtılması ile üretildi.

Asetik anhidrit metil asetatın karbonilasyonu ile üretilir.

Asetik anhidrit tahriş edicidir. Su ile tepkimeye girdiğinden, yangınları karbon dioksit ya da köpük ile söndürülmelidir. Asetik anhidrit buharları zararlıdır.