Abdurrahman Gazi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abdurrahman Gazi Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük hizmetleri geçmiş bir kumandan, Aydos Kalesi'nin fatihidir. Doğum tarihi 12. yüzyılın sonlarıdır ancak doğum yeri bilinmemektedir. Süleyman Şah zamanında başlayan hizmetini Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi devirlerinde de devam ettirmiştir.

Osmanlı beyliğinin diğer askeri şahsiyetleri olan Akça Koca, Samsa Çavuş ve Konur Alp, Akyazı, İznik ve İzmit ile meşgul olurken, Abdurrahman Gazi de İstanbul tarafındaki hisarlara akınlar düzenlemiştir. Bursa fethedilinceye kadar, Bizans sınırında uçbeyi olarak hizmetlerde bulundu.

1328 senesinde Orhan Gazi, Abdurrahman Gazi ile Konur Alp'i Aydos Kalesi'nin fethi ile görevlendirdi. Bu kalenin istihkamları çok sağlam olduğundan, kalenin fethi uzadı. Bu arada kale tekfurunun kızının gördüğü rüyadan sonra yazdığı mektup üzerine uygulanan taktik neticesinde kale fethedildi. Orhan Gazi kale tekfurunun Müslüman olan kızını Abdurrahman Gazi ile evlendirdi. Abdurrahman Gazi bundan sonra İznik üzerine akınlarda bulundu.

Abdurrahman Gazi 1329 senesinde ölmüştür. İsmi Eskişehir yakınında kendi adı ile anılan köyde yaşamakta, mezarı ise Samandıra, İstanbul'a bağlı Abdurrahman Gazi mahallesinde bulunmaktadır.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde Celal Al tarafından canlandırılmıştır.[1] ATV'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde de Celal Al tarafından canlandırmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Diriliş Ertuğrul oyuncuları TRT1". www.trt1.com.tr. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^ "Kuruluş Osman karakterleri ATV". www.atv.com.tr. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021.