Alman Sosyalist Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman Sosyalist Partisi
Deutschsozialistische Partei
KısaltmaDSP
Kuruluş tarihi1918
Kapanış tarihi1922
İdeolojiAlman milliyetçiliği
Völkisch Hareketi
Ekonomik milliyetçilik
Antisemitizm
Siyasi pozisyonAşırı sağ
Resmî renklerSiyah

Alman Sosyalist Partisi (Almanca: Deutschsozialistische Partei, DSP), 1918 yılında Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulan aşırı sağcı ve Alman milliyetçisi bir siyasi parti. Alman siyasetinde Völkisch Hareketine bağlı siyasi partilerden biriydi.

1919 yılında kurulan Alman İşçi Partisine benzer bir siyasi ideolojiye sahipti. Parti özellikle 1918-1919 Alman Devrimi olayları döneminde Marksist sosyalizme eğilimli işçi sınıfını kendi partisine çekmek ve Alman işçilerine komünist düşünceleri terk ettirip Alman milliyetçisi bir çizgiye çekmeye çalıştı. Sosyalist ideolojinin bazı özelliklerini Alman milliyetçiliği ile birleştirme amacı güttü. Lakin Alman Sosyalist Partisi hiçbir zaman kendisine en çok benzeyen parti olan Alman İşçi Partisi kadar kitlesel büyük bir harekete dönüşemedi. Parti dağılmadan evvel birçok üyesini Alman İşçi Partisine kaptırdı. Parti kendini 1922 yılında feshettikten sonra üyelerinin çoğu Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine (Nazi Partisi) katıldı.

Alman Sosyalist Partisi, Yahudi karşıtı düşünceleri de barındırmaktaydı. Alman işçi sınıfına, Almanya'yı tehdit eden Yahudi tehlikesi anlatılmaya çalışıldı. Komünizmin ve Yahudiliğin ortak noktalarını vurgulayan parti, işçi sınıfından oy almaya çalıştı. Lakin parti beklediği desteği alamadı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]