Türk Sinematek Derneği: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
13. satır: 13. satır:
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


{{sinema portal}}
{{dernek-taslak}}
{{dernek-taslak}}



Sayfanın 01.18, 4 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Sinemacılar, araştırmacılar, izleyiciler için önem taşıyan filmleri toplayan, sıralayan, koruyan; istenildiğinde bunları yararlanmaya sunan kuruluş.

Türk Sinematek Derneği 25 Ağustos 1965’te Onat Kutlar tarafından kurulmuştur. Dernek 12 Eylül 1980 tarihine kadar faaliyetini sürdürmüş 12 Eylül'de kapatılmıştır. Bu dernek Avrupa'daki benzerleri gibi bir 'film koruma' işlevi yapamamış olsa da Avrupa sinematekleri ile kurulan yakın işbirliği sayesinde mükemmel bir sinema kulübü gibi çalıştı, sinemalarda gösterilmesi olanak dışı olan sayısız film burada sinema severlere tanıtıldı. Sinematek'in film gösterileri ilk önce Mis Sokağı'ndaki binada, sonra Şişli Sıracevizler'deki Kervan sinemasında yapıldı. Daha sonra ise gösteriler çok uzun bir zaman için Sıraselviler'deki Sinematek salonunda yapıldı. Film gösterilerinin yanı sıra sinemayla ilgili paneller, açık oturumlar düzenlendi, birçok yabancı sinemacı konuk olarak davet edildi.[1]

Sinematek faaliyete geçtikten bir yıl sonra, 1 Mart 1966'da kendi yayın organı olan Yeni Sinema dergisini yayın hayatına soktu. Bu aylık dergi yayınına son verdiği 1 Haziran 1970 yılına kadar 30 sayı çıkmıştır. Daha "Yeni Sinema" dergisi kapanmadan 4 ay önce, 5 Şubat 1970 tarihinde "Türk Sinematek Derneği" Filim 70 adında daha küçük boyutta ikinci bir yayın organını da devreye sokmuştu. 18 sayfalık küçük boyutlu bu aylık dergi de 1972 yılına kadar çıktı, yalnız adı her yıl değişerek önce "Filim 71" sonra da "Filim 72" oldu.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar