Tartışma:Kürdistan: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Dudewithafez (mesaj | katkılar)
Dudewithafez (mesaj | katkılar)
86. satır: 86. satır:


*Bu konuda [[İlhak]]lar maddesi hazırlanmalı. İlhak, klasik sömürgelerden farklıdır.[[Özel:Katkılar/95.7.246.71|95.7.246.71]] 01:10, 26 Ağustos 2011 (UTC)
*Bu konuda [[İlhak]]lar maddesi hazırlanmalı. İlhak, klasik sömürgelerden farklıdır.[[Özel:Katkılar/95.7.246.71|95.7.246.71]] 01:10, 26 Ağustos 2011 (UTC)

Bu madde (cografi veya kulturel) bolge olan Kurdistan hakindadir. Maddeden bazi cumlelerin temizlenmesi iyi olur. Isterseniz calisma sablonu koyup maddeyi gozden gecirelim veya ceviri sembolu koyup ingilizceden cevirelim. [[Kullanıcı:KazekageTR|KazekageTR]] 15:33, 26 Ağustos 2011 (UTC)

Sayfanın 15.33, 26 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Eski SAM

Arşiv
Arşivler
  1. Arşiv 1
  2. Arşiv 2
  3. Arşiv 3
  4. #

Tarihçe bölümü

Aşağıdaki Tarihçe bölümünde geçen ibareye dair bir kaynağa atıfta bulunulmamış. böyle bir kaynak sağlanamıyorsa aşağıdaki kısım sayfadan kaldırılmalı. Aksi halde atıf yapılmalı.

Söz konusu ibare:

"Bilinen ilk kürdistan terimi resmi kaynaklara göre 1000'li 1100' lü yıllara rastlar. Dönemin Selçuklular hükümdarı çizdirdiği bir haritada kürdistan ismini kullanmıştır."

41.254.0.248 09:11, 27 Mart 2010 (UTC)

Ercan.

Yanlış bilgi

Türkiye kürdistanı diye adlandırılan başlık yanlıştır. Hiçbir tarihi kaynak veya belge üzerinde bölgenin adı belirtilen şekilde kullanılmamıştır. Bölgeye bu adı verdiği düşünülen kişiler için irredentistler ifadesi kullanılmıştır. 'İrredentistler' kelimesi 'kendi memleketinin kaybettiği toprakları geri isteyen kimse' anlamına gelmektedir. Fakat Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesi hiçbir zaman kürt kökenli insanların toprağı veya memleketi olmamıştır. Bölgede bir kısım kürt kökenli insan bulunmaktadır. Bu kapsamda kullanılan irredentistler ifadesi yanlıştır ve kaldırılmalıdır. Bu imzasız yazı 78.179.137.114 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 22 Haziran 2010


1.Selçuklu kaynaklarında Kürdistan tanımı kullanılmıştır. 2.Evliya Çelebi 'nin Seyahatnamesinde Kürdistan tanımı kullanılmıştır.

 Ve dahası birçok tarihi kaynaklarda Kürdistan tanımı kullanılmıştır.

ankaraya kadar girdermi bu kürdistan sınırları??

kürtlerin yaşadığı her yer kürdistan mı oluyor? yani adanaya kadar olan kısım sanki kürtlerinmiş gibi bilgiler veriliyor. kürdistan denilen coğrafya iran2in sınırları içerisindedir. kürt yaşıyor diye habire kürdistan sınırlarını genişleten emperyalist düşünceleri burada da desteklemek sadece sadece bölücü kesimlerin ekmeğine yağ sürüyor. ve özellikle son 1-2 yıldır türkçe wikipedia'da resmen propaganda yapılıyor.Bu imzasız yazı 85.110.145.211 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 26 Haziran 2010

Arkadasim ne sacmaliyorsun sen. Kurtlerin kultursel olarak kabul edilen cografyasinin adidir Kurdistan. Orta Asyada su anda izimiz olmamasina karsin o bolgeye (ki bu bolge Mogolistan,Rusya ve Cin in topraklarini kapsamakta) Turkistan diyince bir sorun cikmiyor, su anda hala daha kultursel olarakta aktif olmalarina ragmen Kurdistan diyince bolucu kitle oluyor. Arkadasim buna bu cerceveden baktigin icin, onlara bolucu diyip kendinden ayirdigin icin sen bolucusun asil. Cin, Sincan Uygur bolgesine bir mudahale yapsa kiyamet kopar, biz adamlarin bolgelerini bile tanimak istemiyoruz kimse gik demiyor. Lutfen objektif bakalim boyle konulara. KazekageTR 15:27, 26 Ağustos 2011 (UTC)

ansiklopedik olamayan bilgi

"Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan coğrafi bölge."

denmiş maddenin girişinde. Bu bir varsayımdır. Yukarıda yazan ülkelere ait bir kısım toprağın Kürdistan bölgesi olduğunu hiçbir ansiklopedide bulamazsınız. Wiki'de bulunması, wikinin gerçekler haricindeki bilgileri de yazabildiğini gösteriyor.

Madde düzeltilmeli.

  • alıntıladığınız cümle, brittanica ansiklopedi ve oxford sözlükten kaynaklıdır. varsayımsal ya da gerçek dışı bir durum yoktur. bir coğrafi bölgenin tarihteki adıdır. önyargısız okunursa anlaşılacaktır. --ki bl 09:01, 26 Temmuz 2010 (UTC)

taraflı

"Siyasî bir bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası, resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimidir.[3]" derken ne kastediliyo? nerede tarafsızlık nerede özgürlük? sayfa yeniden yazılsın yada silinsin. yoksa "Wikipedi"'nin en önemli kurallarına uyulmamış olacak!!!!!!!--95.7.153.216 19:52, 30 Ağustos 2010 (UTC)

wikipedide benimde ideolojik ve duygusal bakis acima ters yorum ve bilgiler var,ki zaten olmamasi anormal,cünkü bagimsiz olmak yada özgür olmak bunu gerektirir.burda kisaca birseye deginme geregi duydum."bu kürdistan sinirlari ankaraya kadar uzarmi"adiyla yapilan yorumu okudugumda bir iki satir yazmayi mecburiyet olarak gördüm.degerli kardesim burasi senin yada benim duygularima endeksli yorumlar yapamaz,yapmamalidirda.o türk milliyetciligi merkezli ince duygularin incinmis olabilir,ama bu durum sana"ya düzeltin yada silin"deme hakkini dogurmuyor.senin realiteden-gerceklikten anladigin bumu?sana göre gerceklik ne anlam tasiyor,mutlak dogrulukmu yoksa güclü olanin isteklerimi?bence biraz bu konularda kendini gelistirmeli ve zorda olsa gerceklikleri hazmetmeyi ögrenmelisin....

Mesele Kürdistan diye bir yerin olmayışıdır. Bir topluluğun yaşadığı yere bir isim verilmesi ise mantık, Kürtler sadece o bölgede yaşamıyor. Ayrıca Türkistan diye bir tanım yaparsak neredeyse dünyanın yarısını ele almamız gerekir. Bu sınırlar Büyük Okyanus'tan Avrupa'Nın ortalarına kadar gider. Ayrıca Kürdistan denen bölgedeki Kürt nüfusu çok değildir. Orada Kürt aşiretlerinin etkisi ile Türkçe'yi unutmuş bir çok Türkmen aşireti de bulunmaktadır. Etnikçilik üzerine ansiklopedik bilgi olmaz. Bu başlık bilimsel olmaktan çok siyasidir. Zaten bu başlığın ingilizce versiyonu ise tam bir felakettir. Kaldırılmalı ya da düzeltilmeli. (turkmaned)

Bence bu maddeye taralı şablonu konulmalıdır. Ve bu arada 95.7.153.216, sizi ciddi olmaya davet ediyorum.--Westnest ileti 09:51, 4 Mayıs 2011 (UTC) --85.97.35.86 10:15, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Neden? Osmanlı haritalarını açmamış, okumamış, daha mezopotamyanın ne olduğunu bilmeyen veya mâlum bölgeye hayatında bir bilet kesmemiş şahıslar nasıl olurda böyle kelimeler söylemeye cesaret ederler anlamıyorum.. Arkadaşm, ilk önce bir bölgeyi gez bak bakalım Asker,Polis,Memur haricinde başka türk bulacakmısın? Aşiretlerin etkisi altında kalmış Türkmenler diyorsun kanıt? Kim bu türkmenler biz neden göremiyoruz? Türkmenlerin varlığından bahsettin ve "ülkücü" siyasi mecrasına ait olduğunu kanıtladın. Ülkücü şahsiyetlerin mezopotamyadaki türkmen varlığıyla ilişkili sorunlarını gerçekten anlamıyorum. Kerkükte Türkmenler var haklrını svunuruz dıyorsunuz tamam ama neden Kerkük meclisinde 5 koltukları var? Neden kürtlerin 26 koltuğu var hiç bunları araştırdınmı konuşmak sa konuşuruz sorun yok. Sen bu konuları tartışmak gerektiğini düşünebilirsin ama ben bunu yapmadan önce gidip biraz araştırma yapmanı öneririm ama gidip ülkü veya alperen ocaklarındaki garip hocalarınıza sormayın tarafsız bilgi alabileceğiniz yerlere sorun ve gerçekleri görün. Oturup klavye başında asimile çalışmaları yaparak hiç bir yere varamazsın artık o günler geçti..

Bşka bir konu daha etnikçilik yapıldığını idda ediyorsun.. Size kalsa Kürdistan diye bir yer yok o zamanda etnikçilik olmazmı? 21. yüzyıld yaşıyoruz bu kadar körlük ve vurdum duymazlık olabilirmi? Anlamıyorum 30 senedir hayatını kaybeden bu kadar insan ne uğruna verdi bu canı? Hem Türkler hem Kürtler dertleri neydi? Sizin gibi düşünen Nazi bile olamayan çevrelerin dayatmalarıyla gencecik askerler yıllarca savaştı gencecik hayatlar son buldu peki kötülere ne oldu? Hangisi can verdi veya hangisi bedel ödedi? Hayata tek çerçeveli at gözlüğünden bakmaz isen birgün başarılı olabileceğine inanıyorum. teşekkürler

Kürdistan'ı tanıyan bölge yoktur denmiş hatalı..

Kürdistan'ı tanıyan ülke yoktur denmiş hatalı..

Almanya tanıyor

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/12718110.asp?gid=229 http://www.guncelmeydan.com/pano/ankara-uyuyor-almanya-kurdistan-i-taniyan-ilk-ulke-oluyor-t22820.html

213.43.175.100 12:13, 7 Mayıs 2011 (UTC)

Aslında orada Kürdistanı bir ülke statüsünde tanıyan yoktur denmek istenmiş, Kurdistanı gerçek toprak bütünlüğünde tanıyan ülke tabiki yok, ama Irak Kürdistanını tanıyan birçok ülke varBu imzasız yazı 85.97.35.86 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu konuda ayrı bir madde bulunuyor. İlgili bilgi Kürdistan Bölgesel Yönetimi maddesinde bulunabilir. --Szoszvmesaj 10:25, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Kürdistan çoğrafyasından bahsedilmekte o bölgeyi görmezden nasıl gelebiliriz? Mci764

  • Bu konuda İlhaklar maddesi hazırlanmalı. İlhak, klasik sömürgelerden farklıdır.95.7.246.71 01:10, 26 Ağustos 2011 (UTC)

Bu madde (cografi veya kulturel) bolge olan Kurdistan hakindadir. Maddeden bazi cumlelerin temizlenmesi iyi olur. Isterseniz calisma sablonu koyup maddeyi gozden gecirelim veya ceviri sembolu koyup ingilizceden cevirelim. KazekageTR 15:33, 26 Ağustos 2011 (UTC)