Anayurt Oteli (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anayurt Oteli
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenÖmer Kavur
YapımcıCengiz Ergun
Ömer Kavur
SenaristÖmer Kavur
Hikâye (eser)Yusuf Atılgan
OyuncularMacit Koper
Şahika Tekand
Serra Yılmaz
Orhan Çağman
Osman Alyanak
Songül Ülkü
Şener Kökkaya
MüzikAtilla Özdemiroğlu
Görüntü yönetmeniOrhan Oğuz
KurguMevlüt Koçak
StüdyoFono Film
DağıtıcıAlfa Film
Odak Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Polisiye, Psikolojik
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1986
Çıkış tarih(ler)i15 Nisan 1987
Süre110 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Anayurt Oteli, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrolde Macit Koper'in rol aldığı 1986 yapımı filmdir. Film Yusuf Atılgan'ın aynı adlı eserinden, Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılmıştır.

Çekimleri Nazilli'de, Ankara Palas Oteli'nde yapılan film,[1] çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır.[2][3][4] Sinema Yazarları Derneği tarafından 2015'te açıklanan listede "Türk sinemasının en iyi dördüncü filmi" seçilmiştir.[5]

1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nin Türk sinemasında yaptığı büyük değişikle siyasal toplumcu sinema ortadan kalkmış, yerini bireyi anlatan edebiyat uyarlamaları almıştı. Anayurt Oteli bu öncü 'karakter çalışması" filmlerinin ilki ve en önemlisidir. Filmde 2017'de asıl yayım tarihinden 30 yıl sonra restore edilmiş olarak tekrar yayımlandı.[6]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Macit Koper "Anayurt Oteli"nde.

Küçük bir Anadolu kasabasındaki Anayurt Oteli'nin yalnızlıktan kurtulamayan otel katibi Zebercet (Macit Koper), birbirine benzeyen sıradan olaylar içinde iç dünyasındaki fırtınaları dizginlemeye çalışan biridir. Günün birinde, bir gece vakti Ankara Treni ile gelen güzel ve gizemli bir kadının (Şahika Tekand) her zamanki müşterilerin arasına katılması onun tekdüze yaşamını hareketlendirir. Zebercet, gelişinin ertesi gününde, bir hafta sonra geri geleceğini söyleyip otelden ayrılan bu kadın müşterisini takıntı haline getirince bu meçhul kadın, ister bir anı ister hayalet olsun, Zebercet’e ve otele musallat olur. Zebercet kadının odasını aynı şekilde korur, her gün o odaya giderek kadınla yaptığı konuşmaları defalarca tekrar eder. O odada herhangi bir şey değişirse kadının bir daha geri gelemeyeceğinden korkar. Sabahları oteldeki müşterileri uyandırdıktan sonra, o odaya uğrayıp sanki kadın içerdeymişçesine kapıyı tıklayıp onu uyandırmaya çalışır; onun içeriden kendisine seslendiğini hayal eder.

Zebercet bu ezici yalnızlığını filmler, horoz dövüşleri ve hizmetçisi Zeynep'e (Serra Yılmaz) sarkıntılık yaparak hafifletmeye çabalar. Meçhul kadınla tek bir geceye sığan tanışma, onun beklentisini günler boyu Ankara treninin gelişine bağlar. Ama beklenen gizemli kadın hiçbir zaman gelmez. Yalnızlıkla örtüşen duygusal açlığı, temizlikçi kadının odasında cinsel bir saldırıya dönüşür ve kadını boğar, ardından otelin kedisi Karamık'ı da öldürür. Zebercet zaman içinde her şeye yabancılaşır, oteli kapatır ve görünüşte tekdüze fakat iç dünyası gelgitli bir hayat yaşamaya başlar. İç dünyasındaki fırtınalara, özlemlerine ve yalnızlığına çare bulamayınca kendini asmayı planlamaya başlar ve anlamını yitirmeye başlayan yaşamı hazin bir sona doğru sürüklenir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Adı Kategori
1987 24. Altın Portakal Film Festivali Jüri Özel Ödülü (En İyi II. Film, En İyi Yönetmen)
1987 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri En İyi Türk filmi
1987 Venedik Film Festivali FIPRESCI Ödülü, Ömer Kavur'a
1987 Nantes Three Continents Festival Golden Montgolfiere (Büyük Ödül), Ömer Kavur'a

En İyi Erkek Oyuncu Macit Koper'e [7]

1987 Valencia Film Festivali Bronz Ödül
1987-1988 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Müzik, En İyi Erkek Oyuncu (Macit Koper), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Serra Yılmaz)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Koper, Macit. "Hepimiz Zebercet'iz". t24.com.tr haber sitesi, 1 Haziran 2017. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  2. ^ "europeanfilmfestival.com". 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2008. 
  3. ^ "ntvmsnbc.com". 30 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2008. 
  4. ^ "bostonturkishfilmfestival.com". 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2008. 
  5. ^ "SİYAD Üyelerinin Oylarıyla Belirlenen Yüzyılın En İyi 10 Türk Filmi". Onedio. 12 Mart 2015. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  6. ^ altyazı (1 Haziran 2017). "Anayurt Oteli". Altyazı Sinema Dergisi. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  7. ^ "Aktüalite Ayın Dosyası". Milliyet (gazete). 10 Ocak 1988. s. 30. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Züğürt Ağa
Uluslararası İstanbul Sinema Günleri Yılın En İyi Türk filmi
1987
Sonra gelen:
Biri ve Diğerleri