Ebelik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ChuispastonBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (robot Ekleniyor: ln:Mobótisi
Alexbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1+) (robot Ekleniyor: he:מיילדת
29. satır: 29. satır:
[[fi:Kätilö]]
[[fi:Kätilö]]
[[fr:Sage-femme]]
[[fr:Sage-femme]]
[[he:מיילדת]]
[[hi:धातृविद्या]]
[[hi:धातृविद्या]]
[[id:Bidan]]
[[id:Bidan]]

Sayfanın 21.04, 2 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Doğum sandalyesinde doğum yaptıran ebe temsili resmi.

Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu tıbbi bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişiler "ebe" olarak isimlendirilir.

Ebeler genellikle kadın olmakla birlikte, bazı Batı ülkelerinde erkeklere de ebelik hakkı tanınmıştır. Ebelik uygulamaları, dünya ebeleri arasında belirgin farklılıklar gösterse de, genellikle gebeliğin doğal, normal yanları üstünde yoğunlaşır; ebeler doğum öncesi bakımı sağlar, doğumun gidişini yönlendirir ve normal doğumları yaptırırlar.

Dünya'da ebelik

Ebelik, tarihin çok eski dönemlerinden bu yana uygulanan bir tıbbi meslektir. Günümüzde de dünyanın her yerinde, yalnızca tıbbi bakımın çok kısıtlı olduğu uzak kırsal bölgelerde değil, bebek ölüm oranının çok düşük olduğu Japonya ve Hollanda gibi birçok gelişmiş ülkede de, bebeklerin çoğu ebeler tarafından doğurtulmaktadır.ebeLik geçmişten gunumuze kutsal mesleklerden biridir.

Genellikle, ebeler doğum sancıları ve doğum sırasında, yüksek teknoloji donanımlarından çok az yararlanırlar. Batı ülkelerinde birçoğu, epiziyotomi (dölyolu girişinin cerrahi yöntemle genişletilmesi) gibi girişimleri güvenli biçimde yapmak için gerekli ek eğitimi görmüşlerdir.

Ebelik eğitimi

Ebelik eğitimi ülkeden ülkeye, basit çıraklık eğitiminden ebelik konusunda ek eğitim gören diplomalı ebelere, hemşire-ebelik diploması veren öğretime kadar değişir. Türkiye'de ebelik yapabilmek için ebelik programı uygulayan orta ve yüksek öğretim kurumlarından diploma almış olmak gerekir. Diplomalı ebe bulunmayan yerlerde, bir hastanede üç ay çalışma sonunda alınan ebelik belgesi de, ebelik yapmaya izin verir. Diplomasız ve belgesiz ebelik yapanlar, hafif hapis ya da hafif para cezalarıyla cezalandırılırlar. Ebelerin reçete yazmaları yasaktır.