Aquileia'nın Yağmalanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aquileia'nın Yağmalanması

Attila Aquileia'yı kuşatıyor (Chronicon Pictum, 1358)
Tarih18 Temmuz 452
Bölge
Sonuç Kesin Hun zaferi
Taraflar
Batı Roma İmparatorluğu Avrupa Hun İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Bilinmiyor Attila
Güçler
bilinmiyor bilinmiyor

Aquileia'nın Yağmalanması 452'de Attila'nın önderliğinde Hunlar tarafından gerçekleştirildi.[1]

Katalon Muharebesi'nden bir yıl sonra[2] Attila İtalya'nın istilasına Pannonia'dan Venetia'ya geçip Aquileia'yı kuşatarak başladı. Jordanes, kentin Attila'nın çekilmeyi düşünmeyi başlamasına kadar iyi bir şekilde savunulduğunu belirtir.[3] Nitekim Ian Hughes, Aetius'un Julian Alplerini ablukaya alamadığından, bunun yerine şehir garnizonunu güçlendirerek Attila'yı kuşatmaya zorladığından ya da Roma güçlerinin potansiyel geri çekilmeyi engelleme girişiminde bulunduğundan bahseder.[4] Kuşatma bir süre sürdü ve Jordanes, Attila'nın geri çekilmeyi düşündüğü için son kez şehre bir saldırı başlattığını ve onu yerle bir ettiğini belirtiyor.[5] Attila daha sonra İtalya'ya baskın yapmaya başladı ve Aetius en iyi ihtimalle Attila'yı ancak taciz edebildi. Ancak Papa Leo'yu da içeren bir büyükelçilik geldiğinde Attila, muhtemelen açlık, hastalık ve Tisza yakınlarındaki Hun yerleşimlerine yaklaşan bir Doğu Roma Ordusu nedeniyle işgali sona erdirdi.[6]

Aquileia yıkılmadan önce bir hükûmet, (bir imparatorluk konutu ile), ticaret / finans (darphane ile), askeri savunma ve Hıristiyanlık (bir piskoposla ) merkeziydi.[7] Attila'nın Venetia vilayetini (modern Veneto ve Friuli) tahribi birkaç yüzyıl içinde bu vilayetin yerini alacak ve hatta önemini aşacak olan Venedik'in yükselişine yol açtı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yağma, Microsoft'un bilgisayar oyunu Age of Empires II: The Conquerors'daki 'Attila the Hun' askeri sefer senaryosunun bir parçası olarak görünüyor.

Aquileia'nın yıkımı, The Last Legion romanındaki birkaç karakterin arka planında da belirgin bir şekilde yer alıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Valentinian III". www.livius.org. 8 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2012. 
  2. ^ "Aquileia". www.eyewitnesstohistory.com. 21 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2012. 
  3. ^ Jordanes, Getika, 52.220
  4. ^ Ian Hughes, Aetius: Attila's Nemesis, 178-179
  5. ^ Jordanes, Getika, 52.221
  6. ^ Hydatius, Chronica Hispania, 154
  7. ^ "Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia". whc.unesco.org. 16 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2012.