Sturmabteilung: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aybeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
+bilgi
1. satır: 1. satır:
{{faşizm}}
{{faşizm}}
[[Dosya:SA-Logo.svg|thumb|200px|SA Amblemi]]
[[Dosya:SA-Logo.svg|thumb|200px|SA Amblemi]]
'''Sturmabteilung''' (kısaca '''SA'''), [[NSDAP]]'ın, [[Weimar Cumhuriyeti]] zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynayan [[paramiliter]] askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydi için onlara (''Kahverengi Gömlekliler'')'de denirdi. Kurucusu ve [[1934]]'te ölümüne kadar başındaki kişi [[Ernst Röhm]] idi. [[1934]]'ten sonra SA'nın personel mevcudu 3.5 milyona kadar çıktı.<ref name="focus"/> Ayrıca ağır silahları da mevcuttu<ref name="focus">[http://www.focus.de/wissen/bildung/Geschichte/nationalsozialismus/tid-14713/roehm-putsch-die-nacht-der-langen-messer_aid_412501.html ''Röhm-Putsch: Die Nacht der langen Messer''], 30.06.2009, (Almanca)</ref> Buna karşı [[Reichswehr|Alman ordusunun]] sadece 100.000 askeri vardı.<ref name="focus"/> Böylece [[Almanya]] içinde ikinci bir ordu haline geldi ve [[Nazi]]lerin [[Siyaset|siyasi]] ve başka düşmanlarının bastırmakta önemli rol üstlendi.
'''Sturmabteilung''' (kısaca '''SA'''), [[NSDAP]]'ın, [[Weimar Cumhuriyeti]] zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynayan [[paramiliter]] askerî örgütü.


Nasyonal sosyalistlerin [[Almanya]]'da iktidara gelmesinden sonra kısa süreliğine yardımcı polis (Hilfspolizei) olarak atanan SA, [[1934]] yazında gerek [[SS]]'in daha da gelişmesi gerekse SA'ların zamanla fazla güçlenerek kendi başına hareket etmeye başlaması nedeniyle gitgide değer kaybetmeye başladı. 1934 yılında [[30 Haziran]]'ı [[1 Temmuz]]'a bağlayan gece [[Adolf Hitler]], SA'nın üst kademelerinde yer alan kişilerin tutuklanması ve idamını emretti. Bu gece [[Uzun bıçaklar gecesi]] olarak anılır ve o gece en az 85 üst düzey SA liderinin bıçaklanarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir.
Nasyonal sosyalistlerin [[Almanya]]'da iktidara gelmesinden sonra kısa süreliğine yardımcı polis (Hilfspolizei) olarak atanan SA, [[1934]] yazında gerek [[SS]]'in daha da gelişmesi gerekse SA'ların zamanla fazla güçlenerek kendi başına hareket etmeye başlaması nedeniyle gitgide değer kaybetmeye başladı. 1934 yılında [[30 Haziran]]'ı [[1 Temmuz]]'a bağlayan gece [[Adolf Hitler]], SA'nın üst kademelerinde yer alan kişilerin tutuklanması ve idamını emretti. Bu gece [[Uzun bıçaklar gecesi]] olarak anılır ve o gece en az 85 üst düzey SA liderinin bıçaklanarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. [[Ernst Röhm]]'ün öldürülmesinden sonra SA'nın başına [[Viktor Lutze]] getirildi.


== İlgili şarkılar ==
== İlgili şarkılar ==
11. satır: 11. satır:
* ''SA marschiert'' (1929) [http://www.youtube.com/watch?v=olopmIOn_08 ''Durch deutsches Land marschieren wir, Für Adolf Hitler kämpfen wir... '']
* ''SA marschiert'' (1929) [http://www.youtube.com/watch?v=olopmIOn_08 ''Durch deutsches Land marschieren wir, Für Adolf Hitler kämpfen wir... '']
* ''Wenn die SS und die SA aufmarschiert'' (1933) [http://www.youtube.com/watch?v=w0TCYXLPxcc ''... Denn die schwarze SS, Und die braune SA, Hat was jedem heut' gefällt, Und ist das Schönste auf der Welt!'']
* ''Wenn die SS und die SA aufmarschiert'' (1933) [http://www.youtube.com/watch?v=w0TCYXLPxcc ''... Denn die schwarze SS, Und die braune SA, Hat was jedem heut' gefällt, Und ist das Schönste auf der Welt!'']

== Kanyaklar ==
{{kaynakça}}


{{Askeri-tarih-taslak}}
{{Askeri-tarih-taslak}}


[[Kategori:SA|*]]
[[Kategori:SA|*]]
[[Kategori:Almanya tarihi]]
[[Kategori:Almanya askeriyesi]]
[[Kategori:Almanya askeri tarihi]]
[[Kategori:1920'de kurulan organizasyonlar]]


[[ar:كتيبة العاصفة]]
[[ar:كتيبة العاصفة]]

Sayfanın 19.35, 25 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

SA Amblemi

Sturmabteilung (kısaca SA), NSDAP'ın, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynayan paramiliter askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydi için onlara (Kahverengi Gömlekliler)'de denirdi. Kurucusu ve 1934'te ölümüne kadar başındaki kişi Ernst Röhm idi. 1934'ten sonra SA'nın personel mevcudu 3.5 milyona kadar çıktı.[1] Ayrıca ağır silahları da mevcuttu[1] Buna karşı Alman ordusunun sadece 100.000 askeri vardı.[1] Böylece Almanya içinde ikinci bir ordu haline geldi ve Nazilerin siyasi ve başka düşmanlarının bastırmakta önemli rol üstlendi.

Nasyonal sosyalistlerin Almanya'da iktidara gelmesinden sonra kısa süreliğine yardımcı polis (Hilfspolizei) olarak atanan SA, 1934 yazında gerek SS'in daha da gelişmesi gerekse SA'ların zamanla fazla güçlenerek kendi başına hareket etmeye başlaması nedeniyle gitgide değer kaybetmeye başladı. 1934 yılında 30 Haziran1 Temmuz'a bağlayan gece Adolf Hitler, SA'nın üst kademelerinde yer alan kişilerin tutuklanması ve idamını emretti. Bu gece Uzun bıçaklar gecesi olarak anılır ve o gece en az 85 üst düzey SA liderinin bıçaklanarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Ernst Röhm'ün öldürülmesinden sonra SA'nın başına Viktor Lutze getirildi.

İlgili şarkılar

Kanyaklar

  1. ^ a b c Röhm-Putsch: Die Nacht der langen Messer, 30.06.2009, (Almanca)