Arap Sosyalist Hareketi (Şam hizbi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arap Sosyalist Hareketi
حركة الاشتراكيين العرب
KurucuEkrem el-Havrani
LiderÖmer Adnan el-Alevi
Kuruluş tarihi5 Ocak 1950 (5 Ocak 1950)
ÖnceliArap Sosyalist Hareketi
MerkezŞam, Suriye
İdeolojiArap sosyalizmi
Arap milliyetçiliği
Pan-Arabizm
Baasçılık[1]
Siyasi pozisyonSol
Ulusal üyelikUlusal İlerici Cephe
Halk Meclisi
0 / 250
İnternet sitesi
Suriye

Şam hizbi olarak da bilinen Arap Sosyalist Hareketi, Şam merkezli bir Suriye siyasi partisidir. Parti, Abdulgani Kannut tarafından yönetilirken, 1972'de Baas Partisi liderliğindeki Ulusal İlerici Cephe'ye katıldı[2][3] ve o zamandan beri Esad ailesinin Suriye'deki yönetimini desteklemeye devam etmektedir.[4] Abdulgani Kannut 2001'de öldükten sonra, Ahmed el-Ahmed yeni genel sekreter oldu; onun yönetiminde parti, Suriye İç Savaşı sırasında bile hükûmet yanlısı seyrini sürdürdü. Çatışmanın sivil ayaklanma aşamasının ortasında, Arap Sosyalist Hareketi'nin Şam şubesi hükûmet yanlısı mitingler düzenledi.[5] Ayaklanma tam bir isyana dönüştüğünde ise parti üyeleri hükûmet yanlısı milisler örgütledi. Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Adnan el-Alevi, Deyrizor kuşatması (2014-17) sırasında Milli Savunma Kuvvetleri'nin Deyrizor şubesine başkanlık etti ve çatışmalarda yaralandı.[4] Partinin siyasi ofisinin bir üyesi olan Turki Albu Hamad, "Kabile Savaşçılarının Güçleri" adlı milis kuvvetleri kurdu.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Al-Tamimi, Aymenn Jawad. "The Arab Socialist Movement: Interview". Aymenn Jawad Al-Tamimi. 11 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Seale 1990, ss. 175, 176.
  3. ^ Akram al-Bunni (2013), ss. 5, 8.
  4. ^ a b c Al-Tamimi, Aymenn Jawad. "The Arab Socialist Movement: Interview". Aymenn Jawad Al-Tamimi (İngilizce). 11 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 
  5. ^ "Quwat Muqatili al-Asha'ir: Tribal Auxiliary Forces of the Military Intelligence". Aymenn Jawad Al-Tamimi. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Atıfta bulunulan eserler[değiştir | kaynağı değiştir]