Acı su

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Acı su, suyun tuzluluk oranının, tatlı suya nazaran biraz daha tuzlu olması; ancak deniz suyu kadar tuzlu olmaması halidir. Böyle bir durum nehir ağızları, haliçler gibi tatlı suyun, tuzlu su ile birleştiği yerlerde veya hafif tuzlu fosil akiferlerde oluşabilir. Ayrıca insanların faaliyetleri de acı su üretimine neden olabilir. Tatlı su karides yetiştiriciliği için acı su havuzları yapımı veya belirli bazı sivil mühendislik projeleri için su baskınlarına karşı sahillerde açılan hendekler buna örnek olarak verilebilir. Acı su aynı zamanda tuzluluğun, güç değişim derecesi işleminin başlıca atık ürünüdür. Acı su uygun bir yönetim olmadan, çoğu karasal bitki türlerinin büyümesine düşman olduğu için çevreye zarar vermektedir.[1][daha iyi kaynak gerekli]

Teknik olarak acı su, litre başına suda 0,5 ila 30 gram arasında tuz bulunmasıdır ve bu genellikle 0,5 - 30 ppt veya bbk (binde bir kısım) olarak ifade edilir. Bu şekilde, tuzluluk rejiminde, hafif tuzlu suyun aralığı geniş bir yelpazeyi kapsamış olur ve böylece tam olarak belirlenmiş bir durum olarak değerlendirilmez. Tuzlu su veya hafif tuzlu suların tuzluluk oranı zaman içerisinde önemli ölçüde değişebilir ve bu nedenle birçok yüzey suyunun özelliği hafif tuzlu olması yani acı su olması olacaktır.

Acı su habitatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Haliç[değiştir | kaynağı değiştir]

Tatlı su ve deniz suyunun karıştığı pek çok durumda acı su oluştuğu görülür. Aslında acı suların dünya üzerinde en çok ve yoğun olarak bulunduğu alanlar nehirlerin denizler ile buluştuğu haliçlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Medialine. "Acı Su » Coğrafya Terimi". www.kursunkalem.com. 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021.