Simülasyon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.4) (robot Ekleniyor: kk:Симулятор
48. satır: 48. satır:
[[it:Simulazione]]
[[it:Simulazione]]
[[ja:シミュレーション]]
[[ja:シミュレーション]]
[[kk:Симулятор]]
[[kn:ಸಿಮ್ಯುಲೇಶನ್‌ (=ಅನುಕರಣೆ)]]
[[kn:ಸಿಮ್ಯುಲೇಶನ್‌ (=ಅನುಕರಣೆ)]]
[[ko:시뮬레이션]]
[[ko:시뮬레이션]]

Sayfanın 21.05, 20 Temmuz 2011 tarihindeki hâli

Batı dillerinde benzetim karşılığı olarak şu terimler kullanılmaktadır: simulation (Almanca, Fransızca, İngilizce), simulazione (İtalyanca), simulación (İsapanyolca), simulação (Portekizce) ve simulatie (Felemenkçe)

Bu terimler, “benzer” anlamına gelen “similis” kökünden gelen, bir şeyin benzerini (taklidini) yapmak demek olan ve 14. yüzyıldan beri Latincede kullanılan “simulare” sözcüğünden türetilmiş olup, teknik olmayan anlamda, bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Bu terimler ancak 20. yüzyılda teknik bir anlam kazanmıştır. Günümüzde, Batı dillerinde benzetim terimi teknik olan ve olmayan anlamları ile kullanılmakta ve yerine göre hangi anlama geldiği anlaşılmaktadır.

Türkçede, teknik olmayan anlamda "simülasyon"/“simulation” karşılığı olarak “yalancı,” “sahte” sözcükleri kullanılır ve teknik anlamda benzetim terimi uzun zamandan beri bilinir.

Teknik anlamada "Benzetim", gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir (Banks ve Carson, 1984). Sistem objeleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

Benzetim bir araçtır ve günümüzde mevcut olan ve daha önemlisi de yarın da mevcut olabilecek işlemler hakkında objektif bilgiler sağlar. Gerçek bir şeyin taklit edilerek yapılmasıdır.

Günümüzde, taklit edilen gerçek bir olay genelde bilgisayar yardımıyla modellenmektedir. Örneğin bilgisayar üzerindeki bir uçuş simulatörü, uçuşun bazı kurallarının bir bilgisayar üzerinde öğretilmesi amacıyla kullanılan bir benzetim modelidir. Pilotun kokpitte göreceği ekranın bir benzerini bilgisayar ekranında görmesi ve uçuşu kontrol etme işlemlerini sanki de gerçekten uçaktaymış gibi yapması, bir benzetim olayıdır.

Ayrıca sinyalizasyon sisteminde, trafik ışıklarının planlanması ya da hizmet ve üretim sektöründe kuyrukların ve birikimlerin planlaması vb. amacıyla kullanılan bir matematik modelleme yöntemi olarak yerini almıştır.


Kaynaklar